Luister
muziek
17 Mei 2025 15:34
Deel dit artikel:

112-fotograaf Rico Vogels krijgt regelmatig met geweld te maken: 'Ik ben hierdoor harder geworden'

Rico Vogels heeft als 112-fotograaf regelmatig met fysiek en verbaal geweld te maken. Als zijn pieper gaat, rijdt hij op een ongeval af, om er foto's van te maken en verslag te doen. Hij legt het belang ervan uit. "Het is om mensen te informeren. Mensen zijn nieuwsgierig van aard. Wij (als 112-fotografen, red.) helpen ook hulpdiensten met beeldmateriaal", vertelt hij Valkenswaard24 onder meer.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Overdag draagt Rico Vogels altijd zijn pieper bij zich. 's Nachts ligt die naast hem op zijn nachtkastje. Zodra die pieper afgaat, checkt Vogels de melding en kijkt of het in zijn gebied is en of het interessant genoeg is om naartoe te gaan. Dat doet hij al zeventien jaar. "Ik rijd gemiddeld eenmaal in twee dagen", vertelt hij Valkenswaard24. Zij gebied betreft van Lage Mierde tot aan Budel en van Veldhoven tot aan de Belgische grens. Hij maakt foto’s en video van 112-situaties. Dat zijn bijvoorbeeld ongevallen, politieacties en branden. Foto's, een video en een verslag daarvan stuurt hij naar nieuwsredacties. Zo ook voor Cranendonck24 en Valkenswaard24.

'Er zit een verhaal achter een foto'

Regelmatig levert het werk van Vogels negatieve reacties op. Op bijvoorbeeld social media, maar ook op de plaats van de 112-melding. Wat is dan het belang van een fotograaf als Rico Vogels? Hij legt het zelf uit: "Het is om mensen te informeren. Mensen zijn nieuwsgierig van aard. Wij helpen ook hulpdiensten met beeldmateriaal. Vaak zien wij bepaalde dingen als eerste bij een 112-gebeurtenis. De politie, brandweer en ambulance willen dan wel eens weten waar bijvoorbeeld bepaalde dingen lagen. Daarbij gebruiken ze ons fotomateriaal voor trainingen." Maar ook slachtoffers en nabestaanden sturen verzoeken naar Vogels om beeldmateriaal met hen te delen. "Dus het staat niet alleen op internet, maar het is ook voor de hulpdiensten, nabestaanden, slachtoffers en verzekeringsmaatschappijen. We hebben ook een controlerende functie over de Overheid. Denk hierbij aan rellen of ongeregeldheden. Dat is onderbelicht. Er zit een heel verhaal achter een foto op internet, bij een ongeval.” Mochten wij eerder ter plaatse zijn dan de hulpdiensten gaat hulpverlening voor het maken van beeld.

Perspresentaties

Niet iedereen waardeert dus het werk van Rico. "Ik heb wel een paar keer meegemaakt dat mensen aan m’n spullen zitten en duwen. Dat heb ik ook met de hulpdiensten meegemaakt. Agenten belemmeren me soms in het werk. Dat is de laatste jaren minder, doordat mijn collega’s en ik perspresentaties hebben gegeven bij politie, ambulancemedewerkers en brandweer. Zo kregen ze meer inzage in 'wie zijn die jongens die erbij staan?'.

Aanhouding

Zo lichten Vogels en zijn collega's de hulpdiensten in over wat zij doen en waarom ze bepaalde dingen doen. Dat is blijkbaar nodig, legt Vogels uit. "Een paar jaar geleden ben ik door de politie aangehouden omdat ik geen gehoor zou geven aan hun bevel om weg te gaan. Ik heb herhaaldelijk gezegd dat ik bevoegd ben om daar te staan. Ik ben aangehouden en moest voorkomen bij de rechtbank in Den Bosch. Ik stond binnen een kwartier weer buiten en werd vrijgesproken."

