Luister
muziek
25 Juli 2024 21:33
Deel dit artikel:

Vitality Club van start in Dommelen: 'Buurtbewoners kunnen met elkaar bewegen in buitenlucht'

Op 3 september start op sportpark ‘t Heike van Voetbalvereniging RKVV Dommelen een nieuw initiatief. Vanuit thuiszorgorganisatie Buurtzorg Dommelen/Valkenswaard beginnen Monique en Margo, samen met Vince, de Vitality Club. Iedere vijftigplusser kan aansluiten bij deze laagdrempelige beweegclub.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In een kantoortje van Medisch Centrum Dommelen aan de Stokerwei zitten twee enthousiaste dames: Monique Eijkens en Margo de Laat. Allebei zijn ze gehuld in een blauw shirt met in witte letters de opdruk Buurtzorg. Terwijl Margot zwarte koffie zet, vertelt Monique in het kort iets over Buurtzorg. “Buurtzorg is heel erg van mensen gezond houden. Bovendien hoeven de zorgkosten daardoor wat minder de pan uit te rijzen”, zo klinkt het.

De wijkverpleegkundige en de verpleegkundige in de wijk (er is verschil) werken vanuit thuiszorgorganisatie Buurtzorg bij cliënten thuis voor medische ondersteuning, zoals het verzorgen van een stoma, het toedienen van antibiotica, het begeleiden van mensen die thuis chemo krijgen, personen die thuiskomen om te overlijden, wondhulp, het helpen met aantrekken van steunkousen of noem maar op. “Wij proberen ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. We kijken ook naar het sociale netwerk van de mensen, en zijn trouwens de enige thuiszorgorganisatie die investeert in beweegclubs vóór en dóór vijftigplussers.”

Plezier, gezond, vitaal

Uit het gesprek blijkt dat Vitality Club bij Buurtwerk Denekamp is opgestart door Els Schopman. “Dagelijks bewegen stimuleert duurzaam en heeft een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid. De clubs die in ons land zijn ontstaan via Buurtzorg zorgen ervoor dat oudere wijkgenoten plezier hebben en gezonder en vitaler oud worden. Daarnaast hebben we gezien dat het samen bewegen het sociale netwerk in de wijk versterkt. Mensen helpen elkaar met klusjes in en rond het huis, gaan met elkaar eten en zelfs op vakantie, maar bieden ook de helpende hand bij ziekte, of begeleiden iemand naar het ziekenhuis, etc. Op deze wijze zorgt de Vitality Club voor een zorgzame wijk”, zo klinkt het bij de dames.

Er komt een flyer op tafel die binnenkort verspreid gaat worden onder bestaande cliënten, huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en noem maar op. Kort en bondig staat vermeld dat op 3 september wordt gestart, elke dinsdag van tien tot elf op ’t Heike en dat iedereen welkom is, ook ónder de vijftig. Monique: “We werken strakjes samen met alle fysiotherapeuten van Valkenswaard. Zo komt ook valpreventie aan de orde tijdens de oefeningen. Samen met de gemeente is een plan geschreven om de Vitality Club op te zetten en de benodigde subsidie is inmiddels toegezegd.” Allerlei zorgprofessionals krijgen voldoende informatie om cliënten ook dóór te verwijzen naar de Vitality Club.

Laag-intensief

De bijeenkomsten in de openlucht worden in het begin begeleid door Margot en Monique. “Door buiten te zijn wordt een extra stukje weerstand opgebouwd. Het is fijn om in de frisse lucht te zijn. Ook als het regent blijken mensen gewoon te komen. Natuurlijk kunnen we schuilen en verder bewegen op de overdekte tribune, als dat nodig is”, aldus Margot, die uitlegt dat er tijdens de laag-intensieve beweegsessies ondersteuning is van Vince Eijkens, de zoon van Monique, die student Fysiotherapie is. “Het moet niet te moeilijk, zijn zodat het voor iedereen toegankelijk is, ook als je al slecht ter been bent. Het is geen sportclub.” De voetbalvereniging heeft toegezegd dat zij materialen ter beschikking stellen om de oefeningen aantrekkelijker te maken.

Waarom kost het maar één euro per week? Monique: “Omdat we willen dat iedereen kan aansluiten, die wil. Omdat we uiteindelijk toe willen naar peercoaches. Dat zijn mensen in die groep die het leuk vinden om na een poosje de groep als vrijwilliger over te nemen. Na verloop van tijd treden wij op de achtergrond om bij voldoende animo ook op andere dagen beweegsessies op te starten. Uit ervaring in het land blijkt dit een goede formule.”

De dames roepen mensen die graag peercoach willen zijn, al meteen op om te gaan deelnemen vanaf 3 september. De samenwerking tussen Buurtzorg, RKVV Dommelen en de Gemeente Valkenswaard zal volgens de twee collega’s zeker leiden tot een nóg vitaler Valkenswaard. “De verwachting is -zoals we in ons land al zien- dat we met een klein clubje zullen starten, maar dat dat zich snel zal uitbreiden naar meerdere beweegsessies per week”, zeggen de dames, die nog aanvullen dat je voor die ene euro in de toekomst ook aan alle ándere beweegsessie mag meedoen in die week. Kom je ’n week niet, dan hoef je ook niks te betalen. Het geld komt in de pot van de deelnemers zelf. Vooraf opgeven is niet nodig.

Wil je meer info? Mail naar Monique: m.eijkens@buurtzorgnederland.com Oud-fysiotherapeuten, oud-sportdocenten of trainers worden extra uitgenodigd om vanaf het begin af aan al aan te haken om mee te ondersteunen. Kijk alvast op de Facebookpagina Vitality Club Dommelen / Valkenswaards of op Instagram naar vitalityclub_dommelenvwaard . Vitality Club Nederland zelf is ook terug te vinden op het internet, met wetenschappelijke onderbouwingen enzovoort.

Tenslotte is er voor iedereen een voorlichtingsbijeenkomst gepland op dinsdagavond 20 augustus om 19.30 uur in Ons Dommels Plèkske aan het Van Bruhezedal, achter de Plus in Dommelen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie