Luister
muziek
06 Juli 2024 14:46
Deel dit artikel:

Trimbaan Borkel en Schaft geopend: 'Daag jezelf steeds uit, maar ga je grens niet over'

Op zaterdagochtend opent wethouder Rens Pijnenburg aan de Bruggerdijk in Borkel officieel de trimbaan, die is ontstaan uit een initiatief van het Dorpsinitiatief Borkel en Schaft. Vijfentwintig belangstellenden maken op voorzichtige wijze de sportieve ronde door een fraai stuk natuur.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het idee ontstaat 3,5 jaar geleden. Anouk Tilburgs uit het dorp komt met de vraag of het mogelijk is een trimbaan te realiseren. Mariëlle Schellekens hierover: “We pikten dit initiatief op en dachten met ons werkgroepje: dat doen we wel even.” Ze lacht en zegt: “Maar dat viel tegen. Het lag achteraf in ieder geval ook aan een verkeerd verwachtingspatroon van ons. Op de eerste plaats is de grond natuurlijk van iemand, je moet rekening houden met Natura 2000 en als je een geschikt traject hebt uitgetekend, blijkt, dat een moeizaam traject gaat beginnen. Het was heel erg zoeken.” Via Kern met Pit wordt contact gezocht met Sports2play. Deze laatste geeft daadwerkelijk adviezen over hoe zo’n traject voor een trimbaan te doorlopen, met aandacht voor sponsoring, veiligheid en zo meer.

Zestigduizend euro

De werkgroep bekijkt voorbeelden van trimbanen in Eersel en Reusel en bestudeert foto’s van Sports2play. Er vindt overleg met de gemeente plaats, en in plaats van tien kunststof toestellen wordt gekozen voor tien houten objecten. “Dat oogt natuurlijk veel mooier”, zo klinkt het. De kosten, bijna zestigduizend euro, worden gedragen door sponsoren, waaronder de gemeente Valkenswaard. Rond elf uur verzamelen zo’n vijfentwintig belangstellenden zich bij de Bruggerdijk. Het informatiebord zit verborgen achter de vlag van Borkel en Schaft. Op een tafel staat een aantal gezonde lekkernijen.

Na een kort welkomstwoord spreekt Ton van der Sanden de aanwezigen toe, mede namens de afwezige Aico Visschers, voorzitter van het Dorpsinitiatief. “De laatste tijd is er in ons dorp een merkwaardig schouwspel te zien”, zo begint hij zijn toespraak. Hij doelt hiermee op allerlei mensen, jong en oud, die voorbijkomen gelopen, gerend, gejogd en ’n enkeling gestrompeld. Allemaal gekleed in sportieve kleding en met zo hij ze noemt: 'affeseerschoenen'. “Want Borkel en Schaft beschikt voortaan over een trimbaan.” Hij glimlacht bij het opnoemen van de Engelse namen van de verschillende toestellen. “Met veel enthousiasme en uithoudingsvermogen is het project opgestart. De werkgroep heeft niet alleen voor de toestellen gezorgd, maar ook de financiering rond gekregen en de locatie. Een mooie samenwerking tussen dorp, gemeente, andere partijen en de financierders.” Hij benadrukt dat de trimbaan niet alleen voor dorpsbewoners is, maar voor iedereen. Hij dankt alle betrokkenen voor hun inzet. “De trimbaan is iets om trots op te zijn.”

Uitdaging

“Het traject om tot deze trimbaan te komen was een trimbaan op zich”, zo begint wethouder Rens Pijnenburg zijn toespraak en herinnert zich de aanvraag van destijds: een trimbaan op een stukje grond achter het weiland van Janus van Poppel. “Dat krijg je dan ingestuurd bij de gemeente. Gelukkig weten Peter en ik wat bedoeld wordt, maar voor de tweehonderd collega’s was het wel een uitdaging om het juiste stukje grond aan te wijzen.” Het is volgens hem met wat sprintjes gegaan, en uiteindelijk is het project met succes gerealiseerd. “Ook de gemeente is blij om te zien dat het zo mooi gelukt is.” Dan wordt van het informatiebord de vlag verwijderd en is de trimbaan officieel geopend. Applaus volgt.

Hierna trekt het gezelschap het natuurgebied in. Bruce Kwinten geeft bij elk toestel uitleg, doet enkele oefeningen vóór en nodigt zowel de wethouder als de overige aanwezigen uit om ook deel te nemen aan de oefenronde. Hij vertelt bovendien dat op de bordjes steeds te zien is welke lichaamsspieren op dat moment worden aangesproken. “Daag jezelf steeds uit, maar ga je grens niet óver”, zo geeft hij de aanwezigen mee. Na de tien toestellen te hebben bezocht, komt een einde aan de sportieve ronde van anderhalve kilometer en is de eerste trimbaan binnen de gemeentegrenzen een feit. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie