Luister
muziek
21 Oktober 2024 15:34
Deel dit artikel:

Praktijk Gaia in Borkel en Schaft is er ‘voor bewustwording en verbinding met jezelf’

In Borkel en Schaft bevindt zich Praktijk Gaia (‘moeder aarde’), een plek voor bewustwording, ontwikkeling en groei, geleid door eigenaresse Debbie van Deursen. Een praktijk die ontstaan is met als wens om mensen te begeleiden en ze te helpen om de verbinding met zichzelf te herstellen.

valkenswaard24
  / Betaalde content
Advertentie

Debbie zegt daarover: “Misschien vraag je je wel af: hoezo verbinding met mezelf, ik ben toch mezelf? En toch ben je meer dan alleen de gedachten in je hoofd. Ik heb het over de verbinding die dieper ligt dan je gedachten, het stemmetje diep in jou wat heel goed weet wat goed voor je is. En dat stemmetje raken we maar al te snel kwijt.”

Omdat het spannend is om te voelen wat er aan de hand is of omdat je bang bent voor de gevolgen als je echt bij jezelf naar binnen gaat kijken en naar dat stemmetje gaat luisteren. Want misschien kom je daar wel dingen tegen die helemaal niet zo fijn zijn.

Toch is het volgens Debbie belangrijk om die verbinding met jezelf aan te gaan, om uit te zoeken wat er speelt in je lijf, je emoties en de tijd te nemen en rust te vinden om te voelen wat er gaande is. Waar word je door getriggerd? Waar stroomt het niet? Welke overtuigingen draag je met je mee en zijn die echt van jou? En wat zijn de signalen die aangeven dat het echt tijd is om naar jezelf te gaan luisteren? Signalen kunnen zijn:

  • Spanning in je lijf, strakke schouders, nek, rug
  • Brokgevoel in je keel
  • Erg moe zijn
  • Verminderde concentratie, hoofd er niet bij hebben
  • Veel tijd doorbrengen met de telefoon in je hand, afleiding zoeken
  • Niet alleen willen zijn
  • Dingen waar je blij van wordt niet meer doen

Herkenbaar? Veel klachten komen overeen met klachten die mensen ook ervaren als ze burn-out hebben of aan het begin van een burn-out staan. En wat Debbie gemerkt heeft aan de mensen met wie ze werkt en aan haarzelf, is dat deze klachten een stuk minder worden naarmate je meer contact hebt met jezelf. Meer verbonden bent met je hart, je gevoel, je lijf.

De behandelvormen die zij daarvoor gebruikt zijn massages, verbonden ademen, voice dialogue, lichaamswerk, meditaties en regressie. Kijk voor meer informatie op haar website.

Debbie vertelt verder: “Als de verbinding weer is hersteld, dan ben je tot veel meer in staat dan jezelf denkt, dan gaat de energie weer stromen en kun je jouw eigen richting weer gaan bepalen. Niet die van de mensen om je heen, maar je eigen pad. Op een manier die past bij jou.”

“Een uitdaging, jazeker. Maar wat haar betreft wel een noodzakelijke uitdaging. Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen en de wereld om je heen. Als we met meer en meer mensen zijn die zich bewust zijn van zichzelf, die in verbinding zijn met zichzelf dan verandert de wereld. Dan draag je bij aan een eerlijkere wereld, draag je bij door positieve energie, met zachtheid en vertrouwen.

Dat is een hele andere manier dan meerennen in de mallemolen van het leven en doen wat zou moeten en wat verstandig is want het is helemaal niet zeker of dat ook het beste is voor jou.

Je hebt er moed voor nodig want het betekent ook heel eerlijk zijn naar jezelf en de wereld om je heen, onder ogen zien waar je bang voor bent. En voelen hoe je eigen schaduwkanten voelen, ze toelaten en jezelf durven laten zien. En beseffen dat emoties, emoties zijn die komen en gaan, telkens weer. De ene emotie is niet beter of slechter dan de andere, het zijn je gedachten die dit verhaal maken. Het zijn vaak je gedachten die af willen van donker en hechten zich aan licht.”

Verbinding met jezelf maken gaat niet vanuit je hoofd

Als je alleen op basis van je denken verbinding gaat maken kom je niet ver, legt Debbie uit. “Geloof me, zegt Debbie. “Ik heb het geprobeerd. Wat je wel kunt doen met je gedachten is jezelf aanzetten tot die diepere verbinding waar ik het over heb. Zodat je gaat doen wat nodig is om die verbinding weer te vinden en te behouden. Je krijgt helderheid door te doen, door actie te ondernemen om je te gaan verbinden. Niet door te denken over dat je je moet verbinden.

Het heeft geen zin om te blijven zitten met dezelfde gedachtenpatronen die door je hoofd blijven gaan. In plaats daarvan kun je leren over jezelf door de verbinding aan te gaan met jezelf en vanuit daar met de wereld. Zie het als een spel, een ontdekkingstocht, dat maakt het een stuk minder zwaar.”

Tenslotte wil Debbie nog iets heel belangrijks kwijt: “Luister naar je lijf. Ons lijf is zo ontzettend wijs, er zit zoveel in opgeslagen. Zoveel wijsheid. Je lijf weet het allang als het ergens niet goed zit. En jij hoeft het alleen op te merken, ernaar te luisteren, ermee in contact te komen. Het licht en liefde te geven. Soms kan dit alleen, soms heb je de ander nodig. Een stem die je begeleidt kan al helpen. Een aanraking of iemand die bij je kan zijn met alles wat er is. Zodat de energie weer kan stromen door je lijf.”

Een korte mooie bewustzijnsoefening is deze: ga ontspannen zitten met je handen op je schoot, je voeten op de grond en adem een paar keer langzaam in en uit. Hoe voelt jouw lijf aan? Gespannen of ontspannen? Waar zit die spanning en wat zegt het jou? Je gaat met je aandacht naar je hartgebied, hoe voelt dat aan? Je merkt op en geeft geen oordeel maar bent hierin liefdevol naar jezelf. Komen er emoties omhoog en zo ja uit je die dan ook? Lukt het om uit je hoofd te komen en af te dalen naar je lichaam? Vaak voelen we ons lichaam pas echt als er iets pijn doet of vastzit en met deze oefening kom je meer in verbinding met jezelf en voorkom je juist klachten.

Als je dit artikel hebt gelezen, dan snap je dat het belangrijk is, die verbinding. Je hoofd begrijpt het, maar doe je het ook? Of kun je wel een steuntje in de rug gebruiken tijdens dit avontuur?

Debbie: “Ik bied 1-op-1-begeleiding bij mij in de praktijk. Ben je nieuwsgierig of vraag je je af wat ik voor jou kan betekenen? Dan neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek, geheel vrijblijvend. Wil je alvast meer weten, neem dan een kijkje op mijn website. Zorg goed voor jezelf en wie weet tot ziens bij Praktijk Gaia. Een lieve groet, Debbie van Deursen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie