Luister
muziek
02 Januari 2023 06:05
Deel dit artikel:

Wil en Nico Warmerdam 60 jaar getrouwd: 'Af en toe ruziën en weer goedmaken'

Een 60-jarige of diamanten bruiloft valt het echtpaar Warmerdam-Roelandse deze week ten deel. Ze trouwen met elkaar in Leiden op 3 januari 1962 als twee rasechte Leidenaren. Pas enkele jaren geleden verhuizen Wil en Nico naar Valkenswaard en van spijt is geen sprake.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Op de eerste verdieping van Het Haagerpad staat de bruidegom al aan de voordeur. De wieltjes van zijn rollator steken net niet over de drempel. “Welkom. Je weet dat mijn vrouw niet thuis is? Ze is naar de kapper. We hebben geen foto’s van toen kunnen vinden, maar hier heb je een fotoboek van onze gouden bruiloft.” Uiteraard moet een bezoek aan de kapper ook gebeuren, zeker als oud en nieuw nog maar goed 24 uur verwijderd is. En of het voor de feestelijke receptie nogmaals moet gebeuren, valt te bezien.

Als Nico eenmaal gezeten is, legt hij uit dat bij zijn vader thuis veertien kinderen waren. “Het vijftiende kind werd geboren en moeder overleed in het kraambed”, weet hij zich te herinneren. Of het allemaal niet op kan zegt Nico dat hij ooit in Hengelo bij een slager in de kost was waar achttien kinderen woonden. “We aten gewoon aan schafttafels, weet je wel? Bij ons thuis waren vier kinderen en bij mijn vrouw twee.”

Houttechnicus

Wil gaat op haar vijftiende werken bij C&A. Nico: “Daar ging ik wel eens kijken naar kleren. Toen ik haar zag heb ik een afspraakje gemaakt voor een balavond. Dat was het begin van zes jaar verkering. Het was bovendien de tijd om te sparen. Want de kast moest vol liggen met linnengoed en met een compleet servies.” Nico volgt na de lagere school de L.T.S. en gaat werken bij het Ingenieurs Bureau Bouwnijverheid I.B.B. als timmerman. Zijn collega noemt zichzelf geen timmerman maar Houttechnicus. Als I.B.B. stopt gaat het bedrijf over in de Verenigde Houthandel. De specialiteit van de gastheer wordt schuiframen maken en deuren met mooie bossingpanelen. In het Philipskantoor aan de Boschdijk in Eindhoven plaats Nico eens een notenhouten wand op het directiekantoor.

Hobby’s

In 1962 wordt er getrouwd, met aansluitend een diner en een receptie, en Wil stopt al snel met werken. Het Leids echtpaar krijgt twee kinderen en later drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Op de vraag waar de naam Warmerdam vaak voorkomt, legt Nico uit dat het een familienaam betreft uit de Bollenstreek, rond Lisse en Noordwijkerhout.

In de vrijetijd kijkt Nico heel graag naar voetbalwedstrijden van Feijenoord. Even is hij als knaapje keeper, maar doordat hij tijdens een wedstrijd zijn arm op twee plaatsen breekt, is zelf spelen over en uit. Ook zijn muzikale loopbaan is van korte duur: even zingt hij bij het beroemde koor De Leidse Sleuteltjes, onder meer beroemd van Dikkertje Dap. “Nu doe ik graag klaverjassen.”

Wil daarentegen is een kei in haken, breien en borduren. In de huiskamer hangt een vaas met bloemen, die ze geborduurd heeft. Ook een schellenkoord siert de woning, met daarop allerlei vogels. Theater Carré is voor het echtpaar geen onbekend terrein. Nico: “We gingen naar Snip en Snap, Wim Kan, Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer. Vakanties werden ook jaarlijks geboekt. Sardinië was wel favoriet. Prachtig.”

De Bogen

Omdat de zoon van het echtpaar in Valkenswaard woont, komen Wil en Nico regelmatig naar de Brabantse grensplaats en genieten van de mooie natuur en van de volle terrassen. Wil stelt voor om naar Brabant te verhuizen. “Vijf jaar geleden zijn we van Leiden naar de Korenstraat in Valkenswaard getrokken. Na twee jaar werd de huur opgezegd en kwamen we terecht in Die Haeghe aan de Carolusdreef.” Als er tegenover Den Haagacker wordt gebouwd, verkiest het koppel om nogmaals te verhuizen en de weg over te steken. Jammer dat de gezondheid van Nico van dien aard is dat hij veel verzorging nodig heeft en dientengevolge een kamer heeft in De Bogen, aan de Oranje Nassaustraat. “Ik word er prima verzorgd. Ze hebben geen medelijden met je, het is er gewoon aanpakken.” Eens per week bezoekt hij zijn vrouw, en Wil gaat verschillende middagen per week naar hem. Sjoelen en spelletjes als rummicub zijn favoriet om de tijd dan goed te besteden.

Dan verschijnt de bruid. Rechtstreeks vanaf de kapper door haar zoon naar huis gebracht. Haar schoondochter heeft er een prima kapsel van gemaakt in de kapsalon aan de Willibrorduslaan. “Wat vind je van dit kerststuk? Zelf gemaakt.” Ze zet gauw een kopje koffie en zegt ondertussen dat ze al 60 jaar bij elkaar zijn omdat ze af en toe ruzie maken en het dan weer goed maken. “Niet altijd hoor, maar af en toe.”

Op de officiële feestdag is er in de tuinkamer een receptie. Ongeveer zestig gasten zijn uitgenodigd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie