Luister
muziek
20 maart 2024 - 21:50
Deel dit artikel:

Gijsbers Valkenswaard weet nog niet wanneer asperges komen: 'We verheugen ons erop'

Gijsbers Tuinbouw uit Valkenswaard weet nog niet wanneer de asperges komen. Dat heeft alles te maken met de natte weersomstandigheden en de kwaliteit die Gijsbers wil bieden. "Asperges, we verheugen ons er op!"

valkenswaard24
  / Betaalde content
Advertentie

Gijsbers Tuinbouw aan de Kromstraat 55 in Valkenswaard is al ruim veertig jaar het vertrouwde adres om kersverse asperges te kopen. Het seizoen voor asperges loopt van begin april tot eind juni. De start van het seizoen is afhankelijk van de weersomstandigheden. Een asperge begint te groeien bij een bodemtemperatuur van zo’n 7 graden.

Om deze temperaturen makkelijker te bereiken, worden de aspergebedden bedekt met lichtdichte zwart-witte folie met daarover heen soms ook minitunneltjes voor nog wat extra vervroeging. Deze folie en tunneltjes houden de warmte vast en de koude nachten hebben minder invloed. In het kader van duurzame teelt, kiest Gijsbers er bewust voor om de asperges niet (fossiel) te verwarmen en de folies gedurende de gehele levensduur van de asperges (meer dan tien jaar) te gebruiken, waarna de folie gerecycled wordt.

De aanloop van het aspergeseizoen is nat, zeer nat

Door de hevige aanhoudende regen in de afgelopen maanden zijn overal de akkers kletsnat en verzadigd met water. Gijsbers zoekt al maanden naar het moment dat de grond voldoende droog is om de velden te kunnen bewerken. Deze week pas hebben ze voor het eerst de ploeg in de grond te kunnen zetten en zijn de eerste aspergebedden opgeploegd op het nieuwe aspergeveld bij ‘de Schans’ (vlak bij Venbergen). Ondertussen groeien de asperges en zijn ze met alle overige voorbereidingen bezig. Om een mooie witte kwaliteit asperge te kunnen oogsten, is er een goed opgeploegd aspergebed nodig dat afgedekt is met de lichtdichte folie.

Gijsbers zoekt personeel

Om goed te kunnen starten, is Gijsbers nog op zoek naar personeel. Ze zoeken nog personeel voor op maandag, dinsdag en woensdag in de gezellige boerderijwinkel. Verder werkt Gijsbers traditiegetrouw met scholieren en andere Valkenswaardse mensen om asperges te steken. "We durven wel te zeggen dat bijna iedereen die al wat langer in Valkenswaard woont, iemand kent die ooit bij Gijsbers aardbeien of augurken heeft geplukt of natuurlijk asperges heeft gestoken", zegt het bedrijf. "Op de aspergevelden zijn heel wat vriendschappen en bijzondere verhalen ontstaan."

Ook dit jaar zoekt Gijsbers nog een nieuwe aspergestekers (15-plus) om weer met een leuke club mensen de asperges te oogsten. Wie kent er iemand die drie maanden de handen uit de mouwen wil steken en goed geld wil verdienen? Bij succesvolle bemiddeling ontvang je als dank een mooi aspergepakket van Gijsbers.

Op de hoogte blijven van asperges

Gijsbers Tuinbouw verwacht binnenkort weer te starten met oogst en verkoop. Dit zullen ze ook via Valkenswaard24 melden. De kans is echter zeer groot dat ze door de natte omstandigheden met Pasen nog net geen asperges hebben voor de verkoop. We houden jullie op de hoogte.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie