Luister
muziek
12 Augustus 2024 08:37
Deel dit artikel:

Waarschuwing voor oververhitting: 'Dinsdag nog erger dan maandag'

Maandag wordt de warmste dag van dit jaar tot nu toe. We moeten ons opmaken voor temperaturen van 34 of zelfs 35 graden. Dat vertelt Johnny Willemsen van Weerplaza zondagochtend in het radioprogramma Weekend! op Omroep Brabant. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de hitte.

Omroep Brabant
  / Peter de Bekker
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Code geel geldt maandag tussen een uur 's middags en acht uur 's avonds. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid zal de hitte benauwd aanvoelen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen volgens het KNMI klachten krijgen door oververhitting en uitdroging. "Bij zware inspanning kan iedereen deze klachten krijgen", meldt het weerinstituut.

Ook deze zondag is het al volop zomer bij een middagtemperatuur 28 graden, met veel zon en weinig wind.

'Maandagnacht komt de temperatuur niet onder 20 graden'

Maandag begint nog aan de koele kant, vergeleken met de rest van de dag. "Rond zeven uur 's ochtends zal het een graad of 17 zijn. Maar de zon laat de lucht snel opwarmen", weet weerman Johnny.

"De aangevoerde lucht wordt ook steeds warmer. Daardoor zal de temperatuur in de tweede helft van de middag uitkomen op 34 graden. Misschien halen we op een paar plaatsen 35 graden. Dit valt nog mee vergeleken met een paar jaar geleden, toen het zo'n 40 graden werd. Maar dit gaat voor veel mensen toch wel heel heet aanvoelen."

Daarbij moeten we ons opmaken voor een heuse plaknacht. "De nacht van zondag op maandag valt nog mee met een minimumtemperatuur van 16 graden, maar in de nacht naar dinsdag komt de temperatuur niet onder 20 graden."

'De warmte gaat drukkend aanvoelen, dinsdag nog erger dan maandag'

Dinsdag komt de temperatuur volgens de weerman ietsjes lager uit. "Dan wordt het 29 graden in het westen en 31 of 32 graden in het oosten van de provincie. Er zijn dan duidelijk meer wolken aanwezig en er is dan kans op regen- en onweersbuien. De warmte gaat dan echt drukkend aanvoelen. Maandag is dit ook het geval, maar dinsdag wordt het nog wat erger. Gevoelsmatig zal het dinsdag bijna net zo warm als maandag zijn."

Ook woensdag krijgen we te maken met een paar buien. "Daarmee wordt de warmte verdreven. In de tweede helft van volgende week komt de middagtemperatuur uit op een graad of 23. Dan is het weer typisch 'Hollands zomerweer', met geregeld zon en soms een enkele bui."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie