Luister
muziek
18 Oktober 2024 08:46
Deel dit artikel:

Halloween: Wie heeft de meest afschrikwekkende tuin of gevel van Valkenswaard?

De redactie van Valkenswaard24 weet dat veel gezinnen in Valkenswaard hun huis en tuin versieren in aanloop naar Halloween. We zijn dan ook heel benieuwd naar de producten van deze huisvlijt. Bij deze een oproep om hier foto’s van in te sturen. Wie heeft de meest afschrikwekkende tuin of gevel? Stuur je foto's in via redactie@valkenswaard24.nl of plaats het onder onze Facebookpost.

valkenswaard24
  / Karel Dollekens
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Maar waar komt de gebruiken rond Halloween eigenlijk vandaan?

Allerheiligen en Allerzielen

Voor velen ligt de oorsprong van Halloween in Allerheiligen en Allerzielen.

Allerheiligen is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is ingesteld in de 9e eeuw en een jaarlijkse feestdag die door rooms-katholieken en anglicanen op 1 november gevierd wordt. De dag na Allerheiligen wordt Allerzielen gevierd. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. In veel kerken is het gebruikelijk dat als er een parochiaan wordt begraven er een kruisje met de naam van de overledene wordt opgehangen. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de kerk om het kruisje in ontvangst te nemen.

Keltisch

De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor ‘All Hallows’ Even’, de avond voor Allerheiligen. En het is gerelateerd aan het Keltisch nieuwjaarsfeest Samhain dat rond 31 oktober in de avond begint. Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang. De winter begon met Samhain. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van een tijd van duisternis en kou.

Demonen

De Kelten geloofden dat tijdens Samhain de grens tussen onze wereld en die van de geesten vervaagde en de ‘deur’ naar de onderwereld een stukje werd geopend.

Hierdoor konden de zielen van de doden, maar ook van andere wezens, zoals feeën, terug naar de ‘levende’ wereld komen. Echter het volk geloofde ook dat naast de zielen van de overledenen op deze dag ook slechte wezens zoals demonen door de deur kwamen, waar ze zich tegen moesten beschermen. Om zichzelf te beschermen tegen deze geesten, droegen de Kelten kostuums en maskers om zich te vermommen als bovennatuurlijke wezens. Ze geloofden dat dit hen zou helpen om onopgemerkt te blijven door de geesten en zo onheil te voorkomen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten ontstond een Halloween traditie in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Schotse en Ierse immigranten het land binnenkwamen. Daar dook in die tijd ook de bekende ‘jack-o'-lantern’ op, een uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt. Wereldwijd is dit wellicht het bekendste symbool van Halloween geworden.

Trick-or-treat

Gedurende een groot deel van de 20e eeuw was Halloween vooral een kinderfeest. Tijdens dit kinderfeest gaan de kinderen 's avonds verkleed langs de deuren, waar ze een trick-or-treat voorstellen. Dat betekent zoveel als: een snoepje of ik schiet! Hierbij wordt de keuze gegeven tussen het slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bedoeling is om degene die opendoet een beetje bang te maken. De huizen die deelnemen, zijn herkenbaar door zichtbare Halloween versieringen.

Laat je de komende dagen dus van je verschrikkelijkste kant zien en zorg voor een lekkere 'treat'.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie