Luister
muziek
27 september 2023 - 15:25
Deel dit artikel:

Rita vreest voor einde van haar winkel: 'Het heeft ook een maatschappelijke waarde'

Rita Staals, de bevlogen eigenaresse van Blackline Art Studio aan de Corridor in Valkenswaard, staat voor een zware strijd om haar geliefde winkel en ontmoetingsplek te behouden. Het pand waarin de winkel is gevestigd, wordt verbouwd en Rita en haar community worden met de dag bezorgder over het naderende vertrek.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Rita, die op 67-jarige leeftijd nog altijd vol passie haar winkel runt, deelt haar zorgen en frustraties over de huidige situatie. "We hebben een winkel op de Corridor 17 in Valkenswaard", vertelt Rita aan Valkenswaard24. "Het pand dat we nu huren wordt verbouwd door de eigenaar en wij moeten eruit. We zijn dringend op zoek naar een nieuw pand, de gemeente Valkenswaard zou ons helpen maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd."

Meer dan een winkel

De winkel, die momenteel gehuurd wordt via leegstand, is veel meer dan alleen een plek om producten te kopen. Het is een centrum waar jongeren met uitdagingen, invalide mensen en ouderen samenkomen om te leren, te creëren en te verbinden. Rita bekostigt dit alles zelf en benadrukt dat de opbrengsten van de winkel opgaan aan vaste kosten en aan het welzijn van haar bezoekers. "Ze krijgen eten, drinken en alles wat zover mogelijk is", zegt Rita. "Dit bekostig ik zelf, met alle liefde. Dit houdt in dat ik geen duur pand kan huren. Daarom heb ik hulp gevraagd bij de gemeente. De datum dat we eruit moeten, komt elke dag dichterbij." Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. "Maar ik denk dat ik de kerst niet haal."

Blackline Art Studio

Blackline Art Studio biedt een breed scala aan workshops aan, variërend van kasteelbouw tot edelsteenbewerking en tekenen en schilderen. Rita deelt haar kennis pro deo en is trots op de diversiteit van haar bezoekers. "Het zit hier de hele dag vol met jongeren, invalide mensen, oudere mensen en die komen dan hier zitten en gezellig kletsen," zegt ze met een glimlach. "Die jongeren leer ik van alles en help ik op weg naar de volgende school. Dat doe ik met liefde en plezier."

De gemeenschap die Rita heeft gecreëerd in Blackline Art Studio is van grote waarde voor Valkenswaard, zo blijkt uit tientallen reacties die op papier zijn gezet. "Het is wat anders dan al die franchisers in het centrum." "Ook op maatschappelijk-cultureel vlak is het hier een fijne plek." "Veel te leuk en gezellig om te stoppen."

'Van kastje naar de muur'

"Mensen zeggen dat het belangrijk is voor Valkenswaard", merkt Rita op. "Ik doe het niet voor mezelf. Ik heb gemaild en gebeld met de gemeente, maar word van het kastje naar de muur gestuurd." Met het vertrek uit het huidige pand nadert de onzekerheid. Rita en haar gemeenschap hebben dringend hulp nodig om een nieuw onderkomen te vinden. Ze hoopt dat de gemeente serieus naar haar situatie zal kijken en bereid zal zijn om te helpen.

Reactie van gemeente Valkenswaard

De gemeente Valkenswaard reageert desgevraagd op Valkenswaard24 naar aanleiding van dit artikel. Een woordvoerder meldt: "De situatie van Blackline Art Studio is bekend bij de gemeente en er is intensief en persoonlijk contact met mevrouw hierover. Mevrouw maakt vervolgens haar eigen keuzes. Vanwege privacy kunnen wij verder niet inhoudelijk ingaan op de gesprekken met mevrouw."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie