Luister
muziek
28 november 2020 - 16:30
Deel dit artikel:

Jacques van Gerven benoemd tot ereburger van Valkenswaard

Jacques van Gerven (90) is zaterdag benoemd tot ereburger van gemeente Valkenswaard. "De heer Van Gerven is van grote betekenis voor Valkenswaard geweest. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de valkerij in Valkenswaard", stelt de gemeente.

valkenswaard24
  / -
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Van Gerven heeft zich een leven lang met grote gedrevenheid ingezet voor de valkerij en de geschiedenis van de valkerij. Hij heeft de valkerijgeschiedenis van Valkenswaard inzichtelijk én zichtbaar gemaakt; zo heeft hij zich onder meer verdiept in de geschiedenis van de Valkenswaardse valkeniers, was initiator en oprichter en gedurende 25 jaar (tot 2011) conservator van het Valkerij Museum Valkenswaard. Ook heeft hij gewerkt aan de doorontwikkeling van fournituren voor de valkerij. De verfijning van deze technieken heeft Van Gerven ook op schrift gesteld.

Ook is in september 2011 in het kader van het 25-jarig bestaan van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum en onder de bezielende leiding van Van Gerven in de omgeving van de Achelse Kluis een originele vangplaats opgebouwd waar demonstraties over het vangen van valken is verzorgd.
In 2012 heeft mede op initiatief van de heer Van Gerven, de jaarvergadering van de IAF, the International Association of Falconry and Birds of Prey, in Valkenswaard plaats gevonden, waarbij zo’n 43 landen vertegenwoordigd waren.

Geschiedenis veiliggesteld
Kortom: de valkerij, waarmee de naam van onze gemeente verbonden is en waar in onze gemeente vele verwijzingen naar te vinden zijn, is erg belangrijk geweest voor Valkenswaard. Jacques van Gerven heeft de geschiedenis ervan veiliggesteld. Hij geniet internationale faam als het gaat om het onderwerp valkerij en kan gezien worden als het boegbeeld van Valkenswaard in relatie tot de valkerij.

De benoeming is zaterdag bekendgemaakt door burgemeester Anton Ederveen, tijdens de opening van de tentoonstelling 'Pracht en Praal' in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie