Luister
Live
9 april 2021 - 16:03
Deel dit artikel:

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval: 14.208 apparaten ingezameld

De afgelopen vier weken hebben leerlingen van vijftien basisscholen uit Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 14.208 oude elektronische apparaten in.

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Valkenswaard was met drie basisscholen goed vertegenwoordigd in de E-waste race. Leerlingen van De Smelen, Schepelweyen en De Grasspriet hebben stevig campagne gevoerd. En met een resultaat waar wij als gemeente trots op zijn. Basisschool Schepelweyen heeft zelfs het hoogst gescoord qua aantal ingezamelde apparaten. Deze leerlingen hebben maar liefst 3205 apparaten opgehaald! De school heeft enorm haar best gedaan met posters, filmpjes en het inzamelen.

Wethouder Theo Geldens is trots en dankbaar dat de Valkenswaardse leerlingen zich zo ingezet hebben voor dit goede doel. “Het is mooi om te zien hoe de jeugd zicht bewust wordt van de impact van elektronisch afval op ons milieu. Door deel te nemen aan de E-waste Race ervaren ze ook hoeveel invloed ze zelf kunnen hebben op het optimaliseren van recycling in ons dorp. Het is echt geweldig dat ze daar zo vol enthousiasme voor gegaan zijn. Ik hoop dat ze volgend jaar weer meedoen aan dit mooie initiatief”, aldus de wethouder.

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Het harde werk van de kinderen wordt dan ook beloond. De scholen krijgen allemaal een BYOR kit (Build Your Own Robot) voor hun inzet. Daarnaast ontvangen de leerlingen een mooi certificaat dat ze in de klas kunnen ophangen.

E-waste-recycling begint met bewustwording
Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is een initiatief in samenwerking met Cure afvalbeheer. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heb je nog e-waste thuis liggen? Dit kun je altijd inleveren bij je plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug