Op zaterdag 11 januari aanstaande vindt in café-zaal Du Commerce het traditionele Valkenswaardse Snertkampioenschap plaats. Voor de twaalfde keer strijden twaalf snertmakers om de titel van 'Snertkoning(in)' én de felbegeerde wisseltrofee.
"Even voor de duidelijkheid: snert is wat anders dan erwtensoep", zegt de organisatie. "Al zit het verschil wel in de details. In de bereiding zit nauwelijks verschil; zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je officieel ook nog varkensvlees, spek en botten."
Toch weten de deelnemers aan het Snertkampioenschap vaak nog een geheel eigen draai te geven aan hun soep. En dat maakt de wedstrijd zo leuk. Originaliteit is ook één van de aspecten waar de vakjury op beoordeelt. En die jury bestaat uit vakbekwame mensen: Dees Vasiliadis (eigenaar en chef Koken met Dees en Neos), Mats Middelweerd (sous-chef De Treeswijkhoeve) en professioneel smaakmaker Cees Peterse.
Iedereen kan meedoen aan het snertkampioenschap. Ongeacht leeftijd, hobbykok of professioneel spijsbereider; iedereen die een goede snert in huis heeft, mag zich inschrijven via de website van het Valkenswaards Snertkampioenschap. Wacht overigens niet te lang met inschrijven, want er kunnen maximaal twaalf soepmakers meedoen.
Maar ook voor de niet-soepbereiders is het Valkenswaards Snertkampioenschap de moeite waard. Zij zijn op 11 januari vanaf 13.30 uur welkom bij Du Commerce aan de Frans van Bestraat voor een gezellige, winterse middag. En natuurlijk om alle lekkere snert te proeven en te beoordelen als publieksjury.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android