Luister
muziek
22 november 2022 - 06:06
Deel dit artikel:

Omvergeblazen: Night of the Proms-concert van UNA groot succes

De ingehouden passie tijdens de coronaperiode spatte van het podium af. Hoe strijkers, blazers, slagwerkers, zangers samenkwamen in dit unieke optreden was van een hoog niveau. Met veel ruimte voor jong talent. Night of the Proms van UNA mag met recht een groot succes genoemd worden.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Het publiek werd meerdere malen op speelse wijze betrokken en bleef ook niet stilstaan of -zitten bij de bekende liederen. En bij klassiekers als ‘Pastorale’, ‘Laat me’ en een hommage aan de zieke Robert de Nijs, werd her en der de keel geschraapt in het publiek en een zakdoek tevoorschijn gehaald. Prachtige zangduetten, solo-optredens en alle vocalisten* samen, maakten dat de sfeer er goed in zat. Bart Wernaart van de slaggroep van UNA kreeg de handen van het publiek op elkaar met een intermezzo en daarna een daverend optreden van zijn leerlingen. Een opbouw naar een climax van klanken van onder andere drums, marimba’s, pauken en buisklokkenspel.

Reacties

"Wat een talent hebben we toch in Valkenswaard hè?", was de strekking van menig reactie tijdens de pauze en na afloop. En dat werd niet alleen door trotse familieleden van de muzikanten en zangers geuit. Tijdens de show werden ook foto- en filmopnames geprojecteerd op een groot achtergrondscherm. Ook foto’s van gebouwen, zoals de vele sigarenfabrieken die Valkenswaard gekend heeft in de afgelopen decennia. Gecombineerd met filmmuziek van de tv-serie De Fabriek vond dit positieve weerklank en herkenning in het publiek. En ‘De Eenzame Fietser’ van Boudewijn de Groot werd ook in Valkenswaard gespot. "Hé, dat is bij ons in de straat." Een andere bezoekster in het publiek reageert meelevend: "Wat een werk hebben ze daarmee gehad!"

Achter de coulissen en voorbereidingen

Want het is voelbaar hoe hard er is gewerkt door iedereen om dit concert tot een succes te laten worden. En het samenspel tussen zang, licht, geluid, materialen en achtergrondbeelden vraagt een gigantisch voorwerk en goede samenwerking. Op de Facebookpagina van UNA staan diverse interviews en impressies van de voorgaande maanden.

Staande ovatie

Ook de dames van de garderobe en horeca van De Hofnar droegen hun steentje bij en maakten de show tot een gezellig avondje uit. Michael Penders was de host en praatte alles aan elkaar. Het voltallig orkest kreeg een staande ovatie. De dirigent, William Linssen, high fivet iedereen na afloop en krijgt zelf ook een staand applaus. Een geslaagd optreden van combo, slagwerkgroep en groot orkest UNA, dat vraagt om een encore.

*Vocals: Bas Vinkoert, Hessel Engelsman, Fabiënne Kokken, Puk van Hout, Edwin Wolterink, Jan van Delft, Petrie Claassen, Hannah el Fassi

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie