Of het nou om fietsers gaat, fatbikes, scootmobiels of auto’s, volgens Karin Beeks houden ze zich steeds minder aan de verkeersregels. "En dan die hoge snelheden!" Het centrum van Valkenswaard wordt volgens de bewoonster van de Eindhovenseweg een chaos.
Vlakbij het brede, grijze zebrapad tussen de Corridor en de Kerverij zit de Valkenswaardse Karin Beeks op het terras. Op het tafeltje vóór haar een kopje koffie met een glaasje slagroom. Kleine en grote mensen wandelen heen en weer, al of niet met een boodschappentas. Het zonnetje schijnt lekker, maar Karin wordt beschermd door een grote parasol. “Ik erger me een ongeluk”, zegt ze, en ze doelt op het slechte verkeersgedrag op en rondom de Markt. “Door alle straten rijdt het verkeer twee kanten op waar het niet mag. Ze rijden geen 30 maar 100 en vooral die scootmobiels en fatbikes.” Ze verzoekt de serveerster om een extra kopje koffie te komen brengen.
Karin is er duidelijk klaar mee. En ze kan het weten, want uit het gesprek blijkt dat ze met grote regelmaat rond 18.00 uur op één van de terrassen aan de Markt te vinden is, genietend van een lekker glaasje en een sigaretje. “Ik ben echt niet de enige hoor, die vindt dat het kruispunt bij Markt 14 levensgevaarlijk is.”
Dan komt Nicole aan, een collega van Karin. “Ik mag me nergens mee bemoeien”, zegt ze, “maar ze moeten de weg gewoon afsluiten voor alle auto’s. Want die rijden ook regelmatig de verkeerde kant op.” Karin heeft de situatie als eens met burgemeester Anton Ederveen besproken, maar hij kan volgens haar niet veel doen. “En het politiebureau is ook al bijna gesloten.”
Op de vraag wat de beste oplossing is om het probleem op te verhelpen geeft ze een duidelijk antwoord: “Handhaven. Er wordt gewoon niet gehandhaafd. Als er afdoende gecontroleerd en bekeurd wordt, kunnen ze bovendien de onroerendgoedbelasting afschaffen.” De Valkenswaardse zit er duidelijk vol van. Hier tegenover was een winkeljuffrouw die iemand met een fatbike aansprak. En wat denk je? In no time stonden er zeven fatbikes voor de winkeldeur. Ik geloof dat de overbuurman toen de politie heeft gebeld.” Ook fietsers die op de Markt tussen de tafeltjes van de terrassen door fietsen zijn voor haar een doorn in het oog. “Het terras wordt gewoon als fietspad gebruikt. Iemand van Eetcafé Le Troubadour had het er van de week nog met mij over.”
Behalve spreken over handhaving komt ook de constatering naar boven dat de oorzaak van het verkeerde gedrag zit in minder verdraagzaamheid. “Daardoor ontstaat er steeds meer asociaal gedrag. Hoe het verder moet met de maatschappij? Ik weet het niet. Ik zie ook steeds meer patserigheid bij de jongelui. Als ze over de Markt rijden, geven ze zelfs nog eens extra veel gas.” Tussen de ergernissen door pleit Karin voor het plaatsen van flitskasten, maar volgens Nicole is dat geen haalbare kaart in een 30-kilometerzone. “Gratis parkeren zou zeer welkom zijn!”
Om de ontmoeting toch een positieve draai te geven, zegt Karin ondanks alles blij te zijn met de vernieuwde Eindhovenseweg. “Er is gewoon geen file meer. Als je vroeger wilde oversteken duurde dat wel tien minuten. En wat denk je van de uitlaatgassen van toen?” Ze is blij dat er op dit moment helemaal geen verkeer langs haar voordeur komt. “Ik had trouwens mijn raam beter dicht kunnen doen vanwege alle stof”, bedenkt ze zich ineens. “Trouwens, ik ben ook blij dat er geen overstromingen meer zijn.” Als je denkt afscheid te kunnen nemen, zegt ze nog gauw: “Mijn boosheid betreft hoofdzakelijk de Markt. Het lijkt me toch niet zo moeilijk om daar te handhaven."
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android