Luister
muziek
16 Augustus 2024 22:16
Deel dit artikel:

Ankie en Frank hebben inmiddels drie bijenvolken: 'We gaan op veel plaatsen kijken hoe imkers werken'

Na een gedegen opleiding mogen Ankie Slaats en partner Frank Gelten zich gediplomeerd bijenimker noemen. Ze hebben tegenover hun woning in Valkenswaard een aantal volken in bijenkasten staan en de eerste honing is inmiddels geslingerd.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het verhaal over bijenhouden speelt zich af in de Le Sage ten Broekstraat. Ankie: “Tegenover ons huis was vroeger de dahliatuin. De dahliavereniging is opgeheven en ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor dat stukje grond. Samen met het IVN heb ik geprobeerd een vlindertuin te creëren. Maar het lukte niet om vrijwilligers bijeen te brengen.” Als actief lid bij Wijkcommissie Kerkakkers hoort Ankie van toenmalig bestuurslid Jan Sanders dat er in Bergeijk een vruchtbomen-fietsroute is en stelt voor om hier een boomgaard te gaan maken. In overleg met de gemeente, Jan Gijsbers en Ankie wordt een boomkweker benaderd voor zestien vruchtdragende bomen. De gemeente zorgt voor het planten in de groenstrook en de openbare boomgaard wordt door burgemeester Anton Ederveen en wethouder Theo Geldens geopend. Inmiddels zijn Ankie en Frank achter de boomgaard met een moestuinvereniging begonnen.

Paradijs

“Als we willen dat die bomen elk jaar goed bevrucht worden, hebben we wel bijen nodig en ging ik op zoek naar een imker”, aldus de gastvrouw. Een jonge imker begint enthousiast met het opzetten van een bijenstal en een kast. Als hij zegt te gaan stoppen, zegt Frank vrijwel meteen: “Nou Ankie, dat wil ik wel doen. Ik vind bijen wel interessant.” Ankie vindt dat een goed idee en ze besluit binnen vijf minuten om mee te doen met Frank. Dan blijkt dat in beide families imkers zitten of gezeten hebben. Per saldo hebben Ankie en Frank recht tegenover hun woning nu een grote moestuin, een boomgaard en de bijen. “Een paradijs op aarde”, zegt Ankie. Frank zegt dat vooral het buiten zijn zo fantastisch is. “Het gaat niet zozeer om de oogst, maar om het in de openlucht bezig zijn.”

Twee jaar geleden wordt het paar lid van Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius Veldhoven om de cursus te volgen en imker Frans Claassen uit Dommelen wordt de meester of mentor van Frank en Ankie. Hij geeft in die periode veel uitleg en schenkt een lege bijenkast om mee te beginnen. Frank: “Terwijl we de cursus deden, hing er een zwerm bijen vlakbij de poort van de moestuin. Frans werd gebeld en kwam met een lege kast om die zwerm ‘scheppen’ en in de kast te laten vallen. Toen het donker werd heeft hij de kast in de bijenstal gezet naast de bijenkast die er al stond. En zo is het begonnen; we hadden nog maar net de theorie achter de rug en één of twee praktijklessen en we hadden alweer een volk!” “Wonder boven wonder is er door het natte voorjaar en de late zomer in juli nóg een zwerm gekomen, uit een kunstzwerm. Dus nu hebben we drie volken met waarschijnlijk drie koninginnen.”

Geen bij zonder imker

Dan vertellen de twee enthousiast over allerlei wetenswaardigheden in de cursus: over het honingraampjes maken, de voorjaarscontrole, raampjes vervangen, ziektes, schoonhouden van de kast, hoe je een nieuwe zwerm kunt maken en hoe uiteindelijk honing te slingeren. Er komt een fraaie full-color cursusmap op tafel en Ankie wijst op allerlei onderdelen van de opleiding en benoemt de verschillen tussen koningin, werksters en darren. “Er gaat een wereld voor je open. Weet je dat de honingbij eigenlijk niet kan bestaan zonder imker?” Frank staat verwonderd over de wijze waarop de bijen met elkaar communiceren. “Een werkster geeft andere werksters met een dansje aan waar veel nectar of stuifmeel te halen is. Onvoorstelbaar voor zo’n klein beestje, toch?” De twee nieuwe imkers hebben geleerd om van elke kast een kastkaart bij te houden zodat achteraf steeds kan worden gekeken naar de levensloop van dat volk.

Dan komt er een potje honing op tafel. “We hebben over onze honing zoveel appjes gekregen: daar werd ik helemaal blij van!” aldus Ankie, en ze laat op haar telefoon reacties zien. “We zijn alle honing al kwijt, want veel mensen zagen het programma Keuringsdienst van Waarden, en hebben gezien dat aan honing vaak suikers worden toegevoegd. Dit is natuurlijk puur natuur.” Dat brengt Frank en Ankie bij de vurige wens dat mensen veel meer insectenplanten in hun tuin gaan zetten en ze noemen als voorbeeld de geitenbaard, kruipthijm, katjeswilg, gele camille en de schoenlappersplant. “In onze wijk is natuurlijk al een werkgroep Biodiversiteit, en die helpt al een aardig stuk mee.” De twee zijn dolgelukkig met hun bijzondere hobby. “En, we hebben het vertier aan huis.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie