Luister
Live
8 april 2021 - 14:08
Deel dit artikel:

Bibliotheek blikt terug op 2020: 'Actief én creatief in coronatijd'

Iedereen kan (blijven) meedoen. Vanuit die missie en belofte ondersteunt de Bibliotheek De Kempen persoonlijke ontwikkeling door (online) activiteiten en inzet van de collectie. Dit met speciale aandacht voor kwetsbare groepen die moeite hebben met taal en digitale vaardigheden.
In maart 2020 werd de Bibliotheek, net zoals de hele wereld, geconfronteerd met de coronacrisis en alle beperkingen die dat met zich meebracht. Hoe zag het Bibliotheekjaar eruit?

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Bibliotheek De Kempen

Half maart was de eerste keer dat de Bibliotheek haar deuren moest sluiten. De maatschappij lag stil, maar de maatschappelijke rol van de Bibliotheek stopt nooit. De Bibliotheek introduceerde Tips voor Thuis-pagina's op de website, een bundeling van de beste en verantwoorde lees-, leer-, kijk- en luistertips. Een groot succes, de pagina’s voor jeugd zijn ruim 12.000 keer bezocht. Ook gaf de Bibliotheek uitleg rondom het coronavirus voor kinderen en laaggeletterden en ondersteunde ze scholen, voorschoolse instellingen en zorginstellingen met digitale lees- en leertips. De 3D-printers van het DigiBiebLab draaiden op volle toeren, zij hebben 465 spatmaskers geprint voor lokale zorginstellingen om het tekort aan beschermingsmaterialen aan te vullen.

Toen in april duidelijk werd dat de corona crisis niet zomaar over zou waaien, introduceerde de Bibliotheek verrassingstasjes voor haar leden. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt: in een maand tijd zijn bijna 3.000 tasjes opgehaald. Niet alleen voor haar leden bood de Bibliotheek in deze gespannen periode ontspanning en ontplooiing. De Bibliotheek introduceerde ook de ThuisBieb-app met 100 gratis e-books voor iedereen, de VakantieBieb en tientallen gratis online cursussen. Kinderen konden aan de slag met vanuit het DigiBiebLab van de Bibliotheek ontwikkelde online tutorials op het gebied van 21-eeuwse vaardigheden.

Deuren openen
Van mei tot begin november mocht de Bibliotheek haar deuren weer openen. De lezingen, workshops, jeugdactiviteiten en gratis cursussen en cafés voor mensen die met de computer en internet om willen leren gaan en met de Nederlandse taal aan de slag willen werden in kleine setting weer hervat, net zoals de boeken uitleen.

In juli organiseerde de Bibliotheek haar eerste online workshop. Toen de Bibliotheek begin november haar deuren opnieuw moest sluiten, is het online aanbod staag gegroeid, en het groeit nog steeds. Er zijn tal van online lezingen, workshops en spreekuren via de Bibliotheek, waar ook niet-leden aan deel kunnen nemen. Zo ondersteunde de Bibliotheek rondom de donorwet en belastingaangifte en introduceerde ze DigiHulp. Hier kan iedereen met vragen over digitale zaken terecht voor gratis hulp en ondersteuning, want niet voor iedereen is het gemakkelijk, deze periode waarin opeens alles online gedaan moet worden.

Deuren weer sluiten
Half december moest de Bibliotheek haar deuren weer sluiten. De Bibliotheek hoopt op korte termijn de deuren weer te mogen openen, zodat men elkaar ook weer fysiek kan ontmoeten in een van de inspirerende lees- en leerplekken van Bibliotheek De Kempen. Tot die tijd zijn leden van harte welkom bij de AfhaalBieb en kunnen ze aan de slag met ruim 100 online cursussen. Het aantal digitale lezingen, workshops en spreekuren blijft groeien. Tal van thema’s komen aan bod, zoals duurzaamheid, opvoeden en gezondheid. Ook biedt de Bibliotheek alle inwoners de kans online haar kennis te delen middels het concept KennisMakers en biedt ze lokale auteurs een digitaal podium met onder andere een reeks online voorleesactiviteiten.

Benieuwd naar alle verhalen van de Bibliotheek? Of aansluiten bij één van de online activiteiten?
Op de website van de Bibliotheek vind je het online jaarverslag en de agenda: www.bibliotheekdekempen.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug