Luister
muziek
05 Juni 2024 15:39
Deel dit artikel:

Deze speurhonden zoeken vermiste honden: 'Het baasje helpen is het allermooiste wat er is'

Sinds een jaar bestaat in Valkenswaard een speurhondenteam. Hierbij worden de dieren opgeleid om vermiste honden op te sporen. Als vrijwilligers worden de teamleden onder leiding van Petra Noordzij ingezet bij vermissing.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Regelmatig komt bij de redactie van Valkenswaard24 een bericht binnen, een mededeling of een verzoek. Daar zijn we blij mee. Zo stuurt korte tijd geleden Ingrid Beltjens een boodschap in. ‘Ik heb wellicht een interessant bericht voor jullie…’ en ze schrijft over Speurhonden Team Cobra’s en de gelijknamige facebookpagina. Het is alleszins de moeite waard om dit onderwerp uit te diepen en enkele dagen later stapt onze correspondent samen met Petra Noordzij en haar vier honden het bos in. Tijdens het interview kunnen Bram, Sammy, Cooper en Ziggy zich uitleven in het struikgewas en in de verschillende waterplassen. Ziggy is een Rottweiler, een krachtige hond met zwarte vacht en hier en daar wat rood-bruin.

Spelletje speuren

“Ik woon nu een jaar in Valkenswaard en heb een uit de hand gelopen hobby.” Petra trekt eens aan haar baseball-cap en legt de vier hondenriemen op een bankje dat langs het bospad staat. Al gauw blijkt dat ze als kynologisch instructeur al langer les geeft om honden te leren een reukspoor te volgen. “Weet je, er worden veel honden opgeleid om mensen op te sporen, drugs of andere stoffen. Maar het speuren naar honden wordt veel minder geleerd.” Volgens Petra kan in principe elke hond worden opgeleid om ‘het spelletje speuren’ te leren, ongeacht leeftijd of ras. Het zoeken naar een spoor blijkt zowel voor de hond als voor het baasje een geweldige bezigheid te zijn. Er komen dan ook steeds meer cursisten die willen aansluiten bij de dogtrailing lessons. Hierbij worden vermissingen van trouwe viervoeters nagebootst. Op het einde van een cursus komt een Belgische collega de examens afnemen. De witte golden retriever Cooper is aanvankelijk maagdelijk schoon maar is inmiddels door alle waterplassen aan een behoorlijke wasbeurt toe.

Individuele baasjes of organisaties, de zogenaamde zoekteams, melden bij het speurteam van Petra een vermissing. Als na overleg wordt besloten om een speuractie in te zetten, gaat zij er heen en roept sinds kort andere vrijwilligers, vaak cursisten, op om ook naar de startplek te komen, met of zonder speurhond. “Als een hond vermist is en hij wordt overal gezien, dan hoeven wij niet te komen. Want als ik kom zou ik hem misschien alleen maar verder opjagen. Dus ik ga alleen als de hond vermist wordt en niet meer is gezien.” Dan wordt aan de hand van de geur van een object van de vermiste hond de zoektocht gestart. “Afgelopen week heb ik een grote zoekactie opgezet omdat het een vermiste hond betrof die medicatie nodig had.” Indien nodig kan ook een drone worden ingezet.” Sammy, een Vizsla, is wat onrustig, zo lijkt het, en kijkt af en toe wat schichtig om zich heen.

Zelfvertrouwen

Terwijl de vier honden alle energie gebruiken om door het bos te rausen, vertelt de instructeur (56) dat ze verpleegkundige is en drie nachten per week dienst heeft. “Omdat ik het zo leuk vind om de lessen te geven, krijgen ook mensen met een kleine beurs bij mij de kans om de cursus volgen.” Ze onderstreept dat tijdens de lessen niet alleen het speuren wordt getraind, maar je bent ook altijd lekker buiten met je hond, je krijgt een betere band met je huisdier, en de hond krijgt veel meer zelfvertrouwen. “Ook het sociale aspect is belangrijk, want ik geef les in groepjes van vier.” De trainingen vinden plaats in het dorp, op akkers, in bossen en weilanden. Ook bij het water.

Petra vertelt dat een hond weliswaar twee neusgaten heeft, zoals wij, maar die kunnen onafhankelijk van elkaar werken. “In het ene neusgat kan hij de geur van de vermiste hond hebben, en in het andere alle andere geuren. Zet een arena maar vol met mensen met allemaal dezelfde geur op, en één persoon met ’n andere geur, zal de hond die ene geur er uit kunnen pikken.” De grote zwarte Bram, een kruising tussen een Rottweiler en een Münsterländer, staat met vier poten in een grote plas water en kijkt rustig rond.

De naam Cobra’s is in het begin bij toeval door iemand bedacht aan de hand van de hond Cooper, de hond Bram en de s van Sammy en is zo gebleven. Petra Noordzij is een enthousiast iemand en laat duidelijk blijken dat het speuren zo iets leuks is voor de hond en voor het baasje om te doen, dat ze stiekem hoopt dat alle honden dat mogen gaan leren. “Ik wil géén verkooppraatje houden, maar ik gun het iedere hond.” Ze wil benadrukken dat iedereen ook moet weten dat er een speurhondenteam is dat bij een vermissing kan helpen. “Want voor heel veel baasjes is de hond als een kind in het gezin.” Met één fluitsignaal komen de vier vrienden aangehold en mogen ze de riem weer aan. Een stuk van hun energie is weer verspeeld. Meer weten? Bel 06-11774686.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie