Luister
muziek
22 oktober 2021 - 05:50
Deel dit artikel:

Nieuwe kinderburgemeester Amy Vos: 'Veel bereiken door samen vooruit te kijken'

Amy Vos is donderdag op basisschool De Dorenhagen geïnstalleerd als derde kinderburgemeester van gemeente Valkenswaard. Bijna alle leerlingen zijn getuige als ze de eed aflegt en de keten krijgt omgehangen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Om tien uur stromen de leerlingen binnen in de speelzaal. ”Jammer dat groep 5/6 er niet is, vanwege corona, maar zij volgen de ceremonie thuis via de laptop”, zegt een administratrice. Intussen zit afscheidnemend kinderburgemeester Sterre Geenen bescheiden aan de zijkant in de zaal, geflankeerd door haar moeder en oma. Als iedereen zit, neemt 'grotemensenburgemeester' Anton Ederveen het woord. Eén van de kinderen noemt Ederveen de kinderkoningin als zij de ambtsketen ziet glinsteren. “Weet je nog waar ik voor kom?”, vraagt de burgemeester aan de zaal en iedereen roept volmondig 'ja'. "Dáár zit Sterre, die is nog eventjes kinderburgemeester en daar nemen we eerst afscheid van. Zij had veel leuke ideeën en één daarvan was het vakantiedoeboek.” Sterre neemt de nodige complimenten in ontvangst en daarbij is ze tot tranen toe bewogen.

“Het is lastig afscheid nemen”, aldus Ederveen, die vindt dat Sterre er alles uitgehaald heeft wat ze kon. Mede namens wethouder Mieke Theus dankt hij Sterre voor de plezierige samenwerking en overhandigt een oorkonde om haar te bedanken. Ook een ingelijste foto valt haar ten deel van toen ze een jaar geleden in de raadszaal werd geïnstalleerd. Behalve bloemen krijgt ze ook een fraai Delfts blauw wandbordje met daarop geschilderd een hoge hoed, de ambtsketen, een pen, sleutel en schaar om lintjes door te knippen. Het opschrift luidt: 'Kinderburgemeester in coronatijd'. Sterre ontvangt een groot applaus en ze zegt in haar laatste burgemeestersspeech iedereen te willen bedanken omdat ze dit werk mocht doen. “Ik heb het echt superleuk gevonden en ik vind het superjammer dat ik moet stoppen. Ik weet zeker dat Amy het supergoed gaat doen en ik wens haar heel veel succes.”

Luisteren naar kinderen

Dan komt Amy Vos op het podium, uit groep acht van De Dorenhagen. “Als kinderburgemeester denk je speciaal mee over de toekomst”, zo begint Ederveen zijn woordje tot haar. “Jij mag aangeven wat de kinderen van Valkenswaard belangrijk gaan vinden voor de toekomst.” Hij herinnert de schoolkinderen aan het enthousiaste gesprek van enkele weken geleden, met de vele ideeën die Amy al had. “Ik vond het ook heel leuk dat je toen zei: 'ik ga eerst aan alle kinderen vragen wat belangrijk is, met een enquête'.”

Op respectvolle manier

Dan noemt hij enkele activiteiten op waarbij de kinderburgemeester zeker aanwezig zal zijn, zoals bij de intocht van Sinterklaas, bij het uitreiken van onderscheidingen, bij bijzondere feestjes en partijen en bij de bevrijding van Valkenswaard. Op de officiële vraag of Amy de taak als kinderburgemeester zo goed mogelijk zal gaan vervullen, antwoordt ze: “Ik beloof mijn rol op een goede en respectvolle manier te gaan vervullen.” Dan legt Sterre de ambtsketen over de schouders van de nieuwe kinderburgemeester.

Minder kinderen gepest

In haar eerste officiële openbare speech bedankt ze iedereen die het vertrouwen in haar heeft als kinderburgemeester. “Ik vind het een grote eer dat ik gekozen ben. Mijn taken ga ik zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Ik heb er ontzettend veel zin in.”
Als eerste actiepunten wil Amy werken aan speciale bakken voor plastic afval. Bovendien wil ze een speeltuin voor gehandicapten. “Ook wil ik graag dat we op school les krijgen van ambulancemedewerkers, hoe je iemand moet reanimeren en hoe je met zulke situaties om moet gaan.” Ze is ook voorstander voor een heitje voor karweitje bij ouderen of in het huishouden. “En dat er minder kinderen gepest worden.” Ze belooft de kinderen van groep 7/8 een enquêteformulier waarin ze hun wensen kunnen aangeven. “Mijn slogan als kinderburgemeester: 'Ik wil veel bereiken door samen vooruit te kijken'.”

Behalve van de burgemeester en de wethouder neemt de nieuwe kinderburgemeester de eerste felicitaties in ontvangst van haar grootvader en moeder. Tot slot feliciteert ook locatiedirecteur Verhagen Amy met haar nieuwe ambt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie