Een feestelijk moment bij het Leger des Heils: de viering van de komst van de eerste 'Vriend van de Huiskamer'. Om gasten te kunnen blijven ontvangen is een sponsor gevonden.
Aan de Corridor heeft het Leger des Heils een ontmoetingswinkel. Hierin bevindt zich een tweedehands kledingafdeling. Ook is er een koffiehoek waar iedereen welkom is om gewoon even te zijn en wellicht de eerste woorden van die dag hardop te kunnen uitspreken. Aangezien de kosten van de koffiehoek of buurthuiskamer nog altijd hoger zijn dan de opbrengsten, is PLUS Dommelen bereid gevonden alle benodigdheden te sponseren voor de koffiehoek.
Te denken valt aan koffie en thee. Het Leger hoopt dat er meer vrienden zullen volgen, zodat de Valkenswaardse vestiging geen geld meer hoeft te ontvangen vanuit het landelijke Leger des Heils om te kunnen blijven bestaan. Op die manier kunnen in den lande meerdere buurthuiskamers worden opgericht.
Op één van de twee huiskamertafels staat een rode collectebus, met eromheen taart. Missionair werker Christine Brink, voornaamste aanspreekpunt voor vestiging De Verbinding in Valkenswaard, presenteert koffie. Ook Jelle van de Gooswilligen is aanwezig, relatiebeheerder voor ‘het Leger’ op het hoofdkantoor in Almere.
“Voor het Leger is het enorm belangrijk er te zijn voor iedereen en dat doen we hier in de huiskamer en met de lage prijzen voor de kleding”, aldus Christine Brink, terwijl de bedrijfsleider van PLUS Dommelen, Pascal van de Kamp binnenstapt. Op de vraag hoe het Leger de supermarkt bereid heeft gevonden, vertelt ze samen met Jelle van Gooswinkels een rondje te hebben gedaan en bij de supermarkt te hebben gevraagd of ze een bestelling zouden kunnen plaatsen.
Christine: “Op kantoor daar hebben we een presentatie laten zien over ons werk met op het einde de vraag Willen jullie vriend worden van ons?” Het Leger krijgt groen licht en is blij met de toezegging om de buurthuiskamer te gaan sponseren.
Jelle licht toe dat inmiddels ook in Hilversum, Dordrecht en op meerde plekken huiskamers van het Leger zijn waar bedrijven zich aan hebben verbonden. “We hebben verschillende sponsorpakketten en we gaan altijd met het bedrijf in gesprek wat voor hen het best passend is: de ene keer geld, de andere keer goederen”, zo licht hij toe. “Wij zijn er blij mee, want een goed gesprek hier aan tafel begint met een kopje koffie met iets lekkers erbij.” Naast PLUS is er op dit moment ook een particuliere donateur. Die betaalt de dagelijkse soep, zodat daar voor de bezoekers ook geen bedrag tegenover hoeft te worden gezet.
PLUS Van de Huijgevoort Dommelen is volgens Pascal van de Kamp de verbintenis met het Leger aangegaan vanwege allereerst het goede gesprek met Christine en Jelle, in het voorjaar. “Door het gesprek ben ik meer te weten gekomen over het Leger des Heils, en vind het een zeer goed initiatief wat hier gebeurt. Met Ard Van de Huijgevoort heb ik één en ander besproken en zijn we gaan kijken wat we zouden kunnen gaan doen. Als supermarkt hebben we gekozen voor elke twee maanden een hele lading koffie, thee, koekjes, koffiemelk, suiker en koffiefilters.” Regelmatig zal geëvalueerd worden hoe het project verloopt, “en we blijven regelmatig als vrienden met elkaar in gesprek.”
“Vandaag is er gebak om te laten zien hoe blij we met de eerste Vriend zijn”, zegt Christine, terwijl enkele bezoekers binnenkomen om kleding te komen brengen. Op de afdeling Sorteer is Marga Luiijf bezig met opruimen van grote hoeveelheden gebrachte kleding en ze krijgt er nu weer een stapeltje bij. Hoeveel bezoekers komen er hier aan de tafel? “Afgelopen week hebben we zes liter soep per dag gemaakt, gesponsord door de gemeente”, weet Christine, “en twee of drie dagen was er op het einde van de dag niks meer over. Er kunnen hier ongeveer zeventien mensen zitten, en we hadden het de afgelopen week dus heel druk”, en ze benoemt enkele mooie maar tevens trieste voorbeelden van de noodzaak van een ontmoetingspunt als dit.
Aan de tafels kunnen mensen niet alleen met elkaar een praatje maken, maar één van de vrijwilligers van het Leger is ook altijd beschikbaar om koffie en thee in te schenken, en om -als dat nodig is- het gesprek aan te gaan met de bezoeker. “Iedereen van de koffiehoek heeft wel op de één of andere manier extra feeling voor mensen en hun verhalen”, zegt Christine, die nu kan terugvallen op 22 vrijwilligers. Het huiskameridee bestaat al vanaf 2020. “Na een verbouwing in deze winkel hebben we de huiskamer als onderdeel gemaakt. Ook in Eindhoven is een koffiehoek, maar zij hebben bovendien een weekmarkt met groenten die ze krijgen van leveranciers omdat de houdbaarheidsdatum nadert.”
Dan gaat het even over de eenzaamheid die bij veel mensen heerst. Volgens Jelle is eenzaamheid bij alle leeftijden te zien. “Aan de buitenkant lijkt het soms dat iemand het goed voor elkaar heeft, maar je kunt nooit in de binnenkant kijken. Eenzaamheid gaat door alle categorieën mensen heen. Eenzaamheidbestrijding is dan ook onze corebusiness. Daarom is iedereen hier welkom.” Dan wordt een bordje gepakt dat herinnert aan PLUS, die bereid is gevonden Vriend van de Buurthuiskamer te worden. Terwijl ook Marga uit de Sorteer wordt gehaald voor de foto is het de grootste zorg om het nieuwe bordje precies horizontaal tegen de wand te kunnen plakken. Maar het lukt, en beide partijen zijn blij met deze bijzondere stap.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android