Bodycam afgerukt door politie

Sinds vier jaar draagt Vogels en zijn collegae een bodycam. Het geeft hem rust, omdat hij weet dat situaties bij een 112-melding worden opgenomen. Daarbij dient het voor hem als bewijs als er iets gewelddadigs gebeurt. "Recent is mijn bodycam afgerukt door de politie", vertelt hij. “Ik was bij een ongeval bij de A2 en zag via de berm naast de N2 dat ik er niet bij kon komen. Via de berm liep ik weer terug naar mijn motor, onderaan het talud. Een politieauto rijdt naar me toe en een agent schreeuwt een aantal malen ‘mafkees’ naar me. Dat was voor mij de reden om de bodycam aan te zetten. Ik moest met de politieagenten mee en de bodycam moest van gewist worden. Hele heibel maar ik werd de politieauto ingedrukt en tegelijkertijd werd mijn bodycam afgerukt. Pas toen de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) zich ermee ging bemoeien, kreeg ik de camera terug. De bodycam was nog warm toen ik het ophaalde.” Wat blijkt: het cameraatje heeft in de tussentijd alles opgenomen. Vogels vertelt dat hij agenten dingen heeft horen zeggen die beter niet naar buiten kunnen komen. Tegen de agenten loopt nog een aangifte wegens vermeend meineed.

Naar aanleiding van dit incident, diende Rico Vogels een schadeclaim in. "Voor gederfde inkomsten. Daarnaast had ik schade aan mijn bodycam en jas. Uiteindelijk is de politie akkoord gegaan met het bedrag dat ik voorgesteld had. Nu loopt er ook nog een bezwaar tegen een boete die ik gekregen had omdat ik op de N-weg gelopen zou hebben." Als er trammelant is, doet Vogels altijd melding bij PersVeilig en aangifte bij de politie.

Het geeft aan in wat voor hachelijke situaties Vogels als 112-fotograaf terecht kan komen. "Ik kom in situaties met steekincidenten bijvoorbeeld en dronken mensen. Maar ik laat me door niemand aan de kant duwen. Ik kom daar om mijn werk te doen. De maatschappij verhardt, maar ik ben zelf ook harder geworden." Daarom draagt hij nu ook een aantal jaren een bodycam. "Ik kan ermee aantonen dat er bepaalde dingen zijn gezegd en gebeurd. Het is voor de hulpdiensten soms ook confronterend. Het liefst had ik ook nog een bodycam op m'n rug gebonden. Overal eigenlijk.”

Altijd paraat om te gaan

Met dit verhaal wil Vogels een stukje erkenning krijgen en duidelijkheid geven voor het werk dat hij en zijn collega-fotografen doen. "Het is mijn beroep, geen hobby. Ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heb een Landelijke Politieperskaart en daarvoor moet je aan bepaalde voorwaarden doen. We hebben om de drie maanden overleg met de persvoorlichting van politie. Of eerder, als het nodig is. Die lijntjes zijn heel erg kort. Ik ben er zo 24/7 mee bezig. Het wordt een stuk van je leven. Ook op feestjes en partijen. Ik ben altijd paraat. Als ik uiteten ga, moeten mensen weten dat ik zomaar weg kan gaan. Mijn vriendin kan er gelukkig mee leven. Dat heb ik van tevoren wel getest", zegt hij met een knipoog. “Ik draag voor een kapitaal aan apparatuur bij me, want ik vind dat ik ook topkwaliteit moet kunnen leveren.”

Een hele poos geleden was Vogels op vakantie in de Ardennen, toen er een aanslag op het gemeentehuis in Waalre plaatsvond, waar hij niet naartoe kon. “Dan vloek je daar tien jaar later nog over." Een zwaar ongeval of grote brand doet Rico Vogels na zeventien jaar niet meer zoveel. “Maar als ik zelf een sneetje heb, begint mijn hoofd te duizelen", vertelt hij lachend.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie