Luister
muziek
12 november 2022 - 15:39
Deel dit artikel:

Wethouder Geldens: 'Er zit passie en bezieling in de werkzaamheden die hier zijn uitgevoerd'

Vanuit alle vier de windstreken stromen enkele honderden belangstellenden op vrijdagavond naar de nieuwe pergola in het centrum van Valkenswaard. Samen met Jef van Stratum zet burgemeester Anton Ederveen het nieuwe bouwwerk in het licht. Ook de feestverlichting in de winkelstraten begint te branden. Als klap op de vuurpijl is de nieuwe verlichting van de Nicolaaskerk eveneens te bewonderen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is lekker fris, buiten. Meer en meer mensen scharen zich rondom de Pergola, waar even voor zeven het muziekorkest de Dutch Bicycle Orchestra zich presenteert. Dit verrassende muziekgezelschap zit op een vier meter lange zespersoons tandem en steelt onmiddellijk de harten van het publiek. Na afloop van deze muzikale introductie neemt burgemeester Ederveen het woord. “Fijn om jullie allemaal te zien. Ik heb een beetje het gevoel dat het centrum van Valkenswaard zich heeft verplaatst naar de Corridor, zo druk is het”. Hij memoreert dat hier een paar maanden geleden een groot podium stond om het eerste stukje van het vernieuwde centrum ook met fietsen te openen. “Vandaag staan we weer stil bij hele mooie mijlpalen, en staan we samen bij de nieuwe Pergola. Ik ben benieuwd hoe de Pergola er uit zal zien in de zomer, als deze helemaal begroeid is”.

Samenwerking

Tevens kondigt hij een nieuw evenement aan onder de naam Gloei. “Met een kleine knipoog wat er morgen in Eindhoven allemaal gaat gebeuren. Met de winkeliers die hun etalages mooi hebben aangekleed, en we gaan ook de kerk duurzaam in het licht zetten”. Burgemeester Ederveen zegt dat er jaren over nagedacht en aan gewerkt is om het centrum opnieuw te realiseren. “Ook jullie als inwoners hebben ideeën ingebracht, samen met Valkenswaard Marketing. Ook met het Centrummanagement heeft de gemeente flink samengewerkt om dit vanavond te realiseren. Op voorhand proficiat aan centrummanager Jef van Stratum met weer een nieuwe mijlpaal”.

Gloei 22

De centrummanager op zijn beurt is trots met de gerealiseerde Pergola. “Daar zijn we als ondernemers heel erg trots op. Fijn dat er zo veel mensen zijn”. Hij herinnert iedereen er aan dat de winkels vanavond tot tien uur open zijn en wijst op een sticker of apart kunstwerk in enkele etalages. “Gloei 22 wordt door middel van deze groene knop dadelijk ook gestart en tot het einde van het jaar kunt u langs etalages lopen om kunstwerken te bezichtigen. Maar kijk ook wat er nog meer in de etalages staat, om de ondernemers van dienst te zijn”. Het betreft zeventien etalages waarover meer te vinden is op de website valkenswaardcentrum.nl . Na een dankwoord aan de ondernemers die het niet gemakkelijk gehad hebben, kondigt Van Stratum luchtacrobate Madeline aan.

Madeline presenteert acrobatische toeren met behulp van twee lange doeken, die aan de bovenkant van de Pergola zijn aangebracht. Sommige toeschouwers kijken verwonderd, andere verschrikt maar met veel interesse. Terwijl muziek door de luidsprekers schalmt, klimt ze hoger en hoger, draait ondersteboven en Madeline daalt even later weer af naar beneden. Een groot applaus valt haar ten deel. Even later tellen alle aanwezigen af tot nul en slaan burgemeester Anton Ederveen en Centrummanager Jef van Stratum op de grote groene knop die centraal op de oversteekplaats staat. Wethouder Theo Geldens beklemtoont hierna met een anekdote dat de ambtelijke organisatie niet zomaar een tekeningetje heeft gemaakt, maar met passie en bezieling gewerkt heeft aan dit project. “Hetzelfde heeft de gemeenteraad gedaan met haar besluitvorming, met stevige discussies, ook met passie en bezieling. Dat heb ik ook hier gezien bij de mensen die hier werkten: passie en bezieling”. Hij bedankt de interne organisatie, de stratenmakers en de rioleringswerkers. Na het applaus hiervoor presenteert hij op een dienblad 25 glaasjes glühwein en adviseert iedereen om de kerk te gaan bewonderen en de horeca en de winkeliers te gaan bezoeken.

Veel veranderd

Als afsluiting van de feestelijke bijeenkomst presenteert Madeline zich nogmaals tussen de twee doeken, waarna de aanwezigen zich verspreiden over het grotere centrum. ’n Enkeling loopt door naar de Nicolaaskerk, vraagt zich af waarom de feestverlichting op de Markt niet brandt, en zoekt vervolgens de etalages die zijn aangesloten bij het project Gloei 22. Valkenswaard is veel veranderd, ten gunste van het winkelende publiek. De aantrekkingskracht wordt zeer zeker vergroot en hopelijk zijn het ook de ondernemers die een groot voordeel mogen ondervinden van alle aanpassingen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie