Luister
muziek
3 mei 2024 - 08:04
Deel dit artikel:

De Nijl, Mississippi en nu... de Dommel: 'Amazing' en 'blij met internationale aandacht'

Een Amerikaanse filmploeg maakte de indrukwekkende documentaire ‘Portrait of a River’. Met in de hoofdrol de Dommel en het Van Gogh Nationaal Park. De docu is onderdeel van een reeks documentaires over bijzondere rivieren wereldwijd onder de naam ‘Rivers are Life’. Na afleveringen over de Nijl, de Mississippi, de Oder en de Kenai River is er nu een glansrol weggelegd voor onze eigen Dommel.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Dommel / Portrait of a River / Rivers are Life
Advertentie

Op 7 mei is de wereldpremière. De uitzending van de première is dan online live te volgen van 17.45 tot 18.45 uur. Onderaan dit artikel kun je alvast de trailer bekijken.

“Amazing!” Een kreet die regelmatig klonk tijdens de opnames voor ‘Portrait of a River’ eind vorig jaar. De Amerikaanse regisseur Graham Steele was erg onder de indruk van hoe wij hier omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering, waterkwaliteit in combinatie met economische groei. En hij zag ook de schoonheid van de Dommel. Net als de schilder Vincent van Gogh al deed toen hij in de regio langs de rivier wandelde. Het werk van Van Gogh loopt als een rode draad door de documentaire.

Indrukwekkend portret

De Amerikaanse filmploeg verbleef twee weken aan de oevers van de Dommel. Het resultaat is een indrukwekkend portret van de rivier. Met mooie interviews met mensen die dagelijks intensief betrokken zijn bij deze blauwe, Brabantse levensader. We sloten de opnames af met een Dommel-diner bij Vaderland. Een heel diverse groep ging met elkaar in gesprek over één gemeenschappelijke uitdaging: het versterken van de natuurlijke kwaliteit van het bekensysteem in een economisch sterk groeiende regio.

Dommel-diner

Initiatiefneemster van het Dommel-diner is Lianne van Genugten. “We mogen de natuur veel meer gaan volgen in hoe we het land gebruiken en inrichten.” Lianne is eigenaar van Vaderland, een natuur-inclusieve boerderij en restaurant aan de Dommel. Zij speelt een belangrijke rol in de documentaire. Ze laat zien hoe boer en natuur samen kunnen werken. "Samen met Waterschap De Dommel creëren we hier een ‘wetland’. Dit wetland draagt bij aan het in balans brengen van natuur en biodiversiteit op deze plek. En het in balans brengen van de natuur, helpt ontzettend bij het in balans brengen van de mens. Iets wat harder nodig lijkt dan ooit.“

Levensader

Frank van den Eijnden is operationeel directeur van Van Gogh Nationaal Park: “De Dommel was voor Vincent van Gogh een soort levensader. Net zoals dat nu voor de partners in Van Gogh Nationaal Park is. Natuurversterking in en rondom onze beekdalen vormt de basis voor een gemeenschappelijke aanpak. Hier werken nu al 70 partners met elkaar samen. Alleen wanneer we die natuur weten te versterken kan de economie groeien. De documentairemakers zijn er in geslaagd om dat duidelijk te maken in deze korte indringende documentaire.”

Internationale aandacht

Erik de Ridder, watergraaf bij waterschap De Dommel, heeft ook een hoofdrol in de documentaire. “Wij zijn heel blij met deze internationale aandacht voor de Dommel. Het is belangrijk dat mensen beseffen hoe kwetsbaar ons watersysteem is. De Dommel stroomt door de meest innovatieve vierkante kilometer van de wereld. We moeten samenwerken om alle economische ambities én onze ambities voor het herstel van natuur en biodiversiteit waar te maken. Dat wordt in dit portret van de Dommel heel indrukwekkend in beeld gebracht.”

Wereldpremière ‘Portrait of a river’

De première van de korte documentaire ‘Portrait of a river’ is op 7 mei online live te volgen. Om 17.45 uur start de uitzending. Watergraaf Erik de Ridder, Frank van den Eijnden en Lianne van Genugten zijn te gast in de studio. Regisseur Graham Steele levert vanuit Beverly Hills een bijdrage. Hij vertelt over hoe hij op het idee gekomen is om een documentaire te maken over de Dommel. De uitzending duurt tot 18.45 uur.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie