Luister
muziek
02 November 2022 06:03
Deel dit artikel:

Riet en Huub Senders 60 jaar getrouwd: 'Hoogtepunt is geboorte van onze dochters'

Riet en Huub Senders-Doomen zijn op 9 november 60 jaar getrouwd. Het diamanten echtpaar heeft zojuist haar intrek genomen in Den Haagacker aan de Carolusdreef. Onder toeziend oog van dochters Dolanda en Lisette doen Huub en Riet hun verhaal over zestig jaar samen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Riet (84) en Huub (88) zitten nog even aan tafel, want de tandarts heeft nog enkele minuten werk. Al snel verlaat hij het appartement op de begane grond en zoeken de gastvrouw en de gastheer een gemakkelijke plek in de voorkamer. Lisette en Dolanda zorgen voor koffie en luisteren geïnteresseerd mee naar wat hun ouders te vertellen hebben.

Het diamanten echtpaar is geboren in Eindhoven in de wijk Woensel. Gaat Riet naar de Petrusschool, Huub volgt de lagere school bij de fraters op de Paulusschool. “We hebben elkaar al heel jong leren kennen”, weet Riet nog maar al te goed. “Mijn vader knutselde heel graag. Hij maakte zelfs van een oude militaire tank een draaimolen. Die kwam achter op de plaats te staan.” Korte tijd later ontstaat een complete speeltuin en vader en nog vier mannen houden de speeltuin pico bello bij. Er komt ook een soort soos en daar leert het bruidspaar elkaar kennen.

De Etos en de mijn

De feestvreugde in de speeltuin wordt nog extra verhoogd doordat Riet samen met een bandje muziek komt maken. “Ik speelde gitaar en zong. Al was ik nog maar veertien jaar, we speelden ook al tijdens bingo-avonden en in Musis Sacrum”.

Na de lagere school gaat Huub meteen werken. “Ons vader zei: hier heb je een overalleke en een petje en ga maar werken. Want bij ons was het allemaal niet zo breed en ik begon bij de Bata in Best.” Er is dan al sprake van productiewerk, want aan een lopende band staan zestig collega’s. Huub: “Bata had graag jonge werkkrachten, want die waren goedkoop en hoefde men niet zo veel te betalen”. Na ’n jaar komt de Belgische steenkoolmijn van Eisden in zicht. “Daar kon ik wat meer geld verdienen voor ons thuis. Ik werkte een kilometer onder de grond en een kilometer ver weg.” Huub helpt de koolmaker met het afvoeren van de kolen. “Met een bats schepten we de kolen op een transportband. Als we goed doorwerkten, kregen we van die mijnwerker soms een pakje sigaretten of shag. Want hoe meer meters hij kon maken, hoe meer hij verdiende.”

Riet wil na de lagere school graag verder als dienstmeid. Maar door omstandigheden -ze werd erg vernederd- stapte ze over naar de Etos-winkel. “Dat was toen nog een kruidenierszaak van Philips. Daar heb ik heel veel plezier gehad”. Na zes jaar komt er vanwege het huwelijk een einde aan de mooie baan.

Philips

De laatste werkgever voor Huub wordt Philips. “Zoals bij ieder huishouden in Eindhoven wel iemand naar Philips ging. Ik kwam in een televisiemagazijn van Elcoma. Tien jaar zat ik in de ploegendienst. Daarna kwam ik bij Vervoer en Garage, reed daar heftruck en werd buiten geschopt als chauffeur van een transportbusje”. Huub doelt op de Operatie Centurion onder leiding van Jan Timmer, als hij op 57-jarige leeftijd met een financiële regeling met vervroegd pensioen wordt gestuurd.

Op 9 november 1962 vindt het wettelijk huwelijk plaats, op 10 november het kerkelijk huwelijk en ’s anderendaags is de verjaardag van Riet. Na het huwelijk woont het kersverse paar korte tijd bij de ouders van Huub. Riet: “Ik raakte snel in verwachting en we verhuisden toen naar mij thuis en is onze oudste dochter geboren”. Daarna verhuist het gezin ‘naar de oma’ en vervolgens naar de Generaal van Welderenstraat. In 1968 wordt de tweede dochter geboren “De woning in de Van Welderenstraat was ons eerste huis. Daarna gingen we naar de Castorstraat, waar we vijfentwintig jaar gewoond hebben”, aldus Huub. Net na de eeuwwisseling wordt verhuisd naar een Philipswoning in de Kreijenbeek in Valkenswaard omdat beide dochters in dat dorp wonen. Na ook nog in het Willem-II-gebouw gewoond te hebben, zitten Riet en Huub inmiddels riant aan de Carolusdreef. “Het lijkt hier wel een hotel, zo fijn is het hier”, zegt Riet.

Elkaar loslaten

Terugkijkend op zestig jaar bijeen mag de geboorte van de twee dochters zeker als hoogtepunt genoemd worden. “Inmiddels zijn er vier kleinkinderen. En we hebben pas een achterkleinkind, Levi”. Het geboortekaartje staat op de vensterbank. Dan vertelt Huub dat hij de helft is van een tweeling en Riet vindt het vroege overlijden van haar moeder wel een dieptepunt, net als het inleveren van haar rijbewijs en het verkopen van de auto.

Op de vraag hoe het echtpaar de tijd doorbrengt, legt Huub uit zestien jaar gewerkt te hebben bij De Belleman in Dommelen. “Ik heb de hele entourage altijd schoon gemaakt, als vrijwilliger. Zo bleef ik bezig en had ik aanspraak”. Maar hij mag ook graag vliegtuigen kijken, meestal militaire vliegtuigen. “Ik was in verschillende landen om naar die vliegtuigshows te gaan.” Ook op de skeelerbaan heeft Huub de nodige tijd als vrijwilliger doorgebracht. Dat Riet een kei is in handwerken, blijkt wel uit een fraai schilderij dat ze maakte van papier, met diepte er in. Deze en andere technieken oefent ze nog steeds uit, tijdens de handwerkbijeenkomsten van De Doorzetters in het Rode-Kruis-gebouw. Het echtpaar is allebei begiftigd met een onderscheiding als vrijwilliger. Samen kijken ze graag naar de televisieserie Peperbollen.

“Elkaar de nodige vrijheid geven, dan blijf je zestig jaar bij elkaar. Elkaar een beetje loslaten. Dat is het geheim”, volgens het echtpaar Senders.

Vanwege het diamanten huwelijk wordt er een etentje georganiseerd en vindt in de tuinkamer van Den Haagacker een receptie plaats voor genodigden. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie