Luister
muziek
24 Augustus 2023 05:59
Deel dit artikel:

Bijna 700 kinderen bij Doe-Week in Dommelen: 'Het gaat als een tierelier, fantastisch'

Het is warm op het Doe-Week-terrein aan de Monseigneur Smetsstraat in Dommelen. Maar niemand heeft er last van. Er zijn voldoende schaduwplekken, er is volop drinken en de waterspuit doet wonderen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De bordjes langs de weg wijzen je keurig naar het terrein van de wielerbaan van Tour- en Wielerclub De Kempen. Daar vindt deze week onder het motto 'Van Ambacht Naar Techniek' de Doe-Week plaats. Vele honderden kinderfietsen staan op een rij aan het begin van het domein waar allerlei activiteiten plaatsvinden voor de jeugd. Het veld wordt op woensdag beheerst door de vele werkplaatsen die met behulp van pallets door de kinderen op maandag al zijn gebouwd. Vaak staat er een vlag op, een tekstbord of is een dak gefabriceerd met een doek er op. Hier en daar zie je een fleurige slinger en in de bouwwerken liggen vaak wat schoenen, slippers of enkele verdwaalde sokken.

Brabantse vlag

Eén de van de leidinggevenden, Diana van Beek, herkenbaar aan het paarse shirt en de paarse Doe-week-pet, is bezig op de EHBO-post en houdt een coolpack tegen de enkel van een kind. In een speciekuip zoekt een ventje verkoeling en in een hele grote tent zijn vrijwilligers aan het rommelen met bekers, drinken, flessen en kruiken. Aan de wand vlaggen uit allerlei landen en de Brabantse vlag hangt prominent in het midden. In een bolderkar staan kannen te wachten om weer gevuld te worden met drinken.

Als de pechvogel van de zere enkel weer is opgelapt, komt Diana aanlopen. “Ik ben de vice-service-de-mission. Loop even met me mee, dan zoeken we intussen de chef: Geoffrey van Gerven.” Diana is zeer content over het verloop van de week. “Het gaat als een tierelier, het gaat fantastisch. Mooi weer, geen regen gehad, alleen een lokale regenbui van onze eigen waterspuit.”

Ze is blij dat er ongeveer 670 deelnemers zijn. “Elke dag hebben we tegen de 700 kinderen. Meer dan 600 weekkaarten verkocht en de rest zijn losse kaarten.” Ondanks alarmerende berichten over te weinig vrijwilligers hebben zich uiteindelijk toch voldoende helpers aangemeld. “Maar steeds minder mensen die de hele week kunnen komen helpen. En dat is logistiek ons grootste probleem. Ook als de vrijwilligers zich zo laat aanmelden, is dat erg lastig. Maar het is weer gelukt.”

Adje van Dijk

Achter op het veld staat een lange rij kinderen klaar om van deeg hun eigen marshmallow te maken en boven het vuur te bakken. De vrijwilligster heeft er zin in, maar vindt de temperatuur wel hoog om in te werken. “Hulde aan de echte bakkers”, zegt iemand. Een hoge loopbrug is omgedoopt in Adje van Dijkbrug, 40 jaar voor onze jeugd. De kinderen kunnen met veel lawaai van een waterglijbaan naar beneden roetsjen. Verderop staat een watersproeien op een hoge paal en een enkeling gaat er onder staan met een wasbak op het hoofd. Er hangt een ongedwongen sfeer. Zelfs bij de uitleg van de imker loopt het allemaal soepel en lijkt de imker een volleerd onderwijzer voor een ideaal klasje, terwijl de bijen wat onwennig om hun kast zoemen.

Nu zijn de 8- tot en met 10-jarigen, ofwel de A- en de B-groepen hier op het veld. Diana: “De C-groepen zitten nu bij De Wedert en de P-kinderen van vier, vijf en zes, zitten bij Speeltuin Geenhoven.” Op de vraag hoe het op de Eerste Hulp is, dezer dagen, schijnen de EHBO-ers volgens haar hun neus volledig leeg te hebben gepulkt. Dan sluit Geoffrey aan. “Vorige jaar was 75% van de kinderen door wespen gestoken, maar nu niet, want de grond is veel minder-droog. Verder is het allemaal niet zo heel spannend. Even afkloppen.”

Geoffrey meldt dat er nu méér dan tweehonderd vrijwilligers zijn. Daardoor zijn alle kinderen kunnen komen en heeft de organisatie niemand teleur hoeven te stellen, in vergelijking met vorig jaar. Volgend jaar zal er ondersteuning komen van studenten van het Were Di in het kader van maatschappelijke stage. “Daar zijn we heel blij mee”, aldus voorzitter Geoffrey.

Opa’s en oma’s

Bij één van de hutten is een jonge gast nog eenzaam aan het timmeren en een dame vult enkele Doe-week-bidons met limonade. De spuitgast stuurt zijn waterstraal stiekem naar langskomende kinderen. “We hebben deze week nog een middagprogramma met een zeepkistenrace en een spooktocht. Kom vrijdagavond -als het er goed uitziet- naar het kampvuur als afsluiting van deze week. Alle huisjes gaan dan in de hens. We blijven op goed weer hopen.”

Bij de ingang zitten enkele opa’s en oma’s onder een parasol te genieten van de gillende en schreeuwende kinderen. Op hetzelfde moment zijn ook op de Markt vrijwilligers in de weer om kinderen een plezierige middag te bezorgen. Er is daar ook een grote spuitfontein aangelegd voor deze gelegenheid. De Valkenswaardse jeugd komt deze laatste schoolweek ruimschoots aan haar trekken.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie