Luister
muziek
15 oktober 2021 - 05:59
Deel dit artikel:

Ederveen: 'Ik ben er voor de veiligheid van inwoners, maar let ook op elkaar'

Anton Ederveen, met veiligheid in zijn portefeuille, stond donderdag op de weekmarkt in Valkenswaard om samen met de partners van de politie, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, woningstichting Woningbelang en de brandweer voorlichting te geven over veiligheid in en om het huis.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De marktmeester roept marktbezoekers naar zich toe om een enquêteformulier in te vullen over de opstelling van de marktkramen. De vishandelaar maakt intussen alvast wat haringen klaar die deze dag zeker verorberd zullen gaan worden. ’n Eindje verder staat een marktkraam met knalgeel tafellaken. Tegen de regen is een oranje zeil over de kraam gespannen. Het is 10.00 uur en burgemeester Ederveen staat vóór de kraam om passanten informatie te geven over de Week van de Veiligheid.

Onder het motto Maak het ze niet te gemakkelijk klampt hij mensen aan en deelt enkele folders uit over Meld Misdaad Anoniem, Meld overlast en Help hennep uit uw buurt. “In het hele land wordt extra aandacht gevraagd voor veiligheid. Op het gebied van inbraakpreventie, maar ook op overlast van drugs leggen we de nadruk”, aldus de burgemeester, die een kraskaart aanbiedt. Als je daarop wrijft ruik je de geur van xtc, want herkennen van de geur is de eerste stap naar het signaleren van een xtc-lab of dumping. “Ook hoe je dergelijke zaken kunt melden. Mensen vragen zich wel eens af of dat anoniem kan. Dat kan weldegelijk anoniem”, verzekert hij.

Over de hele breedte

Ook rondom algemene overlast in de buurt wordt voorlichting gegeven en de burgemeester pakt een flyer met als titel Meld overlast! Of het over hondenpoep gaat, burenruzies of rommel in de straat, er staan acht telefoonnummers vermeld die gebruikt kunnen worden gebruikt voor vernieling, misdaad, verloren of gevonden voorwerpen, woon- of parkeeroverlast en noem maar op. “Het bestrijkt de hele breedte van het veiligheidsdomein. Het is altijd goed om aandacht te vragen voor veiligheid. Dat doen we in Valkenswaard al langer, natuurlijk met de partners politie en brandweer.”

Ederveen wijst naar de brandweerman die naast de kraam staat en zegt: “Het helpt veel als mensen hun eigen huis goed kennen en uitrusten met rookmelders. Probeer maar eens om uit je eigen huis te vluchten als het licht uit is. Je hebt maar drie minuten.” Het woord bewustwording komt regelmatig langs, ook bij de heren van de politie die bij de kraam staan.

“Af en toe komen we nog een hennepkwekerij tegen. Minder dan vroeger gelukkig, maar het blijft een gevarensetting”, aldus de burgemeester. “ Niet alleen in de woning zelf vanwege elektraverbruik, maar ook voor de buren. En we moeten de boel weer opruimen als we iets tegenkomen, op kosten van de belastingbetaler. Het geld moet ergens vandaan komen.” Ook al lijkt het dat drugscriminaliteit in de marktkraam en in het persbericht de nadruk krijgt, hennepplantages en drugslabs zijn slechts een onderdeel van de campagne, waarbij Ederveen de organisatie RIEC noemt, een Brabants-Zeeuwse organisatie tegen georganiseerde criminaliteit.

Voortrekkersrol

“Je ziet het pas als je het door hebt”, citeert Ederveen Johan Cruyff als hij herhaalt dat het geldt voor drugslabs in je omgeving of voor bewustwording in je eigen huis als het gaat om brandveiligheid. “Van oudsher hebben we in Valkenswaard al een stevige aanpak en hebben we zelfs een landelijke voortrekkersrol gehad als het gaat om het sluiten van drugspanden.” Een echtpaar uit Achel kijkt verbaasd naar de veelheid van informatie die wordt uitgereikt. ’n Enkel raadslid komt belangstellend kijken en een marktbezoeker discussieert met de agenten over het laten branden van de buitenverlichting. Een blauwe kaart die je aan je deurklink kunt hangen vertelt dat je het inbrekers niet te gemakkelijk moet maken: de deur op slot, kijk voordat je open doet en licht aan als je niet thuis bent.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie