Luister
muziek
25 januari 2024 - 17:51
Deel dit artikel:

Uilenwerkgroep in Valkenswaard onderhoudt 90 nestkasten: ze geven workshop over braakballen

Er broeden zes verschillende soorten uilen in Nederland. De oehoe, de bos-, veld-, kerk-, rans- en steenuil. De bosuil, kerkuil en steenuil kunnen met nestkasten beschermd worden. Uilenwerkgroep Valkenswaard bestaat uit dertien vrijwilligers die op dit moment zestig nestkasten van de steenuil en dertig van de kerkuil onderhouden.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Anton en Ewoud, twee experts van de werkgroep, verzorgen op 25 februari een workshop waarin je de braakballen van kerkuilen gaat onderzoeken. Het dieet van een kerkuil bestaat voor 98 procent uit muizen, die hij met huid en haar opeet. Zijn maag kan de botjes en haren niet goed verteren. Daarom spuugt de uil deze als braakbal uit. Als je de braakbal van een uil uit elkaar pluist, kom je daarom schedeltjes en botjes van muizen tegen.

"We gaan uitzoeken welke muizensoorten er in de braakbal zitten en dat kunnen er heel wat zijn, omdat het menu van de kerkuil buitengewoon gevarieerd is", zegt de organisatie van de workshop. "We zullen dan ook verschillende soorten woelmuizen, spitsmuizen en ware muizen tegenkomen. En wie weet zit er ook nog een verrassing tussen."

De workshop vindt plaats op zondag 25 februari van 09.30 tot 12.15 uur in het IVN-gebouw aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard en is toegankelijk voor jeugd van 7 tot 18 jaar. Wil je meedoen? Meld je dan aan via de website. Aanmelden is verplicht en kan tot en met 22 februari.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie