Luister
muziek
14 mei 2024 - 11:06
Deel dit artikel:

Mieke Toussaint bekommert zich over jeugd in Valkenswaard: 'Het gaat om Mix It Up'

De naam Mieke Toussaint kom je nogal eens tegen. Vaak in relatie tot contacten tussen mensen. Ook nu weer. Samen met Michelle Vanderbos praat ze over ‘Mix It Up’, een sociaal evenement voor jong-volwassenen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In Ontmoetingscentrum De Hijskraan aan de Seringenstraat maakt Mieke koffie terwijl in de grote zaal dames driftig aan het dansen zijn. Op de bar staat een grote kartonnen cheque ter waarde van negenhonderd euro, geschonken door de nabijgelegen supermarkt. Een opgeplakt logo verraadt dat de centen bestemd zijn voor het ontmoetingsproject Mix It Up. “Het gaat in dit interview niet om mij, hè, maar om Mix It Up. Zo dadelijk komt één van de deelneemsters ook; Michelle Vanderbos.” Even later komen zowel Michelle (30) als Mieke (62) met de koffie binnen.

Terugleggen bij de jongeren zelf

Mieke maakt zich zorgen om de jeugd. “Daarom plaatste ik een oproep op Facebook met de vraag: wie wil er met mij meedenken over wat jullie zelf nodig hebben?” In Eindhoven en Helmond krijgt de Valkenswaardse een clubje jongeren bij elkaar. Al gauw blijkt dat die jongeren eigenlijk ook niet weten wat ze willen. Mieke zegt dat ze het zelf óók niet weet, maar dat ze het juist terug wil leggen bij de hen. “Ik heb wel van alles in mijn hoofd, maar ik spreek natuurlijk een andere taal dan de jongeren. Ik breng veiligheid, stabiliteit en de entourage.” Als er een ontmoetingsruimte wordt gezocht, komt Mieke in De Hijskraan terecht, omdat ze als Verbinder in de Wijk regelmatig in dit buurtcentrum aanwezig is.

Eerst is het de bedoeling om eens per maand een activiteit te organiseren, maar al gauw blijkt dat de jongvolwassenen, van achttien tot dertig ongeveer, zelf graag bepalen wanneer ze bijeenkomen. “We hebben de eerste keer soep gemaakt en iedereen bracht daarvoor de ingrediënten mee. Inmiddels beginnen de bijeenkomsten steeds zelfstandiger te worden. Zo was er op 6 april een bingoavond, georganiseerd door de jongeren, voor belangstellenden.” Nu willen ze op 16 mei, tijdens de Week van de Mentale Gezondheid, de activiteit ‘Over de streep’ doen. “Dat gaan ze zelf maken. Het gaat dan over dilemma’s. Wat zou je doen als… Daarover gaan ze dan hier in De Hijskraan in gesprek.”

Op de site destapnaargezonder.nl is meer informatie daarover te vinden.

Kijk wat ze nodig hebben

Michelle is via de toneelgroep van Mieke bij het jongerenproject Mix It Up terecht gekomen. “Even heb ik in de lappenmand gezeten en Mieke vertelde dat ik goed zou passen in de Valkenswaardse groep.” Michelle luistert tijdens de eerste bijeenkomsten vooral om te kijken of het haar zal gaan aanspreken. Mieke legt uit dat vaak gedacht wordt dat ouderen het beste weten wat goed is voor de jongeren. “Vaak zeggen de ouderen: ze moeten van de zolder af want ze zitten te gamen. Bovendien krijgen jongeren vaak pas aandacht als er al iets mis is en er al problemen zijn. Je moet daar vóór gaan zitten, kijken wat de jongeren missen, wat ze nodig hebben.” Het is een zoektocht voor de jongeren, waarbij Mieke probeert om hen een podium te bieden. “Ik kan wel van alles bedenken, maar zij moeten er zelf achter komen. Hang je eigen slingers op.”

Opvallend is dat een van de groepsleden is verhuisd naar Haarlem, maar niet wil afhaken bij de Valkenswaardse groep. Michelle herkent dat wel. “Zodra je aangesloten bent bij Mix It Up, ervaar je dat je er wat mee kunt, in mijn geval vooral helpen met de gesprekken in de groep.” Mieke vindt het prachtig om de groepsdynamiek gade te slaan. Al probeert ze zich steeds meer overbodig te maken, ze wil graag blijven kijken en luisteren hoe het allemaal verloopt.

De groepsapp speelt een belangrijke rol in de groep. De jongeren houden elkaar vooral hiermee op de hoogte en uiten hun wensen. Initiatieven komen op die manier bovendrijven. “Zo is de publiciteit ook in handen van één van de jongeren, en ligt niet bij mij”, aldus de geboren organisatrice. “Het enige wat ik echt gedaan heb is het zoeken naar sponsorgeld; van die cheque die voor op de bar ligt. De jongeren maakten de posters, zetten Instagram op, de bingo-bijeenkomst, spullen voor de aankleding; eigenlijk alles.” Op de vraag hoe het verdere verloop zal zijn zegt Mieke: “Grappig, ik kijk niet zo er vooruit. Eerst hebben we 16 mei. En op 2 juni is hier een ondernemersmarkt, waar Mix It Up ook bij aanwezig is. De groep verzorgt de dj en de bingo.”

De bijeenkomsten van Mix It Up duren ongeveer anderhalf tot twee uur. De kerngroep is een denktank en ontwikkelt nieuwe stappen voor een grote groep, zoals bij het bingo-spel, voor vrienden of gasten uit de wijk. Laagdrempelig contacten leggen en ontmoeten zijn de sleutelwoorden.

Meer weten of belangstelling? Neem contact op met Mieke Toussaint via mixitup2024@outlook.com 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie