Luister
Live
5 oktober 2021 - 05:53
Deel dit artikel:

Units moeten grote toestroom van nieuwe leerlingen opvangen bij basisschool in Valkenswaard

Wethouder Mieke Theus heeft samen met prijswinnaar Emma de twee nieuwe units geopend op het terrein van basisschool Sint Martinus aan de Groenstraat in Valkenswaard. Hiermee is de school voorlopig voldoende uitgerust om de grote toestroom van nieuwe leerlingen onderdak te kunnen bieden.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

De feestballonnen hangen al vroeg aan de schoolpoort. Tegen negen uur stromen de ruim 150 leerlingen naar buiten en stellen zich op bij de twee klaslokalen, die eveneens versierd zijn. Tussen de twee klassen hangt een vlaggetjeslint, dat over enkele minuten zal worden doorgeknipt. Groepsleerkracht Ine ziet nog even kans om de lokalen van binnen te laten zien. Ze is terecht trots, want haar groep drie neemt één van de twee lokalen permanent in beslag. “Er zit zelfs airconditioning in”, zegt ze glunderend. De naastgelegen klas wordt voorlopig gebruikt als wissellokaal en om groepen te splitsen indien gewenst.

Schooldirecteur Maaike Nieuwenhuis is ook heel blij. Mede door aandringen van politieke partij Valkenswaard Lokaal versnelde het overleg tussen onderwijsstichting SKOzoK en de gemeente Valkenswaard om nog vóór 1 oktober twee units gerealiseerd te hebben. Nieuwenhuis: “Na ‘n hele hoop geregel is het gelukt. We hebben de lokalen natuurlijk hard nodig vanwege de groei van het leerlingaantal. Nu zijn er zes groepen met in totaal 156 leerlingen en we gaan einde schooljaar naar 170 en de prognoses zeggen dat we over de 200 gaan.” Volgens haar is het plan nog steeds actueel om te studeren op verbouw of nieuwbouw, al of niet met basisschool Agnetendal. “Het is heel hard nodig, maar er is nog niks concreet.”

'We kregen een berichtje'

Wethouder Mieke Theus verschijnt op de speelplaats, Marie-Thérèse Maas van de gemeenteraad, ambtenaren van het gemeentehuis en Nol van Beurden, voorzitter van het College van Bestuur van SKOzoK. Als alle kinderen en leerkrachten en enkele mamma’s hun plekje hebben gevonden, is het klokslag negen uur en heet Maaike Nieuwenhuis iedereen welkom en geeft de wethouder het woord. “Wij kregen een berichtje dat jullie school veel te klein was geworden en dat er extra lokalen nodig waren. Dankzij al die grote mensen die hier staan is het gelukt en ik ben super blij! “aldus Mieke Theus.

Tijdens deze feestelijke opening worden vervolgens meteen ook drie groepsleerkrachten in het zonnetje gezet. De dames Jolanda, Jenny en Ine zijn resp. 25, 30 en 25 jaar werkzaam op deze school. “Dan onthullen we nu de nieuwe naam van de units”, zegt de directrice en herinnert aan een wedstrijd wie de meest-geschikte naam zou moeten opleveren. “ Dan komt winnares Emma uit groep vier naar voren en samen met wethouder Theus pakt ze het nieuwe naambord uit waarop staat ‘Kleine Tinus’, met een knipoog naar Sint Martinus. Een groot applaus valt Emma ten deel. Na nog een klein cadeautje voor de winnares worden twee scharen tevoorschijn gehaald en onder het toeziend oog van alle aanwezigen wordt van tien tot nul geteld en knippen de wethouder en de winnares samen een feestelijk lint door, dat definitief toegang geeft tot de entree van de splinternieuwe units.

Alle betrokkenen, zoals afgevaardigden van de MR, krijgen van de leerlingen nog een staande ovatie en enkele ogenblikken later keert de rust terug op basisschool Sint Martinus met zijn twee gebouwen Grote Tinus en Kleine Tinus.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug