Luister
muziek
20 augustus 2020 - 12:10
Deel dit artikel:

Dit straatnaambord heeft veel betekenis voor prins Adri d'n Urste

Op sommige plekken binnen de gemeente Valkenswaard tref je een straatnaambord aan met een naam die niet tot de officiële straatnaamgeving van de gemeente behoort. Zo’n bord is soms tegen de gevel van een pand aangebracht of heeft zelfs een eigen paal. Ze zijn meestal te vinden op niet-openbaar terrein en vertellen vaak een stukje interessante historie. Deze week deel negen in deze serie met het bord Adri d’n Urstepatio.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In de vorige acht delen kwam steeds een straatnaambord in de spotlights dat zichtbaar is vanaf de openbare weg. Deze week een ode aan bordjes die er wel staan of hangen, maar niet zichtbaar zijn voor het grote publiek, maar daardoor niet minder boeiend. Zo heeft de familie Stammen aan Den Haas in de patio achter hun woning een bordje tegen de muur bevestigd met het opschrift ‘Adri d’n Urstepatio Prins van Striepersgat 2013-2014’.

Van de familie
Op een zomerse avond zit Adri Stammen in de patio, samen met zijn vrouw Suzanne en zoon Koen en het is natuurlijk al gauw duidelijk dat Adri prins carnaval is geweest in het seizoen 2013-2014. “Hij kreeg het straatnaambord aangeboden tijdens de prinsreceptie in maart 2014 van onze Familie Van Dijk in Zaal Lavrijssen”, vertelt Suzanne. “Onze zwager Gerard zal wel de initiatiefnemer geweest zijn, denk ik.” Op de vraag of Adri trots is op dit pationaambord antwoordt hij volmondig: “Jazeker!”

Ambitie om prins te worden
Tijdens het interview volgt een gratis inkijk in de aanloop en het verloop van het prinsenschap. “Ik ben van kinds af aan opgegroeid met carnaval. Met mijn schuiftrombone heb ik jarenlang muziek gemaakt tijdens carnaval en wilde wel eens iets anders. Zo kwam ik in de Raad van Elf en meldde me na twee jaar aan met de ambitie om prins te worden”, vertelt Adri. Het is meteen bingo, want in een besloten bijeenkomst wordt hij gekozen als de nieuwe prins. “Ik heb er enorm van genoten. Ik sta niet graag voorop, maar vooral de aandacht die je in deze functie dat jaar krijgt, vond ik toch leuk”, en zijn ogen glinsteren. “Dat alles mede namens adjudant Dennis van Gerwen en alle anderen.” Suzanne vult aan: “Je werd op handen gedragen.”

Eerbetoon aan vader
Terugkijkend op zijn carnavalsjaar komt als eerste naar boven het solistisch optreden van hun dansmarieke-dochter Inge, in de kerk tijdens de carnavalsmis. “Misschien wel het mooiste moment”, zegt Adri. Onmiddellijk stuurt Suzanne tijdens het gesprek het YouTube-filmpje door van het muzikale eerbetoon. Ook het aantal geschenken dat hij als prins ontvangt tijdens zijn receptie vindt hij onvergetelijk.

Nóg een bord
Tegen een andere wand in de patio van het gezin Stammen hangt nog een ander aandenken aan het prinsenschap. Een metalen gedenkplaat met daarin uitgesneden het motto van Adri van dat jaar: ‘Het skônste dè zit van binnen’. Gekregen van De Zware Jongens.

In het carnavalsjaar waarin Adri Stammen adjudant is van Fons Maenen, krijgt Alfons óók een straatnaambord, met de tekst ‘Fons d’n Ursteboulevard Prins van Striepersgat 2016-2017’.

De gastheer benadrukt dat het succes van zijn regeerperiode als prins Adri vooral ook te danken is aan de vele medewerkers die er alles aan doen om het feest tot een onvergetelijk succes te maken. Op de valreep van het interview wijzen de gastvrouw en gastheer nog op het naambordje ‘Biergarten’, dat óók in de patio aan de muur hangt. Bovendien valt het grote aantal carnavalsfoto’s op dat in de huiskamer een plekje aan de wand heeft. Twee grote foto’s zijn terecht van dochter Inge in carnavalstenue en jeugdprins en zoon Koen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie