Luister
muziek
22 Juli 2024 09:36
Deel dit artikel:

In beeld: Kijkje op kermis in Valkenswaard: 'Waarom zit er niemand in de Extreme Ride?'

De horeca doet op de Markt goede zaken. Een dj en een orkestje doen hun uiterste best om het terraspubliek te vermaken. Er is geen stoeltje vrij. Bij de kermisattracties is nog wel voldoende plek. Sommige foorkramers hebben zelfs niks te doen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Bij de draaimolen voor het oude gemeentehuis is het druk. De lange armen van de attractie gaan af en toe omhoog en kinderen genieten er zienderogen van. Ouders en grootouders hebben het druk met zwaaien, iedere keer als hun kroost voorbijkomt. Bij de oliebollenkraam worden enkele oliebollen bijgebakken à anderhalve euro per stuk. Ze horen onlosmakelijk bij de jaarlijkse zomerkermis van Valkenswaard.

Bij de Skeebeau Extreme is niks te doen; je ziet dan ook niet hoe de attractie werkt. Net eender trouwens al bij een stand waar honderden lege colaflesjes op een tafel staan. Nul belangstelling. Niet uitdagend genoeg? Te duur? Bij het traditionele touwtjestrekken wordt een kindje blij gemaakt met één van de vele snuisterijen. Opvallend zijn bij dit behendigheidsspel de vleeskleurige objecten die meer van een penis weg hebben dan van een knuffel. Je ziet ze trouwens op meerdere plekken op de toonbank staan. Nieuwe Levenskracht heeft een schitterende wagen. Er staan veel mensen bij. Een aantal kijkt, anderen trekken enveloppen van een grote ring af en een grote groep gooit teleurgesteld de opengescheurde enveloppen in een grote kliko.

Bulldozers

Op de kruising met de Bakkerstraat en de Karel Mollenstraat Zuid kun je meters de hoogte in gelift worden door de Booster. Het uitzicht moet fenomenaal zijn, maar er zijn weinig liefhebbers om te profiteren. De zon blijft deze middag verscholen achter de wolken. Burgemeester Ederveen heeft zijn zomerhoed wijselijk thuisgelaten. De man van de Vietnamese Loempia’s heeft het druk met zijn eigen telefoon. Met ballonnen maakt een stukje verderop een clown de fraaiste figuren. Hij heeft er lol in en trekt misschien daardoor wel veel aandacht. Een zwaar-getatoeëerde man zit op het randje van de schuivende bulldozers en sorteert zijn binnengehaalde kaartjes en punten, terwijl twee kleine Chihuahua’s geduldig meekijken. De fiches hebben allemaal flitse kleuren.

In de Swaen heeft een prachtig tentdak over de Peperstraat gespannen, vastgesjord met enorme betonblokken. Ook dit terras zit gezellig vol en mensen genieten van de passanten, in alle soorten en maten. Chocosoezen en gewone soezen zijn kort bij de kerk te koop. Voor mensen met allergie kun je een qr-code scannen om zeker te zijn over de inhoud van de lekkernijen. Bij de kleine kinderbotsautootjes betaal je drie euro voor een ritje, maar let op: gekochte kaartjes worden niet voor geld ingewisseld. Uit verschillende speakers klinkt ruige muziek terwijl één van de exploitanten af en toe onverstaanbare zinnen door zijn microfoon pers. Voor een photoshoot kun je in een hokje kruipen, maar ook hier is niemand te bekennen. Er tegenover leg je voor een suikerspin al gauw vier euro neer, maar dan heb je wel twee kleuren op één stok.

Tickets in de 'control room'

De Snowparty laat kinderen vooral over het water stappen. Er hangt een oorkonde dat ze vorig jaar bij de Sneekweekkermis winnaar van de publieksprijs zijn geworden. Ernaast hangt een overzicht over hoe oud je moet zijn, hoe groot, wat je wel en niet mag en dat deugdelijk schoeisel verplicht is. Eérst lezen, dus, dan pas een kaartje, (pardon: ticket) kopen. Een kassahuisje wordt hier ook 'control room' genoemd. Bij de pastorie wast een mama de handjes van haar kindje bij het Brabant Water tappunt. Goed idee! Een eindje verder, bij de Dommelseweg, staan veel jongelui en nog meer glazen bier. Op een podium staat een soort van takel. Zouden sterke mannen daaraan moeten trekken, misschien?

Op De Statie zijn bijna alle tafeltje bezet. Een muziekgezelschap dat is ingehuurd voor Spaanse muziek zit juist even aan een drankje en een snack. “Ze maken geweldig muziek, oom Evert!”, zeggen Laura en Bart, die samen met hun twee kinderen ook aan een hapje en een drankje zitten.

Het is duidelijk: kermis hoort er nou eenmaal bij, maar van drommen mensen is echt geen sprake deze middag.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie