Onder een stralend zonnetje trotseerden zo’n 5500 eendjes de Dommelsche stroom om te strijden voor een plaats op het podium. Zondag was de zeventiende editie van de Duck van Toor Race, de ‘eendenrace’ van de Valkenswaardse scoutingvereniging Dick van Toor.
De race is bedoeld om extra inkomsten voor de vereniging te krijgen. En dat lukt, want ieder eendje is geadopteerd voor een bescheiden bedrag van 3 euro. En de adoptieouders gaan voor de 65 prijzen. Variërend van een twee dagen volledig verzorgd Eftelingarrangement, een barbecue voor tien personen, entree voor Disneyland Parijs tot een borrelplank bij een horecazaak om de hoek. Met dank aan sponsoren.
Aan de oever van de Dommel in de Damianusdreef zijn honderden toeschouwers getuige van de start van de race. In meerdere bakken in een stellage aan de oever zijn alle eendjes verzameld voor het moment suprême. Na het gezamenlijk aftellen worden exact om 12.00 uur de 5500 eendjes losgelaten om met een vrije val van enkele meters een plons te maken in de snelstromende Dommel. De strijd is begonnen. Van start tot finish is het voor de eendjes zo’n 1,3 kilometer zwemmen. Kinderen en ouders die een eendje geadopteerd hebben, volgen op de fiets. Onderweg twee bruggetjes waar ze de eendjes opwachten en aanmoedigen voor deze finishen bij de Loondermolenbrug.
We spreken Amber. Zij is voorzitter van de Duck van Toor Race, projectleider en leidt vandaag zo’n honderd vrijwilligers: “Onze scoutinggroep telt ruim 250 leden. Zo’n honderd daarvan zijn vandaag actief als vrijwilliger. Zonder hen zouden we dit evenement niet kunnen organiseren. Fijn dat ze hier aan meewerken”, vertelt Amber.
Op de vraag of iedereen zomaar met een badeendje mee kan doen, antwoordt ze resoluut: “Nee, natuurlijk niet: onze eendjes zijn allemaal gemerkt en hebben een barcode. Die scannen we bij de finish en zo weten we hoe de prijzen verdeeld moeten worden.”
Dan wordt ze even onderbroken, want de EHBO-kist op de startlocatie moet gezocht en aangesproken worden. Niets ernstiger dan een splinter in een kinderhandje.
Aan de start hijsen Dennis en Jack zich in hun droogpak en wetsuit. Zij gaan het water in om de eendjes die in het riet blijven steken weer op de waterweg te helpen. Samen met scouts in twee kano’s vormen ze de veegploeg. Alle eendjes moeten de route kunnen afleggen. Er mag er geen eentje achterblijven. De ervaring leert dat dit stroomafwaarts zeker gaat lukken. De Dommel wordt nog schoner achter gelaten.
Amber: “De 5500 eendjes waren dit jaar in een recordtijd geadopteerd, veel eerder dan andere jaren.” Alle scouts hebben een bijdrage geleverd. En van iedere groep wordt het meisje of jongen die de meeste loten heeft verkocht naar voren geroepen. Zij ontvangen een bijzonder insigne voor op hun uniform: het ‘Best Sellers Insigne’. Dat is uniek en daar mogen ze trots op zijn.”
Bij de tweede brug over de Dommel staat een grote groep toeschouwers. “Daar komen ze”, wordt geroepen. En ja hoor, de eerste eendjes drijven al na vijftien minuten onder de brug door.
De achtjarige Milan staat samen met zijn vriendje en moeder aan de reling van de brug. Hij is lid van de Welpen en vandaag precies één jaar lid van Dick van Toor. “Ik heb twintig eendjes ‘verkocht’, samen met mijn moeder.” Milan hoopt op een Eftelingprijs. Zijn moeder misschien wel liever op een barbecue voor tien personen.
De spanning loopt op bij de finish. Sneller dan andere jaren komt na 35 minuten het eerste eendje aandrijven. Deze heeft een voorsprong van zo’n vijf meter op nummer twee. Daarna nog een enkeling en dan het immens grote peloton.
De eendjes worden in de fuik opgevangen, hun codes worden gescand en in de computer ingevoerd. Over het terrein roept Amber de prijswinnaars af.
Terwijl de eendjes binnen blijven komen, verspreiden de toeschouwers zich over het mooi ingerichte festivalterrein. Een springkussen, ballengooien, schminken en natuurlijk een natje en droogje. Het is een mooie middag geweest. De eenden gaan hun felgele boxen weer in. Op naar de volgende Duck van Toor Race: (meestal) de laatste zondag van september.
Heb je iets gewonnen, maar weet je het nog niet? Check dat dan HIER.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android