Luister
Live
17 juni 2021 - 15:59
Deel dit artikel:

34 partijen bundelen krachten voor bevorderen gezondheid in Valkenswaard

Op 10 juni tekenden de samenwerkingspartners de preventieaanpak 'Samen Gezond Leven in Valkenswaard'. Met het ondertekenen geven deze partijen aan zich gezamenlijk in te spannen om de gezondheid in Valkenswaard te bevorderen.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Gemeente Valkenswaard / Pixabay

In navolging van het Nationaal Preventieakkoord is er in Valkenswaard nu een lokale preventieaanpak, genaamd 'Samen Gezond Leven in Valkenswaard'. Samen met scholen, zorg- en welzijnsinstellingen, (sport)verenigingen, ondernemers en inwoners wordt preventie op integrale wijze aangepakt. In de preventieaanpak staan 33 afspraken tussen partijen op het gebied van psychische gezondheid, eenzaamheid, middelengebruik en gezond gewicht (voor jeugd en volwassenen). De afspraken zijn tot stand gekomen tijdens gesprekken en bijeenkomsten die in de afgelopen maanden zijn georganiseerd. De meeste acties richten zich vooral op primaire preventie, waarbij het voorkomen van problemen en het handelen als de eerste signalen van problemen zich voordoen centraal staat.

Kracht van preventieaanpak
De samenwerking tussen de verschillende organisaties is de kracht van de preventieaanpak. Mogelijkheden worden benut die anders niet werden gezien. In Valkenswaard gebeurt al veel op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering. Er is een stevige basis van onderlinge samenwerking en betrokkenheid en er zijn al veel mooie initiatieven in de gemeente. Onder de noemer ‘Valkenswaard, oog voor iedereen!’ wordt onder andere extra exposure gegeven aan deze initiatieven. "De preventieaanpak Valkenswaard biedt een mooie kans om naast het starten van nieuwe activiteiten en samenwerkingsverbanden de bestaande initiatieven een extra impuls te geven en nog beter met elkaar te verbinden", zegt gemeente Valkenswaard. Vanuit het Rijk wordt er een uitvoeringsbudget beschikbaar gesteld om de gemaakte afspraken indien nodig een extra impuls te geven.

In de komende jaren is er ruimte voor nieuwe ideeën en afspraken. Ook is het mogelijk om in de komende jaren aan te sluiten bij de preventieaanpak, neem hiervoor contact op met Marijke de Kroes via m.de.kroes@ggdbzo.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug