Luister
muziek
22 Augustus 2024 21:56
Deel dit artikel:

Project kronkelen van Keersop is klaar: officiële oplevering eind deze maand

De Keersop bij Dommelen en Westerhoven kronkelt weer door het landschap. In de 25 hectare nieuwe natuur krijgt water de ruimte. Project Beekherstel Keersopperbeemden is daarmee afgerond.

valkenswaard24
  / Waterschap De Dommel
  • Beeld - Waterschap De Dommel
Advertentie

Samen met inwoners en samenwerkingspartners staat Waterschap De Dommel stil bij het mooie eindresultaat. Op vrijdag 30 augustus 2024 is de officiële oplevering. Deze is vanaf 14.00 bij de Keersop, vlakbij de fietstunnel onder de N397. Na het officiële gedeelte kunnen deelnemers een mooie wandeling maken langs de beek. Wandelaars krijgen uitleg van specialisten over de Keersop en het beekdal, water in het gebied en het leven in en rondom de beek. Aanmelden is niet nodig.

Programma vrijdag 30 augustus 2024

  • 14.00 uur: inloop bij de Keersop, vlakbij de fietstunnel onder de N397 in Westerhoven. De locatie is aangegeven met de rode stip op de kaart. Ontvangst met koffie, thee en iets lekkers.
  • 14.30: start toespraken
  • 15.00 uur: start wandelingen
  • 17.00 uur: einde programma

Deelnemers kunnen ook later aanhaken. De wandelroute is op te halen bij de verschillende kramen langs de route. Kom op de fiets, de locatie is niet te bereiken met de auto.

Parkeren

Parkeren kan aan de rand van Dommelen, in de bestaande parkeervakken (in o.a. de Dukaathof is een parkeerplaats). Wandel vanaf het wandelpad aan het voetbalveldje bij de Dukaathof, langs de Keersop richting Westerhoven. Let op: Het gebied kan erg drassig zijn, zorg voor stevige schoenen of laarzen.

Wat is er anders?

Het gaat om de Keersop en het beekdal vanaf de Valentinuskapel bij Westerhoven tot de Loonderweg bij Dommelen. De Keersop ziet er heel anders uit. In droge periodes kabbelt het water door de smalle beek. Het water stroomt dankzij de kronkels langer door de Keersop. Zo blijven vissen en andere dieren en planten in de beek voldoende water houden. In natte periodes mag de beek buiten haar oevers treden in de 25 hectare nieuw aangelegde natuur rondom de beek. Water krijgt de ruimte in de bloemrijke velden. De kans op wateroverlast voor de landbouw en in tuinen verderop is daardoor kleiner. Op deze manier kan de beek beter omgaan met extreem droge en extreem natte periodes.

Samenwerking en financiering

Dit alles was mogelijk dankzij samenwerking met vele betrokken partijen. Het project is een samenwerking tussen Waterschap De Dommel en provincie Noord-Brabant. Ook werkt het waterschap samen met gemeente Bergeijk, gemeente Valkenswaard, Staatsbosbeheer en GrenscorridorN69.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie