Luister
muziek
07 Februari 2024 21:33
Deel dit artikel:

(Kerk)bankje voor honderdjarige Riek Verhoeven-Daems

Op 6 februari viert Riek Verhoeven-Daems haar eeuwfeest. Eén van de hoogtepunten is het onthullen van een bankje, dat door het gemeentebestuur wordt aangeboden. Het bankje staat bij de ingang van de Nicolaaskerk op de Markt.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Opnieuw doneert de gemeente Valkenswaard een bankje voor honderdjarigen; voor de drieëntwintigste keer. Samen met een ánder bankje staat het te pronken in het gemeenteplantsoen bij de ingang van de Nicolaaskerk. Het koperen plaatje duidt voor wie het bestemd is: voor superoma Riek Verhoeven-Daems, geboren 6 februari 1924. Eén van haar zoons, Henk, vertelt dat het eerste idee is om het bankje bij het graf van de man van Riek te laten plaatsen. “Maar ze heeft een veel beter plan: zet het maar voor de kerk, want er gaan steeds minder mensen naar de kerk en dan kunnen ze in ieder geval op dat bankje naar de kerk kijken.”

Wasserij

Riek is een echte Valkenswaardse, geboren bij de wasserij op de Dommelseweg, terwijl vader uit Waalre afkomstig is. “Ze was het gezicht van Wasserij en Badinrichting De Dommel van de familie Daems, samen met enkele zussen. Honderden mensen uit Valkenswaard en Dommelen kwamen wekelijks daar”, zo klinkt het. “Mijn vader was van origine banketbakker in Waalre, maar werkte ook lange tijd in de wasserij.” In 1949 trouwen ze in Valkenswaard. De eerste vijf jaar woont het gezin op de Willibrorduslaan in Waalre, waar nu de parkeerplaats van Winkelcentrum De Bus is. Henk: “Je had eerst het café van Lordje, pal daarnaast woonden mijn opa en oma en daar hebben ze bij ingewoond.” De man van Riek is zevenendertig als hij overlijdt vanwege een longbloeding

Het echtpaar krijgt vijf kinderen, waarvan één vorig jaar november helaas overlijdt. “Ze heeft deze week te horen gekregen dat het twaalfde achterkleinkind op komst is”, aldus Henk (73), die vertelt dat ze nog steeds zelfstandig woont aan de Dommelseweg en het best wel goed maakt. “Ze doet nog alles zelf en heeft ’s morgens en ’s avonds even de thuiszorg nodig voor omkleden en steunkousen.” Elke zondag gaat Henk bij haar lunchen en brengt dan de kranten van de hele week mee. “Die pluist ze uit van voor naar achter, en er blijft niet één puzzel onaangeroerd.” Mevrouw Riek slaat niet één verjaardag van de familie over.

Bloemen

Op haar verjaardag is er eerst een gebedsdienst in de Nicolaaskerk. Ze zit in haar rolstoel helemaal vooraan, samen met haar zus Sjane uit Waalre, van drieënnegentig. Samen luisteren ze naar de levensloop die wordt voorgelezen. Op het einde van de bijeenkomst gaat het gezelschap onder leiding van pastoor Norbert van der Sluis naar de Mariakapel achter in de kerk, waar hij samen met haar een kaarsje aansteekt bij de Handelse Maria. Intussen staat burgemeester Anton Ederveen met bloemen te wachten. Eenmaal bij de uitgang wordt de eeuweling door hem gefeliciteerd en wordt het boeket overhandigd. “Maar ik heb nóg een cadeautje”, zegt de burgemeester, en leidt Riek en alle aanwezigen naar buiten, richting het bankje. De gemeentevlag over het cadeau is met koordjes vastgemaakt vanwege de stormachtige wind. De feestballonnen zijn al op de grond gewaaid.

Zodra iedereen bij het bankje staat, nodigt de burgemeester één van de zoons uit om even te helpen met de vlag. De rolstoel met de jubilaris wordt een stukje naar voren geschoven en met vereende krachten wordt de vlag van het bankje getrokken. Er volgt een applaus en Oma Riek wordt gefeliciteerd met deze officiële handeling. Ze neemt haar cadeau in gebruik, geflankeerd door de burgemeester, en een flinke groep fotografen probeert de mooiste plaatjes te schieten. Mevrouw Verhoeven geniet van de momenten waarop ze zo in de belangstelling staat. “Het is alsof ze al jaren op dit bankje komt zitten”, zegt één van de aanwezigen. De beiaard laat een gezellige melodie horen.

Na de fotocessie komen enkele dames naar voren van Buurtzorg Valkenswaard. Ze hebben een lied voorbereid, op de melodie van Kinderen Van Maria, de kraker van de Handelse Processie: Kinderen van Maria, ziet ons Riek is 100 jaar. Zingen wij het halleluja, weet, we staan altijd voor je klaar. Na deze serenade steekt de familie de Markt over om in één van de cafés een fraaie verjaardagstaart aan te snijden. Tegelijk ook voor Leyla, die vandaag al 12 wordt. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie