Luister
muziek
1 april 2024 - 15:31
Deel dit artikel:

Livemuziek bij Kwalleballen? 'Dat is dansen en bakplaatdampen, tamelijk uniek eigenlijk'

Zondag 14 april is het weer tijd voor Kwalleballen, het leukste modderspektakel van Brabant en omstreken. De formule is net zo eenvoudig als succesvol: van 11.00 tot 15.00 modderrugby voor jong en oud, na 15.00 uur ruim zeven uur lang livemuziek. We maken kennis met het programma voor editie 2024 in gesprek met programmeur Ted van Hout.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Moor Media
Advertentie

“We weten nog niet alles, hè”, valt Van Hout met de deur in huis. "Want de laatste twee worden pas bekend tijdens the Two Nights Before Kwalleballen (TNBK). Dan strijden acht bands om de laatste twee podium plaatsen. Daar kan ik gerust wat krantenkolommen over volkletsen.” Die bewaren we liever voor een volgend artikel. Maar een goede bezoektip is het wel. De Two Nights before Kwalleballen in café De Fantast zijn uitgegroeid tot bijzonder gezellige en drukbezochte muziekwedstrijden. “En het niveau is hoog. Eigenlijk doen er alleen maar winnaars mee.” De Two Nights Before Kwalleballen op vrijdag 12 en zaterdag 13 april beginnen om 20.00 uur en de toegang is als altijd bij Kwalleballen gratis.

Tipje van de sluier

Maar wat speelt er zondag zeker, want dat wil de Valkenswaard24-lezer weten. Van Hout zat duidelijk op deze cue te wachten en struikelt bijna over haar eigen enthousiasme. “Livemuziek bij Kwalleballen? Dat is dansen en bakplaatdampen. Tamelijk uniek eigenlijk! En we beginnen de dag meteen met onze favo dj; Chrissy C.” En dan mogen meteen de voeten van de vloer. En de handen in de lucht, blijkbaar. Van Hout zingpraat lachend: “Put your hands up, put your hands up, put your hands up for Chrissy C!

Natuurlijk is Dommelen geen Detroit, maar dj-talent hebben we genoeg. Niemand vliegt er echter zo hoog en zo snel als ‘onze ontdekking’ dj Chrissy C.” Een rare kwaltrots vult de ruimte en Van Hout dendert door: “Vorig jaar was ze de jongste hoofd-dj die het ochtendprogramma van het Kwalleballen ooit heeft mogen leiden.” Programmeurs van feesten en festivals hebben sindsdien hun weg naar haar talent gevonden. En dat is volgens de kwalprogrammeur niet vreemd. “This girl is on fire. En onze eigen Max Verstappen bovendien. We zijn benieuwd welke ‘jongste aller tijden’-records ze dit jaar gaat breken.“

Happy hardcore, rock en pop

De toon is alweer gezet. We kennen eerlijk gezegd geen ander evenement dat zo ongegeneerd blij is met hun eigen podium. En eigenlijk is dat best verfrissend en aanstekelijk bovendien. Van Hout ratelt dan ook lekker door: “Rond een uur of 16.00, na de eerste TNBK-winnaar, beklimt Zit ‘r dik in het podium. Deze Brabantse Boys Are Back In Town, maar Thin zijn ze niet, laat staan Lazy, of Lizzy.” Error dus, maar dat zat er Dik in. Van Hout herpakt zich snel: “De hardst feestende TNBK-runners-up ooit komen nu naar het echte Kwalleballen. En ze hebben er zin in. De happy hardcore zat trouwens al in hun rock-‘n-pop-mix lang voordat Joost Klein er Groot mee werd. En ze stuiteren zo hard dat de wijzers ervan uitslaan. Maar je weet wat ze zeggen: mooi rood is niet lelijk.”

En het blijft even rood, met Red Devil als volgende band. Volgens de Kwalleballen-bio kroop de No Bullshit Rock ‘n Roll sensatie Red Devil recht uit de riolen van Eindhoven. “De kwalmodder zal hen dus zeker bevallen, want er is bij ons geen stier te bekennen,” aldus Van Hout die duidelijk niet vies is van woordgrapjes. Maar dan serieuzer: “Het zijn dan ook geen onbekenden, ze wonnen TNBK al eens. Daarmee is het alleen niet veilig in de pit. Deze herriemakers uit Rock-City liggen op ramkoers. Span je nekspieren maar aan, want het headbang-kwartier is begonnen.“

Kerstbal

Na een tweede TNBK-winnaar gaan we de tent in voor een korte reis in de tijd, een maandje of vier terug, voor het Kerstbal. Zich nauwelijks bewust van het anachronisme steekt Van Hout haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Kent u die uitdrukking 'het leven is een kerstbal, je moet alleen zelf de boom opzetten'.” Ach, Dominee Gremdaat werd er groot mee en dat geldt misschien ook wel voor deze Valkenswaardse kerstfetisjisten. “Met wat spuitsneeuw en theelichtjes wordt hier een heel bedenkelijk feestje gevierd. Maar wij zijn er blij mee, want na oneindig veel generale repetities op kerstavond staan ze eindelijk op Kwalleballen. Hopelijk hebben ze niet te vroeg gepiekt.”

Na de jolige jingle bells is het gedaan met de lieve vrede, want het is tijd voor Hang Jeugd & Hooligan Kwaajer. De programmeur weet als geen ander wat er nu gaat komen: “Hangjeugd, da’s nou echt een prima bandje (als je hun website mag geloven). Ze zijn de schrik voor ieder politiek café met hun linkse praatjes. Voor ieder café als we eerlijk zijn. En voor het vestigingsklimaat in het algemeen. Gelukkig worden er geen zakken gevuld. Nou ja, op die van de oordoppen-verkoper na.” De punksensatie van het vorig festivalseizoen laat Dommelen in tribute beven met, aldus hun bio, gecentrifugeerde Memepunk. Het om onduidelijke redenen meegereisde Hooligan Kwaajer zal een mislukte poging doen de orde te bewaken.

King of reggae

Na een uurtje boze herrie sluit het Kwalleballen af in Peace en Love met de Bob Marliedjes. Van Hout sluit haar woordenwaterval dan ook als een ware liefdesprediker: “Who’s afraid of Red, Yellow and Green? Het was even wachten op zijn komst, maar beslist niet vergeefs: the King of Reggae is hier. We sluiten dit jaar af in een groot allesverzengend bad van liefde. Pakt allen vol warmte de hand van je buurvrouw, vlieg je buurman liefdevol om de hals. Droom van betere werelden en vier het leven. The Sun is Shining, als dat geen Kwalleballen is.”

Met een flinke RSI-arm en acoustic shock slaan we ons notitieboekje dicht. Het blijft hard werken zo’n gesprek met de Kwalorganisatie, maar we hebben de belangrijkste info wel boven gekregen, denken we. Dus kijk maar, wat ons betreft met een warme aanbeveling: zondag 14 april. Meedoen als speler kan ook nog steeds, ga dan even naar kwalleballen.nl. Alleen kijken? Ook prima, de wedstrijden beginnen dus om 11.00 uur, de muziek om 15.00 uur. Bij beide is zonneschijn gegarandeerd zeggen ze. Voor wat het waard is.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie