Luister
Live
21 november 2022 - 15:05
Deel dit artikel:

Nieuw initiatief van Amy Verhoeff en Jenny Tuit: kunstmarkt Tussen Kunst En Keramiek

Zondag 18 december zullen onder leiding van beeldende kunstenaars Amy Verhoeff en Jenny Tuit meerdere kunstenaars en ambachtslieden zich presenteren in de tuin aan de Keersop 24 in Dommelen. Het event is voor iedereen gratis toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Aan tafel in het atelier van Amy Verhoeff aan de Keersop zit ook Jenny Tuit. Beide dames hebben elkaar op het artistieke vlak gevonden. Blinkt Amy uit in het maken van realistische tekeningen en schilderijen, Jenny is elke dag bezig met keramiek. Amy legt uit: “Ik ben liefhebber van keramiek. Ik vind het heel mooi en via mijn partner Dennis kwam ik tijdens een personeelsfeest in contact met Jenny. Toen ben ik door haar uitgenodigd om te komen kijken in haar atelier aan de Dommelseweg 111 en ben ik gelijk als cursist gestart met draaien.”

Ze leert van Jenny hoe vaasjes en potjes te draaien en die zelf te beschilderen. Amy wil graag wandborden gaan draaien en die voorzien van miniatuurschilderijen. “De wandborden fungeren dan als het ware als schilderijlijst”, legt ze uit en ze laat een voorbeeld zien. Inmiddels is haar Australische herdershond rustig geworden en de pup heeft zijn plekje in het atelier van Amy gevonden.

Mijn zus

De samenwerking krijgt meer en meer gestalte. “Als ik een kerstbal maak van porselein, vraag ik Amy om die te beschilderen met onderglazuur. Zij kan voor mij als pottenbakster heel mooi decoratief werk doen. Dat maakt het dan uniek. Ik word geïnspireerd door het werk van Amy”, zo vertelt een enthousiaste Jenny. Je kunt voelen dat de twee dames bruisen van ideeën door van elkaars kwaliteiten gebruik te maken. “We worden ook heel blij van elkaar. Ik vermoed dat Amy in een vorig leven mijn zus is geweest.” Amy legt uit dat ze het gevoel heeft bezig te zijn met een gloednieuw ambacht. “Ik merk ook dat ik door de keramiek inspiratie krijg voor mijn eigen werk. Bovendien realiseer ik me steeds weer dat er zo veel mogelijkheden ontstaan in het beschilderen van een 3D-item, want ik werkte tot nu toe alleen ‘plat’. Ik ga heel erg uit mijn box”, zegt ze. “En mijn box wordt aangevuld, en zo vullen we elkaar aan”, aldus Jenny.

Verrassing hoe het resultaat wordt

Dan pakt Amy een aardewerk potje dat ze gemaakt heeft in de studio van Jenny. Het potje is voorzien van een golvende opstaande rand die er als een slang omheen ligt. “Amy werkt heel verfijnd, en dat zie je ook terug in dit resultaat. Als het klaar is komt er een idee qua kleur, Amy zet het er op en de oven doet de rest: het glazuur wordt warm en gaat bewegen en uiteindelijk is het een verrassing wat er uit de bakoven tevoorschijn komt”, legt Jenny uit. De vorm blijft, maar je kunt er een stabiel of een reactief glazuur op aanbrengen. Het is boeiend om te luisteren naar de beide dames die hun kwaliteiten op creatief gebied in record-tempo uiteen zetten.

Friendship Foundation

Tijdens een succesvolle open dag van StudioTuit in mei, met uiteraard veel keramiek, wordt samengewerkt met de stichting Friendship Foundation. Deze doet veel goed werk in Sri Lanka door kansarme kinderen gelegenheid te bieden een ambacht te leren, waaronder pottenbakken. Zo ontstaat het idee om in Valkenswaard voor dat goede doel kerstballen te gaan maken. Jenny komt met het plan om een open dag in de tuin aan de Keersop te organiseren en daarbij alle cursisten te betrekken. Ze vraagt aan haar cursisten om unieke kerstballen te maken van keramiek en die dan te verkopen voor de Friendship Foundation. “Maar Amy is ook een cursist van mij en zij begon haar kerstbal te beschilderen. En zo zijn meerdere ideeën ontstaan, tot houten paneeltjes aan toe, beschilderd met olieverf.“ Ze laat enkele voorbeelden zien. Een lust voor het oog.

“Het event Tussen Kunst En Keramiek is een mooie gelegenheid om de werken van de cursisten aan het grote publiek te laten zien.” aldus Amy, die nog een stapje verder gaat en ook andere ambachtslieden die mooie dingen maken, een plek wil bieden tijdens het december-event in haar tuin. “Er is duidelijk behoefte aan, en we doen het nu voor de eerste keer sámen”.

Demonstratie

De gemeente heeft voor deze eerste keer al toestemming gegeven. Ook is er al goedkeuring om op 18 december de parkeerplaatsen van de voetbalvelden te gebruiken voor de bezoekers. Tijdens de kunstmarkt is er koffie, thee en warme chocolademelk beschikbaar. Cursisten en andere ambachtslieden zijn welkom om een stand in te nemen. Amy en Jenny zullen in elk geval zelf ook een demonstratie geven van hun ambacht, de cursisten zullen de kerstballen en andere kunstwerken laten zien en de stichting Friendship Foundation is aanwezig met werken uit Shri Lanka.

Lila Laya

De zus van Amy, Lila Laya, staat met haakwerk, macramé en eigengemaakte geurblends in de tuin. Tenslotte is ook te zien hoe handgemaakte zeep tot stand komt. Als iemand iets wil aanschaffen, een uniek cadeautje bijvoorbeeld, dan mag dat. “Elke ambachtsman of -vrouw mag zich melden bij ons met de vraag om een plekje in de tuin. Wij kijken dan in hoeverre de aanvraag past in deze ambachtsmarkt”, zegt Amy, die vertelt dat het event uiteraard in kerstsfeer zal worden opgezet. Jenny en Amy nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken: zondag 18 december van twaalf tot vijf. Entree gratis op het event Tussen Kunst En Keramiek.

De twee kunstenaars kijken tenslotte al voorzichtig een beetje verder en hopen in de toekomst vaker een kunstmarkt als deze te organiseren. Een winter- en zomereditie?

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug