Luister
muziek
14 September 2024 21:55
Deel dit artikel:

Bankje onthuld naast Britse begraafplaats in Valkenswaard: 'We geven belang van vrijheid door'

Burgemeester Anton Ederveen onthulde zaterdagochtend, samen met Theo van de Loo van de Stichting Erfgoed 40-45 Valkenswaard en Waalre, naast de Britse begraafplaats een zitbankje.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het Britse ereveld, ook Valkenswaard War Cemetery genoemd, bevindt zich aan de Luikerweg. Zo'n 25 personen verzamelde zich rond 10.30 uur bij een nieuw bankje naast de begraafplaats. Het zitbankje is bedekt met een vlag waarop de bekende rode poppy en de tekst Lest Not Forget.

Theo van de Loo van de Stichting Erfgoed 40-45 Valkenswaard en Waalre: “We hebben dit bankje gekocht van de gemeente en we geven het weer terug aan de gemeente. Je ziet onze nieuwe vlag eroverheen liggen.” Het bankje is van hetzelfde type als de andere bankjes binnen de gemeente, die vaak cadeau worden gedaan aan honderdjarigen. Tegen de rugleuning is een roestvrij stalen schildje aangebracht met informatie, gemaakt in Bergeijk. “Als je de QR-code scant, kom je op de website van de begraafplaats en kun je alle namen van de slachtoffers opzoeken.”

De plek waarop het bankje nu staat is volgens Theo van de Loo vaak onderwerp van gesprek geweest. Aanvankelijk is het stukje grond eigendom van de provincie Noord-Brabant, de Luikerweg is immers een provinciale weg. 200 vierkante meter grond wordt uiteindelijk om niet overgedragen van de provincie aan de gemeente Valkenswaard om het plan van de stichting, wat zowel de provincie als de gemeente graag ondersteunen, te kunnen realiseren.

Birma

Enkele kinderen van Scouting Sint Maarten lopen toevallig op de begraafplaats en worden verzocht mee te komen kijken naar de onthulling van het bankje. Ook Eric Ternatus maakt deel uit van de aanwezigen. “Ik ben import hoor, en ik heb een compliment voor de website van de stichting. Zó gedegen en zó uitgebreid” Hij legt uit dat hij belangstelling heeft omdat hij zelf in dienst is geweest en dat zijn vader 3,5 jaar in Birma heeft gezeten, waar hij veel te laat achter komt. Af en toe claxonneert een vrachtwagen die voorbijraast.

Theo van de Loo heet iedereen van harte welkom, en vertelt over de strubbelingen om het bankje te kunnen plaatsen. “Na een gesprek bij de provincie komt het besluit om de grond over te dragen aan Valkenswaard. Het kadaster trok een andere lijn waarmee alle problemen waren opgelost. We kregen daarna het akkoord van de gemeente. Na 2,5 jaar inspanningen is het zover dat we vandaag het bankje kunnen onthullen.”

Volgens de spreker is het meubelstuk niet alleen bedoeld als rustpuntje voor fietsers, maar ook een plek voor reflectie en bezinning over wat hier aan deze weg in 1944 gebeurd is, zichtbaar in de 222 graven op de begraafplaats. “Op een schildje zie je de bevrijders via Joe’s Bridge naar Valkenswaard trekken. De klaproos is een eerbetoon aan de gevallen jonge mensen, terwijl QR-code je toegang geeft tot de website van de begraafplaats.”

Doorgeven

Burgemeester Anton Ederveen heeft bewondering voor het doorzettingsvermogen van de stichting en vindt het belangrijk dat de bank er nu staat. “Veel gedachten gaan uit naar de jongens van tachtig jaar geleden die vanuit België hiernaartoe kwamen om ons te bevrijden.” Hij zegt dat door het jaar heen velen hier stoppen, niet alleen nabestaanden maar ook veel mensen die stil willen staan bij de vrijheid.

Hij is blij dat ook kinderen aanwezig zijn bij deze ceremonie. “We geven het belang van vrijheid door aan volgende generaties.” Hierna wordt de vlag van het bankje verwijderd en mogen de kinderen als eerste samen met de heren Ederveen en Van de Loo plaats nemen op het bankje.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie