Luister
Live
4 oktober 2021 - 09:52
Deel dit artikel:

Succesvolle infoavond over Meer, Beter en Blijvend Bewegen

In een goed gevulde kantine bij Hockevereniging HOD, waren op 27 september zo’n twintig trainers aanwezig van drie verschillende verenigingen. Rugbyclub The Vets, Hockeyvereniging HOD en Voetbalvereniging RKVV Dommelen, organiseerden samen met Fysiotherapie van Hoof, een informatieavond over Meer, Beter en Blijvend Bewegen. Het doel van de avond was vooral om te laten zien hoe je tijdens de training het spelplezier meer kan benadrukken. Dit is mogelijk door meer in te zetten op een bredere motorische ontwikkeling.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo

De genoemde sportverenigingen en zorgprofessionals zetten zich al langer in voor een actief en plezierig leven door aandacht te besteden aan structureel en veelzijdig bewegen. Op basis van een bewezen methodiek (Athletic Skills Model) worden jeugdleden opgeleid tot veelzijdige bewegers. Veelzijdig bewegen in plaats van enkel de hoofdsport (bijvoorbeeld voetbal, hockey, rugby) is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Dit trainingsconcept vergroot onder meer de kans om een betere speler te worden en draagt er aan bij dat een speler het spel langer leuk blijft vinden. De variëteit zorgt voor nieuwe prikkels. Daarnaast leidt dit er toe dat sporters minder snel blessures krijgen.

Theorie maar vooral praktijk

Na een theoriedeel in de kantine Hockeyvereniging HOD volgde een praktijkdeel op het veld. Bart Bons van The Vets vatte als volgt samen wat daar gebeurde: “Dit is Meer, Beter en Blijvend Bewegen in de praktijk. Een goede warming-up bestaat natuurlijk al lang niet meer uit een rondje om het veld en twee keer op en neer hakken naar de billen en knieën omhoog. Maar dit is wel ‘the next level’. We zien dat hockeysters worden uitgedaagd met allerlei evenwichtsoefeningen, tikspelletjes en stoeivormen. De diversiteit aan bewegingsvormen, op basis van tien grondvormen, zorgen er echt voor dat de kinderen beter gaan bewegen. Dit leidt er toe dat ze langer mee kunnen in de sport. Is het niet de sport die ze nu doen, dan pakken ze zo weer wat anders op.”

Vervolg

Het doel is om zoveel mogelijk organisaties aan te laten sluiten bij Meer Beter Blijvend Bewegen. Dat doel is ook benoemd in het Valkenswaard Sport- en Beweegakkoord. Het is eveneens een wens van de wethouder sport, Theo Geldens: “Dat voldoende sport en bewegen van groot belang zijn, hoef ik niet vaak meer uit te leggen, maar toch doen we het te weinig en ook te eenzijdig. Elk initiatief dat bijdraagt aan een gezonder Valkenswaard ondersteun ik dan ook van harte. Zeker wanneer het, zoals bij Meer Beter Blijvend Bewegen, komt vanuit de Valkenswaardse gemeenschap zelf.”

Meer weten over Meer Beter Blijvend Bewegen? Stuur een mail naar sport@valkenswaard.nl en we nemen contact met je op.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug