Luister
muziek
30 november 2020 - 09:18
Deel dit artikel:

Donkere winterdagen: met deze tips maak je kans op inbraak kleiner

Rommel de bommel wat een gestommel, daar op de zolder. Het klinkt als de eerste regel van een vrolijk sinterklaasliedje. Maar in werkelijkheid zou het in deze tijd van het jaar net zo goed over een inbreker kunnen gaan. De gemeente waarschuwt.

valkenswaard24
  / Gemeente Valkenswaard
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Het aantal woninginbraken stijgt in Nederland steevast tijdens de donkere dagen, waarbij met name de feestdagen populaire dagen zijn waarop een inbreker op pad gaat. Inbrekers gaan nou eenmaal het liefst in het donker te werk om ongezien te blijven en daar komt bij dat bewoners met de feestdagen vaak langere tijd van huis zijn, vooral tijdens de avonduren.

Maatregelen om de kans op een inbraak te verkleinen:
- Op slot. Sluit uw woning zorgvuldig af. Enkel de deur achter u dichttrekken is niet voldoende. De deuren én ramen moeten echt met een sleutel op slot gedraaid worden.

- Bewoonbaar huis. Zorg dat de woning na uw vertrek nog steeds een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld wat glazen op tafel staan, uw auto op de oprit en in en om het huis lampen branden. Als een huis ‘s avonds niet verlicht is, weet een inbreker gelijk dat er niemand thuis is. Gebruik hierbij geen klein lichtje om te doen of u thuis bent, daar prikken inbrekers wel doorheen. Laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan.

- Verlichting. Overweeg om een lamp te plaatsen met een bewegingsmelders. Hierbij springt de verlichting automatisch aan als er iemand in de buurt komt. Gebruik daarnaast een tijdschakelaar om de binnen- en buitenverlichting op wisselende plekken aan en uit te laten gaan.

- Waardevolle spullen uit het zicht. Maak van uw raam geen etalage. Leg uw tablet of smartphones bijvoorbeeld niet in de vensterbank of vol in het zicht op de eettafel. Ook sinterklaas- en kerstcadeaus kunnen de interesse van een inbreker wekken.

- Klimmogelijkheden. Verwijder opklimmogelijkheden en laat geen ramen openstaan als u niet thuis bent. Een inbreker is zo binnen door op kliko's of andere spullen te klimmen.

- Slimme trucs. Overweeg om een slimme technische preventieoplossingen aan te schaffen. Zo zijn er producten te koop die ervoor zorgen dat het lijkt alsof de televisie aanstaat. Maar denk ook aan een deurbel die tegelijkertijd opnames maakt die u op een mobiele telefoon kunt bekijken.

- Buren. Informeer uw directe buren of bevriende straatbewoners wanneer u niet thuis bent. Zij kunnen bij verdachte situaties, zoals lawaai in huis of verdachte personen bij de deur, de politie inschakelen via 112.

- WhatsApp Buurtpreventie. Sluit tot slot aan bij een WhatsApp groep bij u in de buurt, zodat u via uw mobiele telefoon op de hoogte kunt blijven van wat er speelt in de buurt en geïnformeerd kunt worden over verdachte omstandigheden. Informeer bij de gemeente naar een BuurtWhatsApp groep in uw buurt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie