Luister
muziek
13 februari 2024 - 15:36
Deel dit artikel:

Bier en broodjes bij carnavalsontbijt in Mulkgat: ‘Er is animo zat, het zit altijd ramvol’

De sporthal van Mulkgat is omgetoverd tot residentie. De namen van carnavalsverenigingen De Boerkes en De Mulkslobbers staan vermeld boven de entree. Vanaf 10.00 uur stromen ruim 200 dorpelingen binnen voor het traditionele carnavalsontbijt.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Er staan in de foyer al de nodige pannen soep klaar, honderden soepkoppen wachten op hun afnemers en in de grote hal is een lange tafel gedekt met broodjes, kaas en vleeswaren. Aan het einde staan warmhoudschalen met vlees en roerei. Er zit om 10.00 uur slechts één mevrouw aan de lange tafels. “Vurrig jaor waar ik te laot en dees jaor wil ik ’n goei plats”, zegt ze met een brede glimlach. Haar plan is uitstekend gelukt. Op de vraag hoe vaak dit ontbijt al plaatsvindt, zegt Zeverzoniemister Rens Pijnenburg: “Ik was prins in 2020 en toen organiseerden we het ontbijt al.” De deelnemers hebben zich vooraf ingeschreven en kunnen dan aanschuiven in de sporthal aan de Dorpsstraat in Borkel. “Er is steeds animo zat, het zit altijd ramvol.”

Langzaam maar zeker stroomt de feestelijk versierde zaal vol met gasten, waarvan de jongste misschien nog geen half jaar is. De witte lampen worden gedoofd en de gekleurde verlichting neemt het over. De eerste presenteerblaadjes met bier worden weggebracht, al zijn de meeste gasten nog aan de koffie. Rens: “Elke activiteit die we doen, is verdeeld onder twee raadsleden. Gisteren waren er dus twee andere die alles organiseerden. Zo kan iedereen zich focussen op zijn eigen ding, aan de hand van het draaiboek van het vorig jaar.” Gisteren was er een bingo, die treffend ‘tweede-jeugd-bingo’ wordt genoemd, met een springkussen voor de echte jeugd.

Schorre keel

Om 10.30 uur opent Rens de bijeenkomst. ”Goede morgen Mulkslobbers en Mulkslobberinnekes en iedereen uit andere gaten. Hebben we er nog een beetje zin in?” Er komt weinig respons, waarop hij zegt: “Dat lijkt als de jaarvergadering van DELA.” Na een herhaalde oproep komt er beweging in de aanwezigen en worden prinses Linda en adjudant Wesley uitgenodigd op het toneel. Eenmaal boven blijkt de stem van de regerend prinses veel geleden te hebben van de afgelopen dagen, en met een schorre keel opent ze het ontbijtbuffet met haar carnavalsleus. Paul Brugel start met gezellige stemmige muziek, en aan carnavalsvereniging De Flierefluiters de eer om het buffet te openen.

Mariëtte De Krom, zij organiseerde ruim dertig jaar mede het carnaval, vertelt trots dat haar kinderen nu actief zijn binnen de organisatie in Mulkgat. “Maar als ze ons vragen, zijn we present”, zegt ze. Dan blijken het niet alleen Mulkslobbers en Mulkslobberinnekes te zijn die deze morgen aan het ontbijt zitten. “Er zijn er ook uit Valkenswaard: Vijf vur Halluf Elluf zit dáár. Dat is de jongerenclub, die zijn er ook omdat De Boerkes hier zijn. Daar zitten de Flierefluiters uit Dommelen. Gisterenmiddag waren zij ook hier, terwijl in Dommelen toch ook carnaval gevierd wordt.”

Inmiddels heeft iedereen wel iets lekkers voor zich staan en zegt Mariëtte:” Leuk hè. Maar ja, we moeten het toch samen doen.” Dan sluit ze zich aan bij haar collega’s, terwijl het lied over de engelbewaarder door de zaal schalt. Binnen is niet te zien dat buiten de zon overdadig schijnt.

Na het Frühstücken kunnen de gasten met de bus naar het opstelterrein voor de optocht. Hierna vindt in de Teutenzaal de prijsuitreiking plaats.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie