Luister
muziek
27 Juli 2023 08:06
Deel dit artikel:

In beeld: Breek de Week Kids terug op de Markt in Valkenswaard

Woensdag 26 juli is het jaarlijkse kinderfestijn Breek de Week in Valkenswaard weer begonnen. Tot en met 23 augustus kunnen kinderen van de basisschoolleeftijd zich weer uitleven met allerlei spelletjes op de Markt. De handbalvereniging VHC’13 tekent voor de organisatie.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Even na twaalven verschijnen de vrijwilligers op de Markt, gehuld in een rood t-shirt. Dozen, zakken en bakken met materialen staan bij elkaar. Het thema van deze middag is ‘ballen’. De een na de ander rommelt tussen de spullen en neemt een kratje mee naar ’n uithoek, vlakbij de bushalte of bij de horeca. Enkele heren zetten wat buizen in elkaar voor een handbalgoal en ook het springkussen, bedoeld voor een balspel, wordt uitgerold. Er is gezorgd voor versnapering en even later krijgt de afvaardiging van de EHBO een plekje aangewezen, in de schaduw van een boom.

Via appjes

Jochem is deze middag de eindverantwoordelijke. “Het is nog een verrassing hoeveel kinderen er zullen komen, want je hoeft je vooraf niet aan te melden. De spelenmiddagen worden sinds 2016 georganiseerd en wij als handbalvereniging organiseren het nu voor het eerst.” Voorzitter van de VHC’13, Twan, is volgens Jochem deze middag afwezig, maar gelukkig zijn er voldoende leden om Breek de Week Kids vandaag tot een succes te maken. “We hebben er geen ervaring mee, maar we hebben iedereen instructies gegeven via appjes, dus het komt goed.”

Intussen komen meer en meer kinderen de Markt op huppelen, benieuwd naar de dingen die komen gaan. Elke attractie is bemand en om twee uur staan vele tientallen kinderen bij elkaar, omring door ouders, verzorgers of grootouders, om te luisteren naar een algemene instructie. Het is duidelijk: er is geen strak programma; iedereen is vrij om aan te sluiten waar hij of zij wil. “Als je je kaart vol hebt, krijg je van ons een frisbee als aandenken”, zegt Pierre en Jochem houdt er één omhoog. De jeugd waaiert uit over de spelen terwijl de beiaard vrolijke melodieën uitstrooit en het zonnetje lekker schijnt. Een man laat zijn hond kris kras tussen de waterfonteinen door lopen, een medewerker zet de muziek wat harder en ouders zoeken een plekje onder parasols bij de horeca.

Briefing

Op een afstandje staat wijkagent Vincent het festijn gade te slaan. Op de vraag of hij present is omdat dit evenement in zijn agenda staat, vertelt hij: “Het staat niet in mijn agenda; dat is nou net het mooie van ons werk. Als wijkcentrumagent weet ik dat dit plaats vindt, en als ik dienst ben, kom ik graag even kijken. De collega’s weten het ook allemaal via een briefing van vanochtend. Dan gaat het over Breek de Week, maar ook over de rotonde die bijna open is. Op donderdag vertel ik over de weekmarkt. Zo doen we dat.” Normaal gesproken werken er ongeveer 25 agenten in Valkenswaard, “maar wel voor 24/7. Vandaag zijn we met vieren of vijven, maar dat is elke dag anders. We doen ons best.”

Eén van de kinderen tekent de omtrek van zijn schoen en mag die voetafdruk daarna inkleuren met verf, ‘op weg naar de toekomst’. Aan de tafel om met kleurtjes te werken heeft zich nog niemand gemeld, terwijl er een lange rij staat bij het grote springkussen. Het burgemeestersgezin is ook aanwezig en op een bankje zit een dame op afstand te genieten van alle moois. Ze volgt haar twee kleinkinderen. “Eéntje is voetafdrukken aan het schilderen. Ze hebben veel plezier.” Een tafeltje verder krijgt een baby’tje de fles. Het ziet ernaar uit dat de vrijwilligers van de handbalvereniging deze eerste middag al meteen succes boeken. De mensen van de EHBO kijken werkeloos maar tevreden toe.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie