Luister
muziek
13 maart 2024 - 16:00
Deel dit artikel:

Cody (23) is nieuwe uitbater van In De Swaen: 'Absoluut geen spijt van mijn keuze'

Hij is met zijn 23 jaar de jongste horeca-uitbater van Valkenswaard: Cody Boullart. Samen met Yvonne Habraken runt hij sinds enkele maanden Café In De Swaen, aan de Markt 51. Cody is de nuchterheid zelve en vindt het allemaal maar heel gewoon.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is een druilerige maandagmiddag, tegen half drie. Een bordje op de voordeur van Café In De Swaen vertelt dat je via het terras naar binnen kunt. Je stapt binnen in een donkerbruin café, letterlijk en figuurlijk. Op een enorme bar liggen vele tientallen roodgekleurde bierviltjes te wachten op klanten. Erboven hangen enkele lampen die prima bij het interieur passen. In een hoek zie je nog een originele spaarkas, geschikt voor maar liefst honderd klanten. Achter de tap staat Valkenswaardenaar Cody nog even met iemand te babbelen, maar dan vraagt hij je wat te drinken. Al snel komt er koffie met een lekker chocolaatje en met souplesse wordt het op de bar gezet. Op de achtergrond stemmige muziek.

Voor de leut

Uiteraard komt de vraag naar voren waarom iemand op zo’n jonge leeftijd al een café gaat runnen. Cody: “Yvonne Habraken is twee jaar geleden hier begonnen. Het werd steeds drukker en drukker en bom- en bomvol in de weekenden.” Op een gegeven moment komen er volgens hem ‘wat dingetjes’ met de gemeente. Aangezien Yvonne In De Swaen voor de leut uitbaat en ze helemaal alleen in de zaak werkt, overweegt ze om ermee te stoppen. Ook het werken tijdens de weekends en het niet kunnen plannen van een vakantie, breken haar op. Cody: “Ik kende het café al. Want de vriend van Yvonne is de beste vriend van mijn vader. Toen Yvonne hier begon ging ik haar steeds vaker helpen na mijn werk.” Dan blijkt dat Cody al negen jaar werkt bij Restaria Den Haas Lunch en Diner aan de Brakenstraat.

“We zaten op een avond na sluitingstijd samen nog even aan de bar en Yvonne zei: ik ben er eigenlijk klaar mee. Ik ga opzeggen.” Cody denkt dat het wel los zal lopen, maar zegt: “Zou dat iets voor mij zijn?” Yvonne gelooft daar wel in en denkt dat hij wel geschikt is voor deze job. Cody had eigenlijk niet verwacht dat het allemaal zo serieus zou zijn, maar Yvonne zegt: “Als je het wilt overnemen moet je nu beslissen, want maandag ga ik écht stoppen.” Cody slaapt de hele nacht niet en twijfelt wat de juiste beslissing zal zijn. Op maandagochtend gaat hij naar Yvonne toe en stelt voor om met tweeën verder te gaan met het café. Dan valt na enkele dagen het besluit om samen de staminee te gaan uitbaten.

Erg meegevallen

Inmiddels zijn de twee acht maanden bezig. Wat is het verschil tussen de eerste jaren en nu? Cody: “Eerst kwam ik hier rond 22.00 uur binnen en was het al bomvol. Dan was het mijn taak, bijvoorbeeld ook met carnaval, om zo veel mogelijk te tappen en de kassa zo vol mogelijk te krijgen voor Yvonne. Nu doe ik zowat alles. Nou deed ik bij Den Haas ook al heel veel, zoals bestellingen. Als de baas op vakantie ging, runde ik alles.” Dan komt Yvonne met een brede lach binnen. Maar er zijn hier toch ook dingen die helemaal nieuw voor je zijn? “Zeker, maar dan heb ik Yvonne die achter me staat, hè.”

Terugkijkend is Cody tevreden en zegt: “Het is me heel erg meegevallen. Ik heb alles gewoon op me af laten komen en wist dat Yvonne altijd in de buurt was, dus ja.” “Hij vond heel veel dingen in het begin wel spannend, hoor. De eerste carnaval, de eerste kermis en zo. En ik zei altijd maar: maak je niet druk; het komt allemaal wel goed.”

Zijn er mensen die je hebben afgeraden om voor je beroep achter de tap te gaan staan? “Nee, eigenlijk niemand. In het begin dachten ons pap en ons mam wel: wat gaat ie nou doen, want ik ging mijn baan opzeggen en ging het huis uit, want hierboven stond het leeg. Maar op een gegeven moment waren zij ook aan het idee gewend.”

Natuurlijk mag de jongste kastelein van het dorp fouten maken, van Yvonne. Hij schenkt een nóg lekkerder kopje koffie in zegt: “Ik heb echt het gevoel dat ik de juiste beslissing heb gemaakt. Vooral ook omdat het harstikke leuk is en omdat het goed gaat. Met ons samen gaat het supergoed en het loopt heel goed.” De kassa heeft volgens Cody niet te klagen. Als er voor dit interview een foto gemaakt moet worden, zegt Yvonne: “Kom, dan doen we dat bij het nieuwe behang.”

Donkerbruin en feestcafé

Cody en Yvonne onderhouden goede contacten met de andere uitbaters van het centrum. “We organiseren ook samen activiteiten”, zegt Cody, die zichtbaar geniet van zijn werk en zijn gasten. “Op donderdag is de gemiddelde leeftijd vijfenzeventig, en op zaterdagavond vijfentwintig. Door de week is het echt een donkerbruin café en in het weekend een feestcafé. We passen onze muziek en onze verlichting meteen aan. Daarom kun je hier ook niet eten. We hebben wel een borrelhapje.” Gelukkig is Cody als buurman van de Nicolaaskerk al helemaal gewend aan de klanken van de beiaard. “De eerste nacht ben ik enkele malen wakker geworden van de klok, maar de tweede nacht hoorde ik dat al niet meer.” Hij lacht.

Zodra je het café verlaat is het de moeite waard om nog eens om te kijken. Het pand werd gebouwd in 1902 als café en voormalig bierbrouwerij. Terecht is In De Swaen sinds 2019 opgenomen in de lijst van gemeentelijke monumenten. Alleen al de overhoekse entree is versierd met de prachtigste bakstenen. Er zijn nog talloze bouwkernmerken meer die het pand zo bijzonder maken. Je zou er als drieëntwintigjarige maar mogen werken!

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie