Luister
muziek
07 Juni 2024 08:07
Deel dit artikel:

Scholt Energy uit Valkenswaard sluit deal over 43.000 zonnepanelen in Den Helder

Snellaadbedrijf Fastned sluit haar tweede Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) met Ecorus. De elektriciteit die opgewekt wordt via de 43.000 zonnepanelen van het zonnepark van Ecorus in Den Helder, wordt rechtstreeks geleverd aan de stations in Nederland. Het snellaadbedrijf koopt deze elektriciteit in via Scholt Energy uit Valkenswaard, voor een vaste prijs, wat het beleid om stabiele prijzen op de stations te hanteren ondersteunt.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Tegelijkertijd maakt dit het voor Ecorus mogelijk om de ontwikkeling van zonneparken te financieren wat zorgt voor meer zonne-energie in Nederland. Met het sluiten van deze tweede CPPA verdubbelt Fastned de hoeveelheid elektriciteit die geleverd wordt op haar stations en rechtstreeks afkomstig is van zonneparken. Eerder dit jaar ging het snellaadbedrijf een CPPA aan voor een zonnepark nabij Zevenaar.

Groene energieboost voor Fastned

Het door Ecorus ontwikkelde zonnepark Heldair 2 is gelegen naast Maritime Airport De Kooy en Den Helder Airport. Deze regio telt de meeste zonuren van Nederland. Met een vermogen van ruim 25 MWp zal het zonnepark jaarlijks zo'n 22 GWh aan zonne-energie leveren, wat ruim een kwart is van het totale verbruik van Fastned in Nederland in 2023. Daarmee levert deze CPPA een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Waar de in februari 2024 gesloten overeenkomst voor 8 jaar werd ondertekend voor een vermogen van 16,2 MWp, heeft de tweede overeenkomst een looptijd van 15 jaar.

Mike Dusseldorp, Head of PPA and Energy Markets bij Ecorus: "We zijn erg trots op het vertrouwen vanuit Fastned dat we na de succesvolle eerste CPPA de samenwerking niet alleen kunnen voortzetten, maar ook versterken. De 15-jarige overeenkomst wordt door beide partijen gezien als win-win. Fastned krijgt langdurige prijszekerheid op de ingekochte stroom en Ecorus krijgt betere financieringsmogelijkheden voor de realisatie en financiering van Heldair 2."

Roland van der Put, Energy Sourcing Manager bij Fastned, vertelt: "Met deze tweede CPPA kunnen we onze klanten langdurig elektriciteit uit hernieuwbare bronnen tegen een stabiele prijs bieden. Dat biedt meer zekerheid voor onze klanten en versnelt tegelijkertijd de energietransitie. Met dit soort contracten stellen we projectontwikkelaars als Ecorus in staat om hun projecten te financieren en te realiseren, en dat levert Nederland én onze klanten meer zonne-energie op."

Van ontwikkeling tot groene stroom in 2025

De ontwikkeling, investering en bouw van Heldair 2 zijn in handen van Ecorus. Een traject dat het aanvragen van SDE-subsidie, het regelen van de netaansluiting, vergunningen en het uitwerken van het ontwerp omvat. Ecorus verwacht in het vierde kwartaal van 2024 te starten met de bouw. De eerste zonne-energie wordt begin 2025 verwacht.

Rol Scholt Energy

De opgewekte zonne-energie zal, net als bij de eerste CPPA, worden geleverd aan Fastned door energieleverancier Scholt Energy. "Met deze tweede CPPA hebben wij opnieuw met succes een overeenkomst gesloten met Fastned en Ecorus. Samen met Fastned blijven we voortdurend nieuwe mogelijkheden voor verdere verduurzaming verkennen om zo de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Daarnaast zijn we verheugd dat we de samenwerking met Ecorus verder hebben uitgebreid", benadrukt Michiel van der Steen, Senior Energy Transition Specialist bij Scholt Energy.

Scholt Energy fungeert als de schakel tussen producent en afnemer en verzorgt de volledige financiële en administratieve afwikkeling van de CPPA. Vanuit diverse marktrollen benut Scholt Energy de flexibiliteit van het zonnepark door deze in te zetten op de energie- en balanceringsmarkten. Dit biedt voordelen voor afnemers, producenten en netwerkbeheerders. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie