Op vrijdagavond staan de deuren van de Mariakerk aan de Warande in Valkenswaard wijd open. De komende twee weekenden vindt er namelijk een expositie plaats van twintig Valkenswaardse kunstenaars. Wethouder Mieke Theus opende vrijdagavond de tentoonstelling officieel.
Het is wat onwennig om de toegang van de kerk geopend te zien. Maar enkele banners verraden al gauw dat de Stichting Valkenswaard-Art, kortweg VAART, het bedehuis tijdelijk in bezit genomen heeft. Binnen lopen kunstenaars ietwat nerveus rond en leggen de laatste hand aan hun kunstwerk, opdat de vernissage zo goed mogelijk kan verlopen.
Nestorkunstenaar Theo Kappé stuurt zijn rolstoel behendig tussen de panelen door. Diverse objecten staan of liggen op de grond, andere kunstwerken hangen aan de panelen of staan op een sokkel. Een lang textiel lint slingert zich door de open ruimte over de vloer. Er zijn werken te bewonderen van keramisten, beeldhouwers en schilders. Ook andere vormen van kunst staan tentoongesteld, bijvoorbeeld een maquette uit karton en een hangend textielstuk van Ingrid van Dooren. Ook glas in lood is één van de kunstuitingen.
Als eerste loop je in de kerk letterlijk de eerste kunstenaar al tegen het lijf: Harry Verhoeven. Hij vertelt trots te zijn op een nieuwe opdracht; een bezinningsmonument naar aanleiding van de MH17-ramp. Voorzitter Wil Verhagen plooit hier en daar de laatste plooien glad. “We hebben deze twee weekenden een enorme diversiteit aan kunst bijeen. Ondanks dat wij geen grote stad zijn, kun je hier zien wat we allemaal te bieden hebben. Eén jaar hebben we een gezamenlijke expositie, het andere jaar is het bij de kunstenaars thuis. Dit jaar konden we dankzij de heer Van Bolderik van het CRA hier terecht.”
Even na achten neemt Wil Verhagen het woord en heet iedereen welkom. “We hebben gelukkig een klankbordgroep die er de schouders onder heeft gezet om van een lege kerk iets moois te maken. Dank aan Ingrid van Dooren, één van de oprichters van de groep, die gedurende dertien jaar meedeed en er nu mee gaat stoppen.” Na het applaus van de aanwezigen is er hulde aan Rob Zeijen voor de website en Janneke Verhagen voor folders en posters. Ook Peter Verbeek van de Mariakerk krijgt een pluim voor de ontvangst in het gebouw. Tenslotte krijgt Frank Soors alle credits voor het geluid en het licht en worden Ad en José Baltussen, Cor Kuijpers en Leo van Hoof met name genoemd bij het inrichten van de kerk. “Ik wens jullie allemaal een fantastisch mooie expositie en ik vraag wethouder mevrouw Theus voor het openingswoord.”
Nadat ze de microfoon iets verder naar ‘het volk’ heeft verplaatst heet ook zij iedereen welkom en dankt voor de uitnodiging. “Ik voel me zeer vereerd’, aldus de wethouder, die memoreert dat vierentwintig lokale kunstenaars ieder op eigen wijze invulling geven aan het thema Vernieuwing. “Toepasselijk op deze plek, die eerst kerk was en straks wonen. Door die vernieuwing kun je juist behouden wat oud was. Vernieuwing gaat dus niet alleen over het nieuwe, maar ook over het oude.”
Ze focust vervolgens op één van de exposanten: Theo Kappé. “Ik heb begrepen dat je tegenwoordig met je andere hand schildert dan wat je vroeger deed. Dat is zo’n bijzondere vorm van vernieuwing. Hartstikke knap!” Dan zoomt de wethouder in op het gebruik van materialen. “Soms oude materialen die hergebruikt worden, soms letterlijk, van afval. Soms door oud werk te ontmantelen en weer opnieuw in elkaar te zetten.” Ook zijn er kunstenaars die zichzelf volgens Mieke Theus weer uitvinden, bijvoorbeeld na een ziekte. Ze vervolgt: “Ik wil jullie danken voor jullie mooie werk en energie en ik wens iedereen de komende weken hele mooie inspirerende vernieuwende energie toe, zowel voor jullie als makers als voor ons als kijkers. En dan is het nu geopend.”
De aanwezigen lopen vervolgens nog even door het gebouw om te genieten van alle moois. Intussen vertelt kunstenares Brigitte Borsboom over één van haar werken: een fotocollage van zeven paneeltjes, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne, die ze vergelijkt met de bombardementen van Rotterdam destijds. “Mijn moeder heeft dat toen meegemaakt. Toen het in Oekraïne gebeurde, kon ik me voorstellen welke beklemming mijn moeder gehad moet hebben in 1940.”
In de parochiezaal worden de gesprekken tussen kunstenaars en overige aanwezigen geanimeerd voortgezet onder het genot van een hapje en een drankje.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android