Luister
muziek
19 februari 2023 - 08:59
Deel dit artikel:

FOTO'S: Carnaval in Valkenswaard op fenomenale wijze van start

Zaterdagmiddag is op fenomenale wijze het carnavalsfeest van start gegaan in Striepersgat, oftewel Valkenswaard. In de raadszaal, en later onder het balkon van het gemeentehuis, waren vele honderden inwoners getuige van speeches, onderscheidingen en sleuteloverdracht.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Vanaf half twee stappen genodigden het gemeentehuis binnen en zijn vol verwachting over het middagprogramma, dat onder leiding staat van gastheer burgemeester Anton, Prins Sylvie d’n Urste en haar adjudant, president Ron en vorst William. Zodra de zaal bijna vol is, doet de prins haar intrede, samen met haar gevolg. De huishoudelijke dienst van het gemeentehuis heeft al de nodige pilsjes geserveerd en op de balie staat nog een dienblad vol met borreltjes. Dat alles geeft extra zekerheid voor een uitbundige feeststemming. De burgemeester wil graag poseren bij de reiger, die op een voetstuk staat voor een banner met daarop een welkomststekst voor degene die straks wordt ingelijfd bij de Orde van de Reigerij van de Baronie van Ginneve tot Zilberreg. Het gemeentebestuur is gehuld in een uniforme blauwe slipjas en op de tribune heeft de Striepersgatse Hofkapel plaats genomen. Iedereen heeft een carnavalskostuum aangetrokken en een enkeling is bijzonder kunstig geschminkt.

Tis echt waor, kek maor

Als het Striepersgatse volkslied heeft geklonken over de stad van de sigaren en de Venbergse Molen, krijgt de gastheer het woord en verwelkomt alle rangen en standen die present zijn. “We beginnen met het installeren van de prins, voor de tweede maal op rij. De versierselen hebben we zorgvuldig ontsmet na een virusvolle carnaval”, en wordt de prins benoemd tot Baron van Ginneve tot Zilleberg. Een snoeppresentje wordt de prins aangeboden om zich na carnaval weer ontspannener, rustiger en gelukkiger door voelen. Na een proost op de nieuwe Baron en het bijbehorende drinklied is het de beurt aan de Prins, die vooraf niet verwachtte twee jaar Prins te zijn van Striepersgat. Ze sluit af met haar leuze Tis echt waor, kek maor!. Ook de burgemeester ontvangt een persoonlijk geschenkje, waarna een optreden plaats vindt van een onverwachte gast: George Baker met Una Paloma Blanca.

Toespraken en onderscheidingen

De vorst laat via de microfoon weten trots te zijn op zo’n prachtig carnavalsgezelschap: de Hoogheid, de Raad van Elf en de Hofkapel. Dan spreekt hij een ode uit aan de Hoogheid, die tot tranens toe bewogen wordt door vorst William. “Blijft oew eigen en relativeer; het is allemaal spel. Het is nie echt mar schijn. Darrum neemt af en toe ’n momentje en realiseer: da prinske speule doede vur de gein.” In zijn toespraak benadrukt vervolgens de president dat er een fantastisch voorseizoen is geweest, waarin iedereen weer met volle inzet evenementen op touw zette.” Hij staat stil bij de viering in de Nicolaaskerk van deze morgen: “De kwaliteiten spatten er ook dit jaar weer van af. We hebben onze nieuwe pastoor laten zien op welke integer wijze wij omgaan met het instituut kerk. Commissie mis: mijn complimenten.” Nadat hij iedereen vier dolle dagen heeft toegewenst, eindigt hij met de leus: Het Striepersgatse carnaval gaat nooit verloren!”

Dan worden enkele special onderscheidingen opgespeld bij Theo Geldens, Lonneke Smets en Brigit Ederveen. De aanwezigen worden hierna getrakteerd op een fraaie dans van vier dames van de Dansgarde. Met vrolijke blaasmuziek maken de Mulksobbers en Mulsslobberinnen hun opwachting uit Mullukgat en wordt de Prins geïnstalleerd tot Landjonker van de Mullkukhoeve 20-23. Ook de meegekomen dansmariekes en de hofkapel laten zich van hun beste kant zien.

Pieter Mikkers

Het publiek wordt al wat luidruchtiger en de pliesie moet af en toe al eens zijn fluitje gebruiken. Intussen verzamelen de leden zich van de Orde van de Reigerij. “Een bijzonder moment, elk jaar”, aldus Anton Ederveen, die namens het gemeentebestuur aan Pieter Mikkers het lidmaatschap van deze Orde toekent. “Hij sluit zich aan bij een illuster gezelschap dat herkenbaar is aan de hoge hoed en het blauw-gele lint.” Dan wordt Pieter Mikkers naar voren gevraagd en worden hem de versierselen opgespeld. Uitvoerig wordt het nieuwe lid bejubeld door de afgevaardigde van de Reigers en wordt de bijbehorende hymne gezongen. Een ware receptie valt hem ten deel. Als laatste officiële onderdeel van de bijeenkomst trekt het gevolg van de beide prinsen naar het balkon, vergezeld van jeugdprins Ties. “Zorg goed voor de sleutel, hij moet dinsdagavond helaas terug”, roept de burgemeester door de microfoon. De drie prinsen krijgen daarna het woord, terwijl op het voorplein iedereen belangstellend luistert naar de wijze woorden van het driemanschap. Tenslotte sluit Lonneke Smets, medewerkster van het gemeentehuis, de openingsceremonie officieel af.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie