Luister
muziek
13 mei 2024 - 15:19
Deel dit artikel:

Corso-ontwerper Anouk trots op maquette: draaiorgel met licht en geluid op de Statie

Eén van de vele vaste objecten die ontworpen is voor het aanstaande bloemencorso, betreft een draaiorgel met toebehoren. Tijdens Hemelvaartsdag staat de maquette de hele dag opgesteld voor het huis van de maker: Anouk Sekeris. Terwijl zijn vrouw Ria luistert, vertelt een enthousiaste ontwerper over het ontstaan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Nieuwsgierige passanten houden even halt als ze tijdens Hemelvaartsdag over de Statie flaneren. Vóór het adres Frans van Beststraat 5 is op kleine schaal het voorbeeld te zien van het kunstwerk dat daar over vier maanden zal schitteren. Anouk en zijn partner Ria leggen in hun achtertuin onder het genot van een kopje koffie uit hoe het ontwerp dit jaar tot stand is gekomen.

Timmerman pur sang

Ria heeft het eerst nog even over haar teckel, die ze op vijftienjarige leeftijd heeft moeten laten inslapen. Behalve koffie komt er ook een flesje bier en legt de gastheer enkele sjekkies voor zichzelf klaar. “Het is vandaag mijn vrije dag, hoor Evert”, zegt hij enigszins verontschuldigend. De timmerman pur sang vertelt dat het zeer druk is op zijn werk en dat hij soms ook in het weekend werkt als het echt moet. Maar als hij thuis is, is Anouk nóg steeds druk; met hand en spandiensten voor de buren: de Statie-cafés. “Zij zijn zo goed voor mij; ik kan hen niet in de steek laten.”

Anouk en Ria doen dit jaar vanuit de Statie voor de derde keer mee aan het Bloemencorso. Of het nu de laatste keer is, valt nog te bezien, merk je al gauw. “Het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Maar dat zien we volgend jaar wel.”

Het ontwerp krijgt de naam Draaiorgel Draai, en centraal komt een ouderwets draaiorgel te staan, zoals iedereen dat wel kent. Eigenlijk gepland voor vorige jaar, maar het thema van toen matcht niet zo goed met het orgel. Dus wordt het idee een jaar opgeschoven naar nu. “Ik vind een draaiorgel zo iets prachtigs!” Het idee kan worden gerealiseerd dankzij sponsering van Anouk en Ria, restaurant Torino, Mooi op de Statie en Hotel De Valk. Volgens de ontwerper hangt het er een beetje van af wáár hij zijn corso-object gaat maken, op het werk of in zijn achtertuin. “Maar thuis vind ik het veel knusser. Het kost je wel een weekend om de tent op te bouwen en een weekend om hem weer af te breken.”

Lichtshow

Vóór het draaiorgel van 2,5 meter komt een paardje te staan en het geheel wordt afgezet met bloembakken. Het muziekinstrument maakt Anouk van hout, brengt daar tempex tegenaan en dan is het eenvoudig om de bloemen er op te prikken. “Maar hoe het paardje precies moet worden, weet ik nu nog niet. Ik sprak de ontwerper van Stadsebergen. Hij bood aan om te helpen als dat nodig zou zijn, zodat het een echt paardje kan worden.” Maar de klap op de vuurpijl wordt volgens de gedreven knutselaar: het wordt het eerste corso-ontwerp dat gedurende twee avonden een lichtshow geeft, bij voorkeur op het ritme van de draaiorgelmuziek die te horen is. Anouk en de sponsors hebben zich bij het Stichtingsbestuur van het corso sterk gemaakt om het eindresultaat op de Statie te mogen plaatsen. Het bestuur geeft groen licht. Het kunstwerk zal tegenover de woning van Ria en Anouk komen staan op de invalidenparkeerplaats met nog drie aangrenzende parkeervakken en voor stroom mag Anouk gebruik maken van de voorzieningen van buurman Marton Wolterink.

Dan loopt Anouk naar de maquette aan de straat en wijst naar de corsolegpuzzel. “Die komt tussen die twee bloembakken. Daarboven komt een ronde toog met de titel Draaiorgel Draai. En in die toog komen ongeveer driehonderd kleine lampjes. En die twee bloembakken worden helemaal verlicht.” De overige bakken zullen van binnenuit verlicht worden. Het draaiorgel zelf wordt voorzien van misschien wel duizend lampjes. “Corso Ria en Anouk en De Statie hebben voor het eerst een verlichte avondshow. ’s Avonds vanaf ongeveer negen uur zijn wij spekkoper!”

Lekker ouderwets centenbakkie

Toch is op dit moment nog niet alles uitgewerkt. “Aan de voorkant van het draaiorgel komt een bok waar een vrouwtje op komt te zitten dat de teugels vasthoudt. Ook achter komt een bok voor, twee kindjes. Verder weet ik nog niet of ik een orgeldraaier maak die met één hand een wiel ronddraait. Maar een centenbakkie komt er sowieso. Lekker ouderwets. En de lampjes moeten dus meedansen met de muziek, maar dat moet ik nog uitzoeken. Wees eerlijk; alle objecten zijn geweldig, maar wij willen ons onderscheiden met licht en geluid. Gelukkig hebben we nog enkele maanden om dat uit te zoeken”, aldus een uitbundige Anouk. Het is duidelijk dat er sprake is van veel voorpret, en dat het object wordt gemaakt om de gemeenschap van te laten genieten, en niet om ’n eerste prijs te winnen. Daarom hoopt hij dat veel publiek op zaterdag- en zondagavond op de Statie komt luisteren en kijken naar zijn Draaiorgel Draai.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie