Luister
muziek
14 Oktober 2024 11:44
Deel dit artikel:

Natuurinclusief voedselbos in Borkel houdt open dag: 'We willen meer gezond en duurzaam voedsel produceren'

Tientallen belangstellenden en nieuwsgierigen liepen zaterdagmiddag rond in ’t Mortelke in Borkel en genoten van eigengemaakte producten als thee, warme pompoensoep en heerlijke hapjes.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Vriendelijk staat een medewerker van ’t Mortelke bij de ingang van het complex een parkeerplaats aan te wijzen. De tekst op een schoolbord verraadt dat er koffie is, thee, smaakwater en gebak. Je kunt ook door het natuurbos wandelen en shoppen in het winkeltje. Maar vooral staat er ‘Leuk dat je er bent.’ Op het terrein hangt tegen een stal een grote plattegrond waar enkele gasten naar staan te kijken. Dan blijkt dat er onder meer een bloempluktuin is, een weide, een groentetuin en een bos. In de boomgaard staan enkele banken en gasten smullen van alle lekkers dat op tafel staat. Waarom deze open dag? De medewerkers van ’t Mortelke willen graag dat de mensen het complex leren kennen. Volgens een poster wordt vandaag ook de oogst gevierd, kun je met het team kennismaken en is er gelegenheid om allerlei producten te proeven.

Missie

Eén van de medewerkster is Lieke Huybregts en ze vertelt dat enkele jaren geleden ook al een open dag georganiseerd werd. “Toen waren de twee zussen nog alleen.”, zegt ze, doelend op de twee dames Kyara en Carlijn Smit, die ’t Mortelke oprichtten. “Onze missie is: Mensen verbinden met de natuur door voedsel. Dat doen we hier op verschillende manieren, zoals met voedsel uit het voedselbos, samenwerken in dat bos. Zo leggen we de verbinding tussen voedsel en mensen, maar ook tussen mensen onderling.” Intussen stappen regelmatig mensen de stal binnen. Anderen gaan naar buiten en zoeken naar de gids voor de rondleiding door het gebied. “Kyara vertelt dan over het bos, over de planten en wat we met die planten doen.”

Lieke benadrukt dat een ander doel van ’t Mortelke is om het idee verder te verspreiden, zodat op andere plaatsen ook duurzaam voedsel geproduceerd gaat worden. “Met liefde wordt hier op het land gewerkt. Dus het is niet: plantje erin en we kunnen paprika’s eten. We zijn echt bezig hoe de grond geoptimaliseerd kan worden en hoe we de beste planten kunnen krijgen zonder bestrijdingsmiddelen.” Ze vertelt dat slakken dit jaar de uitdaging zijn. Om die bij de planten te weren, worden eenden aangekocht en kippen en wordt een enkele keer een biervalletje gezet: een bakje met bier, om de weekdieren weg te lokken. “We willen de natuur zo veel mogelijk bestrijden met de natuur, waardoor een balans ontstaat zonder rotzooi op ons voedsel.” Samen met voedselboswachter Paola D’Ambrogio is Lieke als locatiemanager in vaste dienst bij ’t Mortelke.

Verhuur

Er zijn ongeveer zes mensen permanent actief op het terrein, voor drie tot vier dagen per week. De verkoop van de producten brengt geld in het laatje, maar de binnenruimte van de stal en ook de buitenruimte kunnen gehuurd worden, voor lezingen, recepties of andere bijeenkomsten. “Er is een bovendien meditatiewandeling mogelijk. Bezoekers moeten wel achter onze missie staan.”, zo klinkt het. Gelukkig sponsort een keukenbedrijf door hier bomen te planten, waardoor de cirkel rond wordt gemaakt: van die bomen maken zij weer keukens. Voor volgend jaar zullen voedselpakketten aangeboden worden en zijn er ingemaakte producten. Binnenkort gaat ’t Mortelke voor het publiek wel enkele maanden dicht, vanwege het winterseizoen.

Pompoenensoep, gebak, jam, appels, peren en allerlei soorten thee zijn beschikbaar in de stal, en zelfs kerstpakketten met producten van de Borkelse grond. Er brandt een grote kachel. Op de muur wordt informatie geprojecteerd en aan tafeltjes zitten mensen die profiteren van smaakvolle koffie met iets lekkers. In het midden staat een doos met de tekst Gift Box. Hier staan enkele gezellige kasten met diverse producten. Op de grond staan gedroogde bloemen.

Geen gif

Eén van de gasten die rondloopt komt uit Bergeijk en zegt: “Wij zijn van Natuurtuin ’t Loo en hebben onze vrijwilligersuitstap. Wij zitten dus in dezelfde business en bestaan volgend jaar 25 jaar. Het is een fantastisch initiatief maar ik weet niet of Borkel en Bergeijk er al aan toe zijn om een voedselbos te hebben.” Hij kijkt terug naar de tijd dat onze grootvaders een groentetuin hadden: mooi strak en zonder één sprietje onkruid. “Als je nu iets anders doet dan regulier, dan ben je gauw apart.” Toch is ook zijn tuin succesvol en biedt volgens hem de toekomst zeer zeker perspectief. “Mooi om te zien dat een oude stal en de grond zó hergebruikt wordt. En het proberen de mensen duidelijk te maken dat je geen gif moet gebruiken is fantastisch. Hoorde je vandaag op tv over het gif op de snijbloemen?”

Paola D’Ambrogio is druk om alles gesmeerd te laten verlopen voor het publiek. Toch heeft ze een momentje voor de foto. Eenmaal weer bij de uitgang staat daar Susan Vermeulen om gasten de weg te wijzen. “Wij zijn hier heel enthousiast. Het is echt heel erg leuk. Ik ben vrijwilligster en kom twee dagen per week op de fiets vanuit Valkenswaard om lekker de hele dag buiten in de tuin te werken. Paola leert me van alles. ’s Avonds neem ik een tomaatje mee naar huis en ga ik daarmee lekker koken. En dan ben ik heel blij.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie