Luister
Live
17 april 2021 - 06:07
Deel dit artikel:

Strijd tegen eikenprocessierups weer van start

De gemeente Valkenswaard start binnenkort weer met de bestrijding van de eikenprocessierups. In 2020 is een Eikenprocessierupsteam (Epr-team) in het leven geroepen om de bestrijding nog beter te kunnen coördineren.

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

"We houden op dit moment, samen met een professioneel bedrijf, de ontwikkeling van de rupsen in de gaten", zegt de gemeente. Door het koude, wisselvallige weer, komen de eitjes later uit dan vorig jaar. "In Valkenswaard bestrijden we de rupsen preventief via nevelbespuitingen met het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari. Daar hebben we al eerder goede resultaten mee behaald. Het middel wordt door steeds meer gemeenten gebruikt."

De bespuitingen gaan van start als de bomen voldoende bladeren hebben waar het biologisch middel zich aan kan hechten. De verwachting is dat dat binnenkort het geval is. Het bacteriepreparaat hecht zich aan de blaadjes die worden opgegeten door de eikenprocessierups.

Tip: blijf uit de buurt van de spuitnevel. Vooral omdat daarbij mogelijk brandharen van de oude nesten van de rups verwaaien (nieuwe rupsen hebben nu nog geen brandharen), die zorgen voor de irritatie en jeuk aan huid en slijmvliezen. Houd ook huisdieren op voldoende afstand. Gemeente Valkenswaard: "We bestrijden de rupsen vooral in de bebouwde kom, langs wegen met veel eikenbomen en ook daarbuiten langs veel gebruikte fiets- en/of wandelroutes. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt er van heel vroeg in de ochtend tot diep in de nacht gespoten."

Mezenkastjes
Er zijn signalen dat Xentari mogelijk ook andere rupssoorten zou doden. Uit voorzorg gebruikt de gemeente het middel niet in gebieden waar beschermde vlindersoorten voorkomen. Hier zetten ze de natuurlijke vijand van de processierups in: de koolmees. "We hangen mezen- en vleermuizenkastjes op en planten specifiek groen wat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups aantrekt. Bijkomend voordeel: de speciale bloemen- en bollenmengsels zorgen voor mooiere, kleurrijke bermen en plantsoenen."

Wikkel geen plastic om bomen
"
De afgelopen jaren zagen we dat plastic is gewikkeld om de stam van eikenbomen in onze gemeente", zegt de gemeente. "Dit zou de eikenprocessierups, in de preventieve fase, moeten bestrijden. Uit onderzoek van het Kennisplatform Processierups blijkt dat dit niet zo is." Rupsen komen uit eipakketjes hoog in de eikenboom en eten daar van de bladeren. Ze verplaatsen zich dus niet in of uit de boom. Het idee dat het plastic de looproute van de rupsen over de boomstam zou blokkeren, is dus onjuist. "We roepen iedereen op: wikkel géén plastic om eikenbomen. Het laat na een tijdje los en komt in de natuur terecht. Dat willen we juist niet."

Op de gemeentelijke website staat een speciale pagina over de eikenprocessierups: valkenswaard.nl/rups. Daar vind je onder meer achtergrondinformatie over de rups, de bestrijding en tips wat je kunt doen als je toch in aanraking komt met de brandharen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug