Luister
muziek
23 februari 2024 - 15:52
Deel dit artikel:

Scholt Energy in Valkenswaard sluit jarenlange deal tussen twee grote spelers

Snellaadbedrijf Fastned en logistiek vastgoedbedrijf GLP Clean Energy hebben via Scholt Energy uit Valkenswaard een langjarige Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) afgesloten. Fastned neemt door deze overeenkomst direct duurzaam opgewekte elektriciteit af van de zoninstallatie ‘G-Park’, op het dak van GLP Europe in het Gelderse Zevenaar. De duurzame elektriciteit wordt gebruikt om elektrische voertuigen op te laden bij alle Fastned-snellaadstations in Nederland tot en met 2031.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Scholt Energy
Advertentie

De zoninstallatie, gebouwd door Ecorus en eigendom van GLP, is één van de grootste dakgebonden zonneparken van Nederland en produceert jaarlijks 15 GWh aan stroom. De CPPA levert een positieve bijdrage aan de energietransitie, ondersteunt het beleid van Fastned om stabiele tarieven te hanteren voor klanten en maakt de inzet van duurzame energie efficiënter.

Een Corporate Power Purchase Agreement is een overeenkomst tussen een producent van duurzame energie zoals een wind- en/of zonnepark en een of meerdere afnemers. De overeenkomst zorgt ervoor dat de afnemer de opgewekte stroom niet hoeft in te kopen op de energiemarkt, maar direct kan inkopen bij het zonne- en/of windpark. Hierdoor profiteert zowel de producent als de afnemer van een stabielere energieprijs vergeleken met bijvoorbeeld stroom in- of verkoop op de dagmarkt. Daarnaast heeft de afnemer de garantie dat hij de geproduceerde elektriciteit van de betreffende installatie koopt op het moment dat er daadwerkelijk productie is.

Michiel Langezaal, medeoprichter en CEO van Fastned: 'Voor Fastned is het belangrijk dat we onze klanten nu en in de toekomst kunnen voorzien van voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit tegen een stabiele prijs. Naarmate het aantal elektrische voertuigen op de weg toeneemt, groeit ook de vraag naar snelladen. Deze overeenkomst helpt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Deze langetermijnovereenkomst verzekert de ontwikkelaar van het zonnepark van de afname van alle opgewekte elektriciteit. Dit stelt hen weer in staat om nieuwe duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Deze samenwerking draagt bij aan een duurzamere toekomst en helpt ons de overgang naar elektrisch rijden te versnellen.’

Energiepartner 

Zakelijk energiepartner, Scholt Energy, verzorgt de gehele afhandeling van de CPPA tussen Fastned en GLP Clean Energy. Om een producent aan een afnemer te koppelen is een ‘Balance Responsible Party’ (BRP) essentieel. Als BRP regelt Scholt Energy dagelijks de in- en verkoop van elektriciteit op de verschillende energiemarkten voor zowel producenten als afnemers. Ze zorgen ervoor dat het productieprofiel van de duurzame productie-installatie in het afnameprofiel van de afnemer wordt ‘gesleeved’.

Michiel van der Steen, Senior Energy Transition Specialist bij Scholt Energy: ‘Wij zijn de link tussen producent en afnemer en zorgen dat de opgewekte elektriciteit een-op-een door Fastned wordt ingekocht. Door de aanverwante GvO’s mag Fastned claimen dat ze de geproduceerde elektriciteit rechtstreeks van de zoninstallatie van GLP afnemen. Vanuit onze verschillende marktrollen benutten we ook de flexibiliteit van het zonnepark door deze in te zetten op de energie- en balanceringsmarkten. Dit biedt voordelen voor de afnemer, producent en netbeheerder en zo dragen we verder bij aan de energietransitie.

Het zonnepark van GLP Europe, G-park Zevenaar, heeft een oppervlakte van ruim 21 voetbalvelden en produceert jaarlijks 15 GWh aan elektriciteit. De zoninstallatie heeft een geïnstalleerd vermogen van 16,2 MWp en bespaart 5.000 ton CO2 per jaar bij het huidige niveau van koolstofintensiteit op het Nederlandse elektriciteitsnet.

Stefano Fissolo, Senior Director bij GLP Clean Energy for Europe: "De ondertekening van deze CPPA met Fastned is een vervolg op onze recente PPA-aankondigingen in Nederland en Spanje. Hiermee bouwen we verder aan ons initiatief voor schone energie en in het bijzonder aan ons PV-programma op daken van logistieke gebouwen. Deze nieuwe overeenkomst is met name verheugend omdat onze duurzame energie Fastned direct en hun vele klanten zal ondersteunen en zal bijdragen aan een bredere maatschappelijke transitie naar een duurzamere toekomst.

Mike Dusseldorp, Head of PPA and Energy Markets bij Ecorus: "We zijn erg trots op onze bijdrage aan deze samenwerking met Fastned en GLP. "Het innovatieve ontwerp van het PV-systeem in Zevenaar heeft niet alleen de energieopbrengst verhoogd, maar ook de operationele kosten verlaagd, waar zowel GLP als Fastned van profiteren. Dankzij onze unieke positie als bouwer van GLP's project in Zevenaar en onze ervaring met PPA konden we effectief bijdragen aan het proces en de voortgang. Voor Fastned en GLP, die nieuw zijn met CPPA's, betekent dit een belangrijke stap naar de toekomst."

Over Scholt Energy

Scholt Energy is sinds 2005 actief als energieleverancier op de zakelijke markt. Het bedrijf levert stroom en gas aan bedrijven door middel van een slim inkoopconcept en ondersteunt bedrijven bij het toepassen van duurzame oplossingen zoals duurzame energie-inkoop, energieopslag, curtailment en charge management. Scholt Energy is inmiddels uitgegroeid tot een grote speler op de internationale markt met locaties in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Samen met meer dan 320 medewerkers streeft Scholt Energy naar klimaatneutrale energie voor alle bedrijven. Op dit moment faciliteert het bedrijf twaalf verschillende CPPA-projecten in Nederland. Hiermee zijn 58 verschillende afnemers direct gekoppeld aan twaalf verschillende wind- en zonneparken.

Over Fastned

Fastned versnelt de transitie naar elektrisch rijden. Sinds 2012 gaat Fastned voorop in de ontwikkeling van laadinfrastructuur in Europa met een snel groeiend netwerk van iconische snellaadstations. Onze gele, op de natuur geïnspireerde stations bieden een aangename omgeving gedurende de 10-15 minuten die nodig zijn om tot 300 km. bereik te laden. Met Europa’s meest betrouwbare, gebruiksvriendelijke en plezierige laadervaring willen wij miljoenen autorijders inspireren om te rijden op energie van zon en wind, zodat we samen klimaatverandering tegengaan. Fastned is genoteerd aan Euronext Amsterdam (AMS: FAST).

Over GLP

GLP is een toonaangevende wereldwijde bedrijfsbouwer, eigenaar, ontwikkelaar en exploitant van logistiek vastgoed, datacenters, hernieuwbare energie en aanverwante technologieën. Dankzij haar diepgaande expertise en operationele inzichten is GLP in staat hoogwaardige bedrijven te bouwen en op te schalen en waarde te creëren voor haar klanten. GLP bezit en exploiteert activa en bedrijven in 17 landen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. GLP Capital Partners, een wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder met ongeveer 126 miljard dollar aan beheerd vermogen per 31 december 2023, is de exclusieve beleggings- en vermogensbeheerder van GLP.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie