Luister
muziek
08 Oktober 2023 06:02
Deel dit artikel:

Maria en Rob Weidner 60 jaar getrouwd: 'Ik moest met die kalkemmer koffiedrinken'

Het echtpaar Maria (82) en Rob (82) Weidner-Cuppers bewaart hun trouwboekje al zestig jaar achter slot en grendel. Ook al zijn ze het sleuteltje kwijt, hun echtverbintenis houdt desondanks al zestig jaar stand.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Terwijl Rob telefoneert met zijn iPhone, opent hij op datzelfde toestel de agenda van hem en zijn vrouw en ziet onmiddellijk dat het op dinsdag schikt. Zodra je binnenstapt, zit het diamanten bruidspaar foto’s te kijken op het televisiescherm, aangestuurd door de iPhone van de bruidegom. “Om jeugdherinneringen op te halen”, zegt Maria. Mooi om te zien, bij mensen die elk al acht kruisjes achter hun naam hebben staan. Er verschijnt een trouwfoto op de buis, met de bruid in lange witte jurk met sluier, bloemetjes in haar kapsel en een fraai boeket. Op de trouwfoto uit 1963 staat de bruidegom in ceremonieel tenue van de Koninklijke Marechaussee, compleet met kolbak en sabel.

Als het over het verleden gaat, vertelt Maria dat ze uit een Eindhovens gezin komt van acht meisjes en drie jongens. “Ik was de zevende van de elf. Een katholiek Stratums gezin dus.” Het gezin verhuist naar de Tongelresestraat bij het spoor. “Menige nacht vlogen we uit bed om naar de trein te kijken. Later raakten we er aan gewend.” Nadien komt er regelmatig een locomotief langs zonder wagons. De trein had onder toezicht van Rob militairen vervoerd naar diverse kazernes en ging dan zonder rijtuigen weer terug naar Maastricht. Naast de machinist zat marechaussee Rob. Hij liet de machinist zijn toeter gebruiken om Maria op die manier te groeten.

Maria volgt de Mulo en gaat werken op kantoor bij DAF. “Mijn zus was lerares in Groningen, daar ben ik bij gaan wonen en vond een kantoorbaan bij een melkmachinefabriek. Ik kreeg een vriendje, maar thuis waren ze het er niet mee eens: hij was geen katholiek. Daarom riepen ze me terug naar Eindhoven.” Dan komt ze bij de Spoorwegen te werken als lokettiste.

Marechaussee

Rob wordt geboren in Lutterade. “Ik heb nog een broer en twee zussen. In Roosendaal en Tilburg ben ik naar school gegaan. Mijn vader was vertegenwoordiger bij Van Houten Chocolade, zijn rayon werd wel eens veranderd en dus verhuisden we regelmatig.” Daarna verhuist de gastheer zelf voor de marechaussee-opleiding naar Apeldoorn, en werkt vervolgens in Den Haag, Eindhoven en Valkenswaard. “Want als marechaussee word je ook overal neergezet. Je had een hutkoffer en ging van de ene brigade naar de andere.” De grootvader van Rob is veldwachter bij de Rijkspolitie, zijn oom marechaussee in Batavia en veel familieleden zijn bij de politie. In Valkenswaard woont Rob als marechaussee nog op De Bunker aan de Nieuwe Waalreseweg. “En de kazerne stond vroeger tegenover de Antoniuskerk.”

Op het spoorwegstation Eindhoven lopen regelmatig twee marechaussees patrouille en drinken er koffie. Maria: “Mijn collega had verkering met één van hen, Michiel, en als hij er aan kwam voor koffie, moest ik mee. Ik noemde die twee heren altijd de twee kalkemmers, vanwege hun witte helm. Ik moest dan met die ándere kalkemmer koffie drinken, of ik wilde of niet. En dat was Rob.” Na anderhalf jaar verkering wordt er getrouwd op 25 oktober 1963 voor de wet en op 29 oktober voor de kerk.

Het jonge paar mag bij Tante Lies komen wonen, vlak naast de marechausseekazerne. “Na die tijd kregen we een huis in de Haagstraat in Valkenswaard omdat Rob bij de Valkenswaardse brigade was”, herinnert Maria zich. Eind 1972 wordt verhuisd naar het huidige adres in Dommelen. Er worden twee kinderen geboren, in 1965 en 1969, en enkele jaren later komt Maria in het bestuur van de Paulusschool. Ze wil graag gaan lesgeven en doet haar vierde jaar Mavo, gaat naar de Havo-top en volgt de pedagogische academie om te kunnen gaan werken in Maarheeze en vervolgens in Borkel en Schaft. Aangezien Rob bij een ongeluk zijn voet verbrijzelt, is het einde marechaussee-loopbaan en wordt hij aangenomen bij Medical Systems van Philips, met tussendoor drie jaar een rijschool. In 2002 gaat het paar met pensioen.

Bova-bus

Op de vraag hoe het diamanten paar haar vrije tijd steeds opvulde, beginnen vier ogen te twinkelen. “Wij inspecteerden vanaf 1979 campings”, klinkt het in koor. “Ik was de inspecteur en hij mijn chauffeur”, zegt Maria. “Dat kwam”, zo vult Rob aan, “omdat kamperen sinds 1970 onze hobby was. Voor 750 gulden kocht ik een ingeruilde bus bij de Bova en verbouwde die tot camper. Met het hele gezin trokken we door Frankrijk en Duitsland.” Met de later gekochte campers gaat het paar op inspectie tot en met 2021, naar de regio Bodensee, Sardinië en soms om in te vallen naar de Loire of langs de Rijn of Spanje/Portugal.

Maria was lid van het Eindhovens Kamerkoor en had een koortje in Borkel en Schaft. Ze startte bovendien een kinderkoor in de St.-Martinusparochie en Rob werd lid van het kerkbestuur.

Na zestig jaar huwelijk genieten Maria en Rob van de Dommelse rust, van hun twee kinderen en hun vier kleinkinderen. Vanwege hun diamanten trouw zal het bruidspaar zeker gaan feesten, om daarna van een Spaanse vakantie te gaan genieten. De camper is verkocht.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie