Luister
muziek
17 januari 2024 - 11:53
Deel dit artikel:

Daan legt in Valkenswaard en Leende de focus op osteopathie: ‘Pijn is als een brandalarm’

Daan Bongers is sinds dit jaar volledig actief als osteopaat in Valkenswaard en Leende. Met zijn bedrijf Arcus Osteopathie en Fysiotherapie NP, dat hij samen met zijn vrouw Nicole Plugers runt, verbreedt hij hiermee de expertise van de zaak. Daan legt uit wat zijn vak inhoudt en hoe hij mensen kan helpen bij pijn. “Ik behaal goede resultaten met osteopathie.”

valkenswaard24
  / advertorial
  • Beeld - Stijn van Mierlo
Advertentie

Daan (33) en Nicole (30) kennen elkaar al lang. Door studies en stages in het noorden van Nederland, ontmoetten ze elkaar. Daan groeide op in de omgeving van Groningen, Nicole is een echte Valkenswaardse. Toen Daan stage ging lopen in Eindhoven, vond hij een appartement boven de praktijk waar hij nu samen met Nicole hun eigen bedrijf runt. Inmiddels wonen ze samen met hun dochter (en nog een dochtertje is onderweg) in Dommelen.

Nicole startte de zaak als fysiotherapeut. Daarmee zaten en zitten ze gevestigd aan de Peperstraat in Valkenswaard. Daan vertelt: “Op den duur zat haar agenda zo vol dat ze wenste dat er iemand bij kwam. Ik was al fysiotherapeut.” Daan werkte op dat moment in loondienst, maar besloot om samen met zijn vrouw het bedrijf te gaan runnen. “Ik heb bij een concern gewerkt waarbij veel werd gewerkt vanuit de buik. Ik wilde daar meer van weten en kwam zo bij osteopathie terecht, wat ik ben gaan studeren. Nu ben ik osteopaat. Het afgelopen jaar heb ik dat nog gecombineerd met fysiotherapie, maar vanaf 1 januari 2024 ben ik volledig over naar osteopathie.”

Behandelen van allerlei klachten

Met allerlei vragen komen mensen bij Arcus Osteopathie terecht. “Hoofd-, rug- en nekpijn zijn de klachten waar ik het beste resultaat mee behaal. Dat komt ook het meeste voor”, legt Daan uit. Maar ook ACNES (een beklemde buikzenuw) is iets waar veel mensen last van hebben en waar mensen veelvuldig van verholpen zijn bij Arcus Osteopathie. Ook obstipatie, darmklachten en diarree zijn klachten waarbij Daan kan helpen. Zwangere vrouwen vinden vaak hun weg naar de praktijk, met bijvoorbeeld met klachten rond de bekken. “Een continu stijf gevoel hoor ik veel, dat mensen flexibiliteit missen. Of dat mensen veel in dezelfde positie zitten. Met een kantoorbaan zit je eerst ’s ochtends bij het ontbijt, daarna zit je in de auto, vervolgens zittend op kantoor, zittend naar huis, zittend op de bank. Zij zitten de hele dag. Dat is een modern probleem en veroorzaakt veel klachten. Mensen zijn gemaakt om te staan en te lopen.”

‘Pijnvrij bewegen, dat is de kern’

De klachten lopen uiteen, maar het gaat Daan er vooral om dat mensen pijnvrij kunnen bewegen. “Dat is de kern.” Cliënten staan er soms dan ook van te kijken hoe Daan te werk gaat. Bij pijn aan de rug, kan hij gaan behandelen in de buik. “De manier waarop ik werk, is gebaseerd op westerse anatomie. Er wordt een bepaalde link gemaakt met de bezending naar de organen toe. Als er iets met bijvoorbeeld je lever aan de hand is, geeft je lichaam dat aan door middel van pijn. Ik ga dan op zoek naar wat er mis is. De rug raak ik eigenlijk niet aan en toch voelen mensen resultaat.” Daar voegt hij aan toe: “Het lichaam bestaat niet uit losse spieren en botten, maar is één grote structuur. Als ik aan je voet trek, kan ik iets aan je rug doen.”

Eigenlijk kan Daan van Arcus Osteopathie mensen altijd vooruithelpen met zijn behandelingen. “Voor mij is osteopathie een verdieping op de fysiotherapie. Ik merk nu dat ik betere resultaten behaal.”

‘Ik ga op zoek naar de oorzaak van brand’

Daan sluit af met een treffende metafoor, die uitlegt wat zijn werk inhoudt: “Pijn is als een brandalarm. Als het alarm afgaat, ga je de brand blussen. Ik ga op zoek naar de oorzaak van de brand. Aan de hand van een afbeelding leg ik uit hoe die organen en pijn in de rug verbonden zijn.”

Afspraak maken bij osteopathie in Valkenswaard of Leende

Arcus Osteopathie zit gevestigd in Valkenswaard (Peperstraat 12) en Leende (Lindenlaan 43). Je kunt eenvoudig een afspraak maken via hun website.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